Veteranbåter inntar Vågen: Som en tidsmaskin

Nostalgi møter båtnerding, og Fjordsteam er i gang. Vi fikk en sniktitt på den tyske dampbåten «Pauline», som er gratis for alle å prøve i løpet av veteranbåtfestivalen.

De tyske turistene fikk seg en prøvetur i dampbåten fra samme land. Bakerst sitter båteier Hubert Paulus, fra venstre Carlotta Mund (9), Philipp Barthel (9) og Pascal Barthel (14).
 • Ine Espevik Larsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Selv om værgudene tydeligvis har oversett Stavanger denne sommeren, har det ikke manglet på bynære aktiviteter. 3.-6. august går veteranbåtfestivalen Fjordsteam, hvor du både kan se og oppleve hovedsakelig båter (men også biler og busser) fra fordums tid.

37 veteranbåter er forventet, blant annet den som fraktet folk til Hundvåg før Bybrua ble bygget. En annen av perlene er «Pauline», en tysk dampbåt som får deg til å føle deg som en av fiffen på starten av 1900-tallet, og skysser de som vil over Vågen.

Kjøpt på Ebay

Den vesle dampbåten heises forsiktig ned i sjøen ved Tollboden, etter å ha ankommet på en tilhenger fra Tyskland. Regnet høljer ned og det er for mye vind til at motoren får kommet i gang, så den må taues videre inn i Vågen. Tilfeldighetene vil ha det til at en tysk familie på cruiseferie kommer gående forbi, og barna Pascal (14) og Philipp Barthel (9) og Carlotta Mund (9) får seg en liten gratistur over fjorden, foreløpig ved hjelp av årer. Heldigvis har båten tak!

Hubert Paulus mener det er viktig å bevare dampmotor-teknikken for fremtiden.

– Vannet må varmes opp, og det tar en time, sier båtens eier, Hubert Paulus. Han og kona Anke har tatt med seg 200 kilo bjørkeved, og håper det holder. Det er tolv år siden det tyske ekteparet kjøpte dampbåten på Ebay. Hubert brukte to år på å fikse motoren, som for øvrig er helt lydløs. Til å begynne med var det mest hans hobby, men Anke innså etter hvert at det trengtes flere enn to hender.

– Da ble det min hobby også. Vi har ansvar for hver våre ting, sier hun.

For Hubert var det et gledelig gjensyn, han var her nemlig senest i 1966, som 19 år gammel kadett. Og i disse dager skal byen nettopp forvandles slik at det fortsatt ser ut som man er på 1950- eller 60-tallet.

Ikke væravhengig

«Pauline» er ikke en gammel båt, men den er en kopi av slike de reiste i for et århundre siden.

– Du ser det for deg: Lange kjoler og store hatter, sier medarrangør Jan Welde drømmende.

– Alle som vil skal få muligheten til å reise tilbake 100 eller 50 år i tid, sier festivalsjef Olavesen.

Han vil ikke være for pessimistisk med tanke på været.

– Det kan jo bare bli bedre. Vi får håpe det regner fra seg, sier festivalsjefen og båtentusiasten.

Olavesen sier også at det ikke er den mest væravhengige festivalen, og at han håper folk ikke lar seg stoppe av litt regn. Skal han trekke fram en båt han gleder seg ekstra mye til å vise fram, så er det 101 år gamle «Faun». Den har vært brukt både som lystbåt for velstående bergensere, skyssbåt og privat restaureringsprosjekt. Han vil også anbefale folk å ta en titt på «Sunnhordland», bygget i 1943 og søsterskip til det mer lokale «Haugesund».

Festivalen starter torsdag klokken 17:00, og varer ut helgen. I tillegg til å se på veteranskip og andre gamle framkomstmidler, vil det være musikk, mat og aktiviteter for de minste.

LES OGSÅ:

Dampbåten går helt stille, og heldigvis har den tak. Bakerst sitter båteier Hubert Paulus, fra venstre Pascal Barthel (14), Carlotta Mund (9) og Philipp Barthel (9).

Les også

 1. «Ekspressen» flyr over fjorden i Stavanger igjen

 2. Fjordsteam 2017: «Veteranskipsverdens Fugl Fønix» kommer til Stavanger

Publisert:
 1. Festival
 2. Stavanger
 3. Sjøfart

Mest lest akkurat nå

 1. – Nå er det på tide å bli pensjonist

 2. Borgli blir sirkusdirektør

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Carmen fra Bryne var 14 år da en ukjent kvinne prikket henne på skulderen

 5. Fritidseiendom solgt langt over an­tydning: – Vokser ikke på trær

 6. Kanelsnurren håver inn på bakverk