Nå drar «Olympic Commander» til Middelhavet for å redde flyktninger

Tirsdag 30. mai, setter skipet «Olympic Commander» kurs mot Italia for å ta over arbeidet som «Siem Pilot» gjorde - redde flyktninger på havet.

Skipet «Olympic Commander» setter snuten mot Middelhavet tirsdag 30. mai.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

«Olympic Commander» tar over Norges bidrag for EU’s grensekontrollorgan, Frontex, og skal gjøre grensekontroller og bidra til søk- og redningsoperasjoner i Middelhavet.

Flerbruksskipet» Olympic Commander» er bygget om til å bli et flytende flyktningmottak og grensekontroll. Det er bygget inn toaletter og dusjer, hull er tettet og rør er lagt om for å få plass til lettbåtene som skal bringe immigrantene trygt til skipet. Over dekk er et tak laget for å skjerme for sol og regn. Under taket kan over 1000 immigranter stå tett i tett om bare få dager.

Etter to år i Middelhavet er jobben gjort for «Siem Pilot». Torsdag la det Stavanger-eide skipet til kai i Mekjarvik, etter å ha hentet 34.179 levende og 99 døde flyktninger opp fra sjøen.

Første gang

Med på reisen skal lokale Kristine Eikeland fra Sandnes.

– Dette blir den første turen min. Jeg tror det blir et minne for livet. Nå gleder jeg meg til å komme i gang, det har vært mye venting og øving, sier hun.

Hun er sykepleier i forsvaret på Madla. Hun har verken gjort dette før eller er sjøvant, og er spent på oppdraget.

– Jeg vet ikke helt hva jeg går til, det vil nok bli mye å gjøre. Det største sjokket vil nok være å se så mange triste skjebner, men jeg tror forholdene, varmen og båten vil være store utfordringer. Og det at en ikke kan hjelpe alle, forteller hun.

Hun viser oss inn i medic-containeren og apoteket. Det står på dekk, rett bak lik-containeren. Ikke alle kommer gjennom dette med livet i behold. Ved siden av containerne er en åpen plass, og det er her de fleste syke vil bli tatt hånd om. Midt på gulvet på dekk.

Saken fortsetter under bildet

Sykepleier Kristine Eikeland viser inn i medic-containeren og apoteket.

34.000 reddet så langt

Norge har bistått italienske myndigheter med grensekontroll og redning siden juni 2015. Ca. 240 personer fra politiet, forsvaret og rederiet har deltatt i operasjonen hittil. Til sammen har mannskapet overlevert informasjon til italienske myndigheter om ca. 180 personer knyttet til menneskesmugling. Over 34.000 personer er reddet og de har tatt hånd om 99 døde.

Oppdraget skal vare ut 2017, med mulighet for forlengelse. Forsvaret og rederiet på skipet jobber én måned på og én måned av, mens politiet jobber én måned på og to måneder av.

– På skipet vil det være ti personer fra forsvaret, elleve fra politiet og seksten sivile, forteller Lise Dunham i Kripos.

Hun forteller at det er Kripos som har det operative ansvaret. De følger opp oppdragene og sørger for at mannskapet og immigrantene har alt de trenger. På skipet er det styrkesjefen som har ansvaret.

Saken fortsetter under bildet

Jan Frode Wiik viser inn i den ene lettbåten.

Redder de fra havet

Jan Frode Wiik fra Jørpeland skal også være med på turen. Han er kystvakt i forsvaret. Hans jobb går ut på å kjøre lettbåtene, for å hjelpe immigrantene.

– I lettbåtene er det én fører, én dykker og en sikringsmann fra politiet. Jobben vår går ut på å redde immigrantene som trenger hjelp på havet. Vi tar først en runde for å observere og vurdere om det er trygt. Det kan være folk med våpen og kniver. Om det virker trygt kaster vi ut redningsvester, før vi kjører nærmere og hjelper dem om bord. Når vi ankommer skipet blir hendene og føttene desinfisert og de blir visitert. I tillegg går alle igjennom en kort helsesjekk og de får mat og vann. Alle eiendeler blir beslaglagt, men de får dem tilbake når de forlater skipet, forteller han.

Han viser inn i den ene lettbåten og forklarer hvordan de hjelper immigrantene om bord. Immigrantene er så ivrige etter å bli reddet at de alle løper mot samme side, slik at båten velter. Derfor må de kjøre forsiktig frem - fra side til side.

LES OGSÅ:

Saken fortsetter under bildet

Fra venstre: Odd Arne Innstrand (kaptein), Jan Arild Finneide (forpleiningssjef), Kristine Eikeland og Jan Einar Nicolaisen.

Krevende utfordringer på ferden

– Rekorden er 1200 immigranter på dekk. Da må vi plassere dem slik at de sitter mellom beina på hverandre. Det er både krevende for dem og for oss, forteller Jan Einar Nicolaisen fra Oslo Politidistrikt.

Han er dekksjef og skal organisere mottaket på dekk. Selv om plassen er trang forteller Nicolaisen at immigrantene stort sett er sjeleglade for at de blir plukket opp, og at det er få konflikter på dekk. Det er likevel flere utfordringer å møte på veien.

– De største utfordringene kan nok bli været og heten. Samt sterk lukt. Dette er mennesker som har vært på flukt, reist lenge og er både svette og våte.

Mannskapet på skipet må jobbe i timevis av gangen. Å ikke få i seg nok mat og væske vil også være en utfordring, men langt fra den verste.

– Det kan være så dramatiske situasjoner og så brutalt at vi blir nødt til å prioritere hvem vi skal hjelpe. Da leter vi først og fremst etter de vi ser er i live. Barn er alltid prioritert, kvinner også, sier Nicolaisen.

For å forberede seg til reisen har alle i mannskapet vært gjennom en utvelgelsesprosess og psykologvurdering. Det vil de også få når de kommer hjem igjen. Nicolaisen forteller at det stort sett er rutinerte folk som er med på denne turen.

– Vi er flinke til å forberede oss mentalt. Ellers har vi et fantastisk helseteam, med lege, sykepleiere og saniteten fra forsvaret, forteller han, før han smilende legger til:

– Men vi må være litt strukturerte med inntak av mat det, det er veldig god mat her. Det er kokken dere bør intervjue.

Se bildegalleri her:

På dekk. Det største åpne arealet til flyktningene ligger bak, den hvite containeren er lik-containeren og de grå rett bak er medic- og apotekcontainerne.
Politiinspektør Einar Dale fra politidirektoratet holder tale for deler av mannskapet og Kripos.
Olympic Commander med lettbåtene på siden.
Publisert: