Kjernefysiker: - Det er greit å føle seg dum

Sunniva Rose (31) strevde seg gjennom bachelorstudiet i fysikk. Mandag ønsket doktorgradsstipendiaten årets nye studenter velkommen til Universitetet i Stavanger. — Jeg er fullstendig mislykket, tenkte hun ofte i sine første studieår.

Publisert:

-Det er ikke verdens undergang å stryke og ta opp igjen fag, sa kjernefysiker Sunniva Rose til årets nye studenter ved Universitetet i Stavanger. Foto: Kristian Jacobsen

Toralf Sandø
Økonomijournalist

— Jeg vet akkurat hvordan det føles ikke å forstå noen ting av det som står læreboken. Jeg brukte fire år på bachelorgraden, og på ett semester stod jeg bare på én eksamen. På den fikk jeg E.

Sunniva Rose var hovedtaler da Universitetet i Stavanger ønsket de nye studentene velkomne til deres første semester og studieår.

Stedet var Tjodhallen i Kjølv Egelands Hus på Ullandhaug.

- Ikke like lett

Den 31 år gamle kjernefysikeren er kjent for mange fra radio og tv og hennes egen Rosa-blogg. Om ett år leverer hun sin doktorgradsavhandling, som handler om bruken av grunnstoffet thorium i kombinasjon med uran i kjernekraftverk. Som etterspurt foredragsholder fremstår hun som den typisk vellykkede studenten. Det var langt fra slik hun opplevde sine første år som student.

Rektor Marit Boyesen leder prosesjonen inn i Tjodhallen under den offisielle åpningen av studieåret på UiS mandag. Foto: Kristian Jacobsen

— Studietiden er fantastisk, forkynte hun og ramset opp all moro, spenning, alt det nye, interessante, nye venner og forelskelse.Det var glansbildet. Men livet som student er også ensomhet, hjemlengsel og kjærlighetssorg.

— Når du sitter der med tom konto og spiser nudler, savner mamma og bestevennene og det er snart eksamen. Da er det ikke like lett å se at dette er den beste tiden i livet.

Les også:

Les også

Fysikk kan godt være rosa

Tok en pause

Selv klarte hun så vidt å komme inn på masterstudiet i fysikk, og da begynte det å løsne. Ikke av seg selv, for det var mye som fortsatt var vanskelig, ja uforståelig. Men arbeidet ga resultater og gode karakterer. De kom etter 2008 da hun parkerte studiene et semester og engasjerte seg i realistforeningen på fakultetet.

Roses pep-talk var myntet på alle dem som ikke bare seiler gjennom studietilværelsen i en raus medvind av suksess og popularitet, en opplevelse som er de færreste forunt.

— Det er ikke verdens undergang å stryke og ta opp igjen fag, forsikret hun – basert på egen erfaring.

Og selv om hun i dag, som ansatt doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, tilsynelatende befinner seg på livets lyse side, kunne hun fortelle at det går opp og ned.— Det har ikke vært en dans på roser. Det er greit å føle seg dum og at du ikke forstår, sa kjernefysikeren.

- Vær aktive

Før Rose holdt sin tale om livet som student, ønsket rektor Marit Boyesen (61) de nye studentene velkomne til universitetet og en faglig og personlig dannelsesreise gjennom studentlivet.

— Tenk ikke bare på kunnskap, men også på å delta i aktiviteter, oppfordret Boyesen sine nye studenter, sa Boyesen.

Student Anine Klepp (22) er leder av Studentorganisasjonen (StOr) ved universitetet. I sin velkomsthilsen snakket hun om de mange spennende aktivitetene hennes nye medstudenter kunne være med på. Men også Klepp pekte på at det kunne være både tøft og ensomt å være student.

Åpningsarrangementet var krydret med flere musikkinnslag fra studenter og den inviterte vise-pop-duoen Elsa & Emilie fra Haugesund.

Tidligere UiS-student Fredrik Brimsø (29) underholdt med sine to meter høye standup humor.

Les også:

Publisert: