Fylkesordfører tok opp omstridt skattekrav for kollektivkort med regjeringen

Solveig Ege Tengesdal (KrF) benyttet anledningen til å drøfte omstridt skattekrav som kan ramme tusenvis av rogalendinger.

(F.v) Jan Tore Sanner (H), Solveig Ege Tengesdal (KrF) og Ketil Solvik-Olsen (Frp) avbildet etter at byvekstavtalen var ferdig signert. Da tok fylkesordføreren opp Hjem-Jobb-Hjem-ordningen. Foto: Geir Søndeland

 • Geir Søndeland
  Geir Søndeland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Bildet som tilhører denne artikkelen, er knipset underveis i samtalen da Tengesdal tok opp Hjem-Jobb-Hjem-ordningen med kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i Oslo torsdag.

Plukket opp milliardsjekk

Tengesdal var i hovedstaden for å ta med seg en sjekk verdt over 7 milliarder kroner, men benyttet anledningen til å drøfte den noe spesielle skattesaken.

35.000 arbeidstakere i Rogaland har skaffet seg Hjem-Jobb-Hjem-kort fra Kolumbus, men Skattedirektoratet mener de skal skatte av fordelen.

Det har skapt en rekke reaksjoner, og i Stavanger har politikere oppfordret folk til å la være å betale skatten.

Hjem-Jobb-Hjem er et samarbeid mellom Kolumbus, Bysykkelen, Statens vegvesen, Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg kommune, i tillegg til Rogaland fylkeskommune.

Målet er at ansatte som er med på ordningen, sjeldnere skal kjøre til og fra jobb. Ansatte i tilknyttede bedrifter kan kjøpe månedskort for buss og tog til 500 kroner, også inkludert Vassøyferja og hurtigbåtene til Hommersåk og byøyene.

Ber regjeringen se på problematikken

Fylkesordføreren mener det ikke var irrelevant å ta opp saken på et møte som egentlig handlet om alt annet enn krav fra skattemyndighetene.

– Dette er et mobilitetstiltak. Det er en viktig sak i sammenheng med det å motivere til å reise kollektiv, sykle eller gå. Derfor har jeg nevnt avslutningsvis i dag for dem at det kanskje er relevant for dem å ta dette opp på et politisk nivå, sier Tengesdal.

– Håper du regjeringen nå tar tak i dette?

– Jeg har bedt dem hvert fall gå litt inn i problematikken. I og med at byvekstavtalen også beskriver mobilitetstiltak - altså det vi aktivt kan gjøre for å få flere til å reise kollektivt, så tenker jeg det er relevant i denne sammenhengen også å nevne dette. Ordningen mener vi er veldig god og gir god effekt. Vi mener vi kan dokumentere at dette faktisk krever noe av oss, både av den enkelte og bedriften, og at det derfor ikke skal skattlegges, sier Tengesdal i et intervju med Aftenbladet et ørlite steinkast fra kontorene til finansminister Siv Jensen (Frp) og Finansdepartementet.

– Siv Jensen sitter borte der. Du skal ikke springe inn til henne også?

– Hehe, det er hvert fall relevant å nevne dette når jeg er på et slikt møte i Oslo.

– Hva synes du om Stavanger-håndteringen av saken så langt?

– Jeg synes det var en veldig klar melding og en god måte å møte det på. Vi har fått et svar som på mange måter er på prinsipielt grunnlag, mens man ikke vil uttale seg noe mer om selve ordningen. Da tenker jeg det var en ryddig måte å møte det på fra Stavangers side, sier fylkesordføreren.

Publisert:
 1. Regjeringen
 2. Siv Jensen
 3. Skattedirektoratet
 4. Solveig Ege Tengesdal
 5. Rogaland fylkeskommune

Mest lest akkurat nå

 1. Nytt smittetilfelle i Time, smitta på reise innanlands

 2. 14 ansatte mister jobben i Byggmakker Sørbø

 3. Turgåere funnet etter leteaksjon i Sirdal

 4. Gårdsutsalget til Tommy Skjæveland møter motstand

 5. Lave, lokale smitte­tall gir forsiktig opti­misme – tror på gradvis åpning

 6. Nytt koronadødsfall ved SUS