Sandnes vil bygge høyere enn Bryne

Høghuset på Bryne med sine 66 meter er distriktets høyeste bygg, men nå åpner politikerne i Sandnes for å slå Bryne-rekorden med et 67 meter høyt bygg i Sandnes sentrum.

Publisert: Publisert:

Her er forslaget til hvordan den ny næringsbygningen på Ruten skal se ut. Nå er det opp til politikerne å bestemme om den høyeste bygningen skal være 32 eller 60 meter. Foto: Spacegroup

 • Julie Teresa Olsen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Konsulentene anbefaler 60 meter, plansjefen mener det får holde med 32 meter, men politikerne i Sandnes går for 67 meter når nytt næringsbygg skal reises på Ruten midt i Sandnes sentrum.

Onsdag ble planene diskutert i utvalg for byutvikling. Der var det bred politisk enighet om å gå videre med forslaget om fire tårn i ulike høyder.

Høyden på høghuset på Bryne skapte heftig debatt før det stod ferdig i 2009. Foto: Geir Sveen

Men politikerne var ikke fornøyd med at de nye næringsarealene bare kan romme 18.000 kvadratmeter. Politikerne mener det skal utredes fire bygg på inntil 30.000 kvadratmeter.

Attraktive

Frp-politiker Sigurd Trones foreslo derfor at det høyeste av de fire tårnene kan være 67 meter. Han fikk støtte fra alle partier bortsett fra KrF.

– Vi har bedt om at det utredes et bygg på 30.000 kvadratmeter. Da blir det enten å bygge en massiv klosse eller et langt smekket tårn. Vi er ikke i tvil om hva som er best, sier Trones.

– Er det behov for 30.000 kvadratmeter næring på Ruten?

– Det er det vi nå må finne ut. Men vi vil vise store selskaper at det finnes muligheter for å bygge stort i Sandnes. Vi tror et høyhus kan være en gulerot som kan tiltrekke seg nye selskaper, sier han.

– Er det et mål å bygge regionens høyeste bygg?

– Det er ikke noe mål i seg selv, men et slikt bygg kan gjøre Sandnes mer attraktivt for store bedrifter, tror Trones.

– Tåler høyden

Han er ikke i tvil om at Sandnes sentrum tåler et så høyt bygg.

– Vi vet at grunnforholdene må utredes for å se om det i det hele tatt er mulig å få til. Det vil sikkert komme noen naboklager, men jeg er sikker på at Sandnes er klar for å bygge så høyt, sier Trones.

Det er ikke bare i Sandnes det planlegges høyhus. I Stavanger åpner den nye sentrumsplanen for en rekke kontroversielle grep, blant annet flere høyhus på jernbaneområdet. Der vil blant annet forretningsmannen Alfred Ydstebø bygge høyhus på 115 meter. Noe som vil bli Rogaland klart høyeste bygg om politikerne sier ja til planene.

– God klimapolitikk

Høyres Leiv Rune Mjølsnes mener mange har en ubegrunnet frykt for høyhus.

– Vi skal og må bygge høyt og tett rundt kollektivknutepunktene. Høyhus i sentrum er også god klimapolitikk. Jo flere som bor og arbeider i Sandnes sentrum, jo færre bor andre steder, sier Mjølsnes.

Og legger til.

– Høyhus sikrer at gategulv, jordbruk og grøntområder bevares.

Han advarer likevel mot å bli for opphengt i høyden.

– Dette prosjektet vil kun bli vellykket om vi klarer å skape gode uterom rundt bygget, og relevante og gode funksjoner på bakkeplan. Dette må bli det viktigste i det videre arbeidet, og ikke høyder og etasjer, sier Mjølsnes.

Nå skal forslaget ut på høring før endelig behandling.

De neste årene skal det skje en totalforvandling av Ruten i Sandnes.Parkeringsplassen skal bli park og bygningen som i dag huser blant annet Coffeeberry, Aftenbladets Sandnes-kontor og Narvesen, skal erstattes med en gigantbygning som skal huse kontorer og næring.

I april vedtok politikerne et annet signalbygg i Sandnes. På tomten der Den Røde Mølle før stod skal det bygges et høyhus på 55 meter.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Ap vil stoppe etableringen av Wang i Sandnes

 2. Sandnes-selskap har skutt gullfuglen - nå ansetter de flere

 3. Øglændkvartalet skrur på sjarmen

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. Re-Naa og Rosehagen jubler: Oppturer for restauranter i Rogaland, men ikke for alle

 3. Savnet mann (74) funnet i god behold

 4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 5. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 6. Torsteinbø tok på seg skylden i garderoben

 1. Leiv Rune Mjølsnes
 2. Byutvikling
 3. Sandnes
 4. Alfred Ydstebø
 5. Sandnes sentrum