«Kongelige fra Rogaland»

I Rogaland bor det etterkommere av den siste norske kongen på Isle of Man. Britt Karin Grønberg, født Schanke ble først klar over den kongelige forbindelsen gjennom Skankeforeningen. — Jeg bodde på gruva «Kongens drue» på Røros i 2 år, men føler meg ikke noe kongelig av den grunn, sier hun.

Publisert: Publisert:
  • Aftenbladet.no
iconDenne artikkelen er over 17 år gammel

Schanke-familien kan trekke slektstavlene helt tilbake til 1300-tallet, og denne gamle adelslekten har et våpenskjold med en fot. Våpenskjoldet hadde tidligere tre føtter, det samme som flagget til Isle of Man.

Schanke-familien har spredd seg til hele landet, og de stiftet en interesseforening for 20 år siden. Navnet kan skrives på flere måter, men her i Rogaland er det mest vanlig å skrive Schanche. En kjent representant for familien er Martin Schanche, rallysjåføren.

En annen gren av Schanche-familien eide Utstein Kloster, og de eier fortsatt landområdene rundt klosteret. Elin Schanche forteller at klosteret ble brukt som våningshus helt fram til 1934, og kom i familiens eie i år 1700. Hun fikk høre historier om tilknytningen til Isle og Man og våpenskjoldet da hun var liten, men er glad for at Norge har avskaffet adelsvesenet.

— Jeg tror ikke familien var mye lykkeligere av den grunn, selv om de selvfølgelig var privilegerte i den tid de levde i, sier Schanche.

Hvordan mistet så Norge Isle of Man? Siste norske konge på Isle of Man het Kong Magnus III Olafsson (1252-1265) ble i 1264 tvunget til å undertegne en avtale med skotskekongen, og døde like etterpå. Den norske kong Magnus Lagabøte overga Suderøyene (Isle of Man og Hebridene) i 1266, men bispedømmet Sodor forble under Norge og Trondheim i om lag 100 år til. G.V.C Young, historiker på Isle of Man, har skrevet en avhandling «De tre bein reiser til Skandinavia», som forklarer nærmere hvordan skankene mistet makten.

Hallstein Torleifson og hans mor, prinsesse Magnhild, søster til kong Magnus på Isle of Man, flyttet til Norge da Skottland gjorde krav på Man. De var sannsynligvis ved hoffet til norske kong Magnus, og Hallstein fikk Egge gård i Jæmtland. Han ble også utnevnt til ridder og riksråd. Han ble seinere også lensherre i Jemtland. Hallstein Torleifson tok trebeinssymbolet fra Isle of Man som sitt slektsmerke, og det er fra ham Skankefamilien har sitt utspring.

Prinsesse Magnhild reiste til Nidaros i 1292 og gjorde krav på Man-tronen, men hun lyktes ikke med kravet. Hvis hun hadde lyktes kunne båndene til Isle of Man vært enda sterkere enn de er i dag.

Kilder: Skankeforeningen og Manx National Heritage

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

  3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

  4. «Firerbanden» har fått permitteringsvarsel

  5. Tysklands største avis: Haaland kan bli gjenforent med gamlesjefen

  6. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal