Aftenbladet gjorde reint bord

«Glassjenta» ble årets nyhetssak, frilanser Heidi Hjorteland Wigestrand vant reportasjeprisen og Anders Minge vant årets fotopris.

Hans Petter Aass og Rune Vandvik var to av journalistene som sto bak reportasjen om «Glassjenta». Thomas Ergo var ikke til stede da bildet ble tatt.
 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:

Årets nyhetssak

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Thomas Ergo, Rune Vandvik, Hans Petter Aass (Stavanger Aftenblad): «Glassjenta»

Juryens begrunnelse:

Barnevernsjenta Ida fikk en stemme i fjor. En stemme som har nådd lesere, seere, lyttere, politikere lokalt og på Stortinget, barnevernsansatte og utdanningsinstitusjoner. Historien om Glassjenta er trolig Rogalands mest omtalte i 2016, og er Aftenbladets mest omfattende gravesak noensinne. Den ble først fortalt gjennom en 64 sider sammenhengende langreportasje på papir, dristig utgitt som et bilag til den vanlige lørdagsavisen.

Fortellingen har et litterært grep. Den er skrevet i jeg-person med utstrakt bruk av detaljer og skildringer. I tillegg er den presentert i flere videoer og en rekke oppfølgingssaker. Dette er en sak som definitivt har krevd en helt spesiell innsats. Journalistene har brukt sine grunnleggende kunnskaper om barnevernsfeltet og om journalistiske gravemetoder. De har ved en omfattende innsynsbegjæring kjempet seg til adgang til lukket rett i en barnevernssak, en kjennelse som senere er brukt av andre journalister. De har fått historisk gjennomslag for opphevelse av taushetsplikt, og de har fått tilgang til mange tidligere lukkede rom.

Det grundige arbeidet har ført til flere endringer i synet på barnevernet både internt og blant politikere. Det har også resultert i granskinger, nye retningslinjer og i varslinger om ulike systemtiltak. Historien om Ida har fått en strukturell og politisk sprengkraft som bare et fåtall journalistiske granskinger makter.

 • LES HELE SAKEN: Glassjenta

Nominert ble også Tuva Skei Tønset, UiS-student for NRK, for «Det store øyet følger med (Michael Kors)». Også Trine Barka Højmark og Linn Iren Nilsen i Solabladet ble nominert, for «Elever blir holdt fast og ydmyket (Grannes ressurssenter)»:

Heidi Hjorteland fikk prisen for årets reportasje.

Årets reportasje

Heidi Hjorteland Wigestrand (frilanser): «To liv og to steinar».

Saken er publisert i Aftenbladet

Les også

To liv og to steinar

Juryens begrunnelse:

Da treåringen Tage døde dro foreldene til Jæren for å hente en rullestein til gravstedet. Én stein ble valgt ut, en annen forlatt i gresset ved stranda. En dag dukket den andre steinen opp på barnegraven til Elisabeth, like ved siden av Tage. Den utrolige historien er så lavmælt og stødig fortalt at den har noe vakkert med seg, midt oppi det dypt tragiske. Journalisten er tro mot kronologien, dette gir en nerve som beholdes reportasjen gjennom. Knapt ett ord er overflødig eller tilfeldig valgt, og avslutningen er karakteristisk for journalistens helt særegne fortellerkraft: To unge liv under to urgamle steinar. To liv som verda knapt fekk kjenna, under steinar som har tusenåras tyngde i seg, og ei æve framføre seg». 

Hjorteland ble også nominert for «Ho gjekk stille gjennom livet» som også ble publisert i Aftenbladet og Erik Gjesdal i NRK ble nominert for tv-reportasjen «Sykkeltur på Tasta».

Aftenblad-fotograf Anders Minge fikk årets fotopris for sine bilder fra gårdslivet på Hamrabø i Suldal.

Fotoprisen

Anders Minge

Juryens begrunnelse:

Fotografen har utvist stor tålmodighet gjennom et prosjekt som har gått over tre år, gjennom alle årstider. Han har en forsiktig tilnærming til menneskene, som har sluppet ham tett innpå seg. Det er som om drivkraften har vært hans nysgjerrighet. Han vil hele tiden vite mer, borre dypere.

Hverdagen har vi sett mange ganger før, men ikke akkurat på denne måten. Fotografen vet hva han vil fortelle og han har tatt noen svært bevisste valg på hvordan han vil formidle historien. Stemningen i åpningsbildet er utrolig gripende.

Her er mennesker, dyr og detaljer som til sammen blir en helhetlig skildring av noen av dem som har som jobb og livsstil å skaffe oss mat.

Hvordan kan vi forstå bondens verden og utfordringer dersom det ikke finnes bilder som disse?

Prisvinner har tilbragt mange dager med sine motiver. Han har fotografert arbeidets slit og gleder, han er til stede om natten når en kalv fødes – og han er med når en sorgtung bonde må avlive det prektige værlammet som brakk nakken da det stanget med et annet lam. Dette lavmælte bildet av bonden over det døde lammet skildrer en sårhet og fortvilelse vi sjelden har sett så sterkt formidlet som her.

Om prisene

Journalistprisen i Sør-Rogaland ble opprettet i 2005, med det formål å oppmuntre til og belønne godt journalistisk håndverk i sørfylket. Det gis nå en pris for Årets nyhet og en pris for Årets reportasje.

Vinnerne får 10.000 kroner, diplom og en kunstgjenstand laget av Lise Birkeland. Prisene finansieres av mediehusene i regionen.

Statuttene for disse prisene er utarbeidet i samarbeid og samråd med Stavanger Journalistlag, Universitetet i Stavanger og Norsk Redaktørforening. UiS er sekretariat for arbeidet, med bistand fra SJ.

Publisert:
 1. Stavanger Aftenblad
 2. Stavanger
 3. Journalisten
 4. NRK
 5. Solabladet

Mest lest akkurat nå

 1. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 2. – Det var iskaldt i vannet, men jeg hadde våtdrakt på meg

 3. Brann i kjølerom i Sørbø barnehage

 4. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 5. – Det er broilerne som styrer best

 6. Testet positivt? Dette gjør du