Flere enn 1700 protesterer på at denne utsikten mot Jærhavet kan få steiner på stolper
Rådmannen i Hå er positiv til byggesøknaden fra Nasjonale turistveger som vil utstyre 22 steiner med stålføtter for skape et nytt nasjonalt utsiktspunkt, der Fv. 44 møter havet og rullesteinene på Jærens mest kjente rasteplass.
Dette blir det nye synet for alle som kjører her mot havkanten på Jæren, hvis politikerne i utvalg for tekniske saker i Hå torsdag sier ja til byggesøknaden fra Nasjonale turistveger. Foto: Manthey Kula AS
- Geir SveenJournalist
Men innstillingen til torsdagens avgjørende møte i utvalg for tekniske saker i Hå, blir møtt med et hav av protester:
– Vi trodde ikke dette kunne skje, at dette forslaget kunne komme så langt at det nå kan bli vedtatt som en byggesak, sier Ann Kristin Whist Haarr.
Denne steinrøysa skal stå på bein ved Jærhavet for å vise noe av det beste Norge kan by turister i bil
Sterke reaksjoner på at denne utsikten mot Jærhavet kan få steiner på stylter
Hun er oslokvinnen som forelsket seg i en jærbu og som nå er en beboerne på de flotte gårdene over veien for rasteplassen, og som lørdag kl. 22.25 tok initiativ til underskriftsaksjonen: «Ikke ødelegg rasteplassen på Hårr».
Protest-storm
Mandag når Aftenbladet kontakter henne, har hun fått over 1000 underskrifter. Tirsdag kl. 10.23 har 1522 personer undertegnet på oppropet. I tillegg er det 235 navn på en annen liste.
– Det kommer inn nye underskrifter hele tiden. Jeg opplever et voldsomt engasjement. Det dreier seg om å ta ansvar for en kulturskatt på Jæren. Det er her på Hårr vi møter det åpne landskapet, himmelen og havet, og derfor reagerer mange sterkt på at denne plassen kan bli utstyrt med steiner på føtter – som altså tar utsikten, lyder det ivrig fra Ann Kristin Whist Haarr.
Steinene er plassert sammen med sittebenker på utsiktsplassen som ligger over det store beltet av rullestein. Foto: Manthey Kula AS
LESERBREV: De som vil ha steiner på stolper, har ikke Jæren i blodet
Turistvei Jæren skulle koste 80 millioner og styrke Norges omdømme i utlandet. Men holder det å ha Norges fineste toaletter?
I helgen formidlet hun også et innlegg fra svigermoren, Anne Sofie Haarr, den tidligere prosten på Jæren, som også bor på Hårr.
– De som vil ha steiner på stolper, har ikke Jæren i blodet, er hennes budskap i leserbrevet som er sendt til Aftenbladet.
De som vil ha steiner på stolper, har ikke Jæren i blodet
Dette er et av de stedene FV 44 går nærmest havet langs Jæren. Det nye utsiktspunktet skal lages der den røde lastebilen står. Foto: Jan Inge Haga
Slik kan det bli, hvis Nasjonale turistveger får godkjent byggesøknaden. Foto: Manthey Kula AS
Engasjerte advokat
Fire naboer har også engasjert advokatfirmaet Schjødt AS i saken. De påpeker i sin merknad at den store samlingen av høye steiner vil bli alt for dominerende i det lave landskapet:
– Jærbuen har i hundrevis av år rydda jord, bygget steingjerder, kilt stein, brukt stein til grunn og samlet overskuddsstein i røyser og tipp. Men aldri satt stein på stylter. Dette er fremmedelement i jærsk natur og kultur» heter det i deres merknad til kommunen.
En steingard som svever
Tiltakshaver Statens vegvesen svarer dette:
– Kjempesteiner på stålføtter er en smakssak. Nasjonale turistvegers mandat er å utfordre konvensjonelle utforminger og bidra med spennende steds-unikt byggverk for å sette norsk
arkitektur og byggeskikk i fokus. Om næringen ikke utfordres, blir det ingen fremgang. Vi har tro på de dyktige entreprenørene på Jæren, og er overbevist om at vinner av anbudet vil gjøre sitt ytterste for at dette blir et utsiktspunkt jærbuen kan være stolt av. At det blir noe spesielt som ikke finnes andre steder i landet; en steingard som svever over bakken, skriver Statens vegvesen.
Striden står om steinene
Rådmannen registrerer at prosjektet har skapt stort engasjement. Både rådmannen og ordfører har mottatt forslag til alternative løsninger, men
de aller fleste er positive til å utvide selve rasteplassen.
– De fleste merknadene til nabovarselet går på steinene, at de er for store og dominerende, påpeker rådmannen.
Også Fylkesmannen i Rogaland og Rogaland fylkeskommune har oppfordret til en utsmykking som er mer underordnet det åpne landskapet.
– Ettersendte illustrasjoner gir inntrykk av et mindre dominerende tiltak enn det som først ble vist i byggesøknaden. Og sånn sett er merknader fra naboene og oppfordring om bedre underordning til landskapet imøtekommet, skriver rådmannen som etter en samlet vurdering mener fordelene ved å gi dispensasjonen for et nytt nasjonalt utsiktspunkt på Hårr er vesentlig større enn ulempene.
Mest lest akkurat nå
Stangeland Maskin: Alle ansatte får permitteringsvarsel
Bygningsarbeider i Danmark falt 18 meter og overlevde
Slik er de nye, lokale koronareglene – enkelt forklart
Meteorologen kommer med iskald beskjed: - Slik fortsetter det
– Dette fikk store konsekvenser, både på skolen og for familien
De bygget 430 kvm stort drømmehus: – Vi bodde 25 år i et trangt hus med små rom
Aftenbladet anbefaler
Sandnes, Sola og Randaberg trosser faglige koronaråd: - Blir helt feil, mener Stavanger
Branner, politiaksjoner og sprøytespisser: Nå vil politikerne selge de omstridte boligene på Storhaug
Da strømmen ble borte, tømte lokalbutikken fryseren og ga ut gratis is
Hver gang Tellef begynner å gråte, får moren et sug i magen: Har han fått et nytt brudd nå?