Verdens sterkeste sjakkturnering starter på Tjensvoll i ettermiddag

Hektisk, men kontrollert. Det er status på Tjensvoll bare timer før Norway Chess går av stabelen.

Verdens nest høyest rangerte spiller, Wesley So (til venstre), og den norske verdensmesteren Magnus Carlsen møtes i første parti i Norway Chess, verdens sterkeste sjakkturnering gjennom tidene, i Stavanger. Første parti spilles klokken 16 tirsdag. Bildet er fra et tidligere møte mellom de to. Foto: VINCENT WEST / X00957

 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Interessen for Norway Chess er fortsatt større utenfor Norges grenser enn innenfor. Det er ikke så rart, for før Magnus Carlsen dundret inn på scenen, var Norge ikke et land man naturlig kunne forbinde med sjakk i verdensklassen.

26 år gamle Carlsen fra Bærum, regjerende verdensmester, har allerede i flere år vært verdens høyest rangerte sjakkspiller, for tiden med en rating på 2832 poeng, og regnes av mange som den sterkeste spilleren verden har sett.

Stjernefelt

I Stavanger skal han møte det sterkeste feltet av sjakkspillere som noensinne har møtt hverandre i en turnering. 10 av de 12 høyest rangerte spillerne i verden møtes i en turnering som starter tirsdag 6. og avsluttes med finalerunde lørdag 17. juni.

– Vi er godt i rute, og jobber nå med å få på plass de siste detaljene i spillersalen og å få satt opp det internasjonale tv-studioet, sier Norway Chess-general Kjell Madland.

Igjen skal konger kjempe i Rogaland

Av verdens 10 beste spillere er det bare det kinesiske stjerneskuddet Liren Ding (nummer 10) og Shakriyar Mamadyarov fra Aserbajdsjan som mangler. Til og med klart at Sergei Karjakin stiller opp. I april i fjor ble det tilløp til drama da Karjakin plutselig trakk seg fra turneringen fordi han ville forberede seg på VM-kampen mot Carlsen i november, en kamp Carlsen for øvrig vant.

Hvit mot So

Turneringen i Stavanger startet med en lynsjakk-runde mandag, som Carlsen vant i overlegen stil. Dermed fikk han også anledning til å velge motstander når de ordinære rundene starter. Carlsen valgte ikke overraskende å møte Wesley So med de hvite brikkene.

Mange regner 23 år gamle So, som er rangert som verdens nest beste spiller, som den sterkeste utfordreren til Carlsen i Stavanger. En seier for Carlsen allerede i første runde vil gi nordmannen et stort mentalt overtak. Det er dermed grunn til å håpe på et aktivt parti, der Carlsen vil forsøke å sette So under press fra første trekk.

Formsvikt?

Carlsen klarte å vinne Norway Chess i fjor, etter at han tabbet seg ut i åpningspartiet mot Veselin Topalov i 2015 og tapte på tid fordi han ikke hadde satt seg inn i reglene for turneringen. Etter den starten mistet Carlsen konsentrasjonen fullstendig og ble helt utspilt. I fjor, derimot, var han i sitt ess og vant med knapp margin, et halvt poeng foran armenske Levon Aronian.

Etter et par sterke turneringer tidligere i år, der Carlsen har måttet se seg slått av henholdsvis Wesley So og Levon Aronian, har det blitt spekulert om han opplever en liten formsvikt. Han har med andre ord mye å bevise, men slikt er jo nærmest rutine når man er verdens beste. Når man er på toppen, er det naturlig at mange fokuserer på potensialet for å bli vippet av pinnen.

«Umulig» drømmegrense

Carlsens store styrke som toppspiller har alltid vært evnen til å spille på topp når det betyr som mest. Den egenskapen kan bli avgjørende i Stavanger. Vinneren av denne turneringen vil gjøre et byks oppover på ratinglistene. Og kan noen spillere i verden klare det «umulige», og begynne å snuse på en rating på 3000 poeng, er det Carlsen. Da er Stavanger og Norway Chess et godt sted å begynne.

Dette er spillerne:

Magnus Carlsen (26), Norge. Rating 2832. Rangering i verden: 1

Wesley So (23), USA. Rating 2812. Rangering i verden: 2

Vladimir Kramnik (42), Russland. Rating 2808. Rangering i verden: 3

Fabiano Karuana (24), USA. Rating: 2807. Rangering i verden: 4

Maxime Vachier-Lagrave (26), Frankrike. Rating: 2795. Rangering i verden: 6

Levon Aronian (35), Armenia. Rating: 2793. Rangering i verden: 7

Viswanathan Anand (47), India. Rating: 2786. Rangering i verden: 8

Hiraku Nakamura (29), USA. Rating: 2785. Rangering i verden: 10

Sergei Karjakin (27), Russland. Rating: 2780. Rangering i verden: 11

Anish Giri (23), Nederland. Rating: 2771. Rangering i verden: 12

Program og billetter: http://norwaychess.no/

Publisert:
 1. Magnus Carlsen
 2. Sjakk
 3. Stavanger
 4. Turnering

Mest lest akkurat nå

 1. Åpen konflikt mellom ordførerne i møte om veikutt

 2. – 1,2 millioner nordmenn kan få vaksinen i første omgang

 3. Vi har anmeldt 32 juleplater: Bare én får terningkast seks

 4. – Krokodilletårer fra MDG om Rogfast

 5. De trodde munnbind beskyttet. Så gikk de syke på jobb i sykehjemmet.

 6. – Pakkekalender? Pøh! Vi fikk en neve kald grus!