Utrolige Rogaland: Her regner det minst i Rogaland

Helt på kanten mot havet blåser det friskt. Men ingen steder i Rogaland har hatt mindre nedbør enn Obrestad fyr hittil i år.

Harald Vik-Mo (76) og kona har hytte i brekket ned mot Obrestad havn. Foto: Pål Christensen

 • Ola Fintland
  Ola Fintland
  Journalist
Publisert: Publisert:

– Det tror jeg ikke på. Det har vært mye vær, flirer Hans Obrestad (67). Han har bodd på kanten mot havet hele livet.

Én dag helt uten vind er som en usannsynlig drøm. Hvis det først skjer, så tror du ikke helt at det er sant. Men fordelen med å bo et slikt sted er at det aldri blir kjedelig.

– Det beste med å bo her er at det er fint uansett. Er det fint vær, er det fint. Er det stygt vær, er det flott å se på havet og vinden som herjer. Det er enorme krefter som er i sving, sier Obrestad.

Hans Obrestad har bodd helt på kanten mot havet hele livet og har også mye himmel og hav på hytta på Lista. Foto: Pål Christensen

Huset han bor i er fra 1865. Gården er overlatt til sønnen og svigerdatteren som driver med korn og gris. På jorder med god drenering, står byggen fin og grønn. Men der vannet har samlet seg, har kornet druknet og blitt gult lenge før det skal høstes i september.

Plenen utenfor huset er kortklippet og grønn. En robotklipper sørger for at det ikke gror over selv om han drar lenger sør til hytta på Lista.

– Ungene mobber meg litt, for det er jo akkurat likt på hytta. Mye himmel og hav, sier Obrestad.

Han er en av musikerne i den jærske visegruppa Vind i Gardhol. Vinden og havet er musikken som aldri stopper helt. Selv om volumet går opp og ned, vil lyden aldri bli digitalisert til DAB+ eller stengt ned slik som mange av de riksdekkende kanalene FM-nettet.

Førsteslåtten i hus

På en av nabogårdene er Hans Augedal i full gang med førsteslåtten midt i juni.

– Spør du meg, har det vært for mye regn, og jorda er bløt som bare det, smiler Augedal. Han har det travelt med å få inn graset fra førsteslåtten og har ikke tid til å drøse for mye om vær og vind.

– Det er meldt regn i kveld, og jeg har med meg en som har tatt fri fra jobb for å få graset i hus, sier Augedal.

Fasiten 15. juni viste 486,2 millimeter nedbør på værstasjonen ved Obrestad fyr hittil i år. Det er minst i Rogaland. Men alt er relativt, for de fleste steder har hatt mer nedbør enn normalt. Det gjelder også Obrestad. Men ingen steder i fylket har hatt mindre nedbør. I Lysebotn i Forsand og på Søyland i Gjesdal har det regnet mer enn dobbelt så mye, og Hunseid i Vikedal har hatt tre ganger så mye nedbør.

Våryre ungdyr trives også på Obrestad. Foto: Pål Christensen

Hytte i havna

Navnet Jæren betyr kanten mot havet, og få steder er det like tydelig og treffende som på Obrestad i Hå kommune. Her stuper terrenget brått og bratt ned mot havna som har søkt ly bak store steinmoloer for å beskytte båtene mot brutale bølger. I brekket ned mot havna ligger en hytte som har klort seg fast i terrenget. I stua sitter ekteparet Harald Vik-Mo (76) og Kari Todnem (73) med hver sin kopp te og nyter den flotte utsikten.

– Været her er ofte bedre enn værmeldingen sier, så du kan godt si at Obrestad er bedre enn sitt rykte, sier Harald Vik-Mo. Selv om det kan regne lenger inne i landet, hender det rett som det er at regnskyene glir forbi uten at det drypper fra himmelen på Obrestad.

– Men det er en del tåke fra havet, og temperaturen er gjerne et par grader kaldere enn lenger inne der vi reiser for å handle, sier Vik-Mo.

Fra stuevinduet på hytta er det god utsikt mot himmel, hav og havn. Foto: Pål Christensen

Han er pensjonert hjertelege fra Hardanger med en livslang lidenskap for blomster. Da hardingen traff en jærbu på legestudier i Bergen, blomstret også kjærligheten. De er tre barn og fem barnebarn siden. Til vanlig bor ekteparet i Trondheim, men hver sommer er de flere uker på hytta på Jæren.

– For oss er dette ferieplassen, sier Vik-Mo. For tre år siden kom han med en egen bok med 298 forskjellige blomster som vokser langs jærkysten, og ekteparet liker å gå tur når de er på hytta.

– Når du har hytte på Jæren, må du være glad i å gå tur i all slags vær, sier Kari Todnem.

Publisert:

Utrolige Rogaland

 1. Kaja (24) vil lage tropisk dyrehage i Sandnes

 2. Utrolige Rogaland: James Bond-øya i Egersund

 3. Utrolige Rogaland: Han jakter hundre fiskeslag på stang

 4. Utrolige Rogaland: Hvordan havnet kjempepapegøyen i Hoveveien?

 5. Utrolige Rogaland: Ombo er like stor som Manhattan i New York. Men det bor bare 236 personer der

 6. Utrolige Rogaland: Denne steinstjerna er mer enn 1200 år gammel

 1. Utrolige Rogaland
 2. Obrestad fyr
 3. Vær
 4. Hå kommune
 5. Jæren