Optimistiske bønder i Rogaland satser på kyr

Investeringslysten blant bøndene i Rogaland er større enn på lenge. Det kan delvis skyldes at landbruket er en stabil næring også i dårlige tider. Nå skal det satses på kyr.

Publisert: Publisert:

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

 • Ina Gundersen
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ifølge assisterende fylkeslandbruksdirektør Anfinn Rosnes har det kommet inn ekstra mange søknader om støtte fra Innovasjon Norge til investeringer i landbruket i Rogaland i år.

– Ut i fra disse tallene investeres det for om lag en halv milliard kroner i Rogaland i 2017. Det ser ut til at investeringslysten er større enn tidligere. Satsingen kan delvis forklares med at Rogaland er det fylket som har hatt størst økning i tallet på arbeidsledige, og at landbruket er en stabil næring ogås i slike kriestider. Vi opplever en optimisme i næringen, sier Rosnes.

Mer storfekjøtt

Bøndene må uansett finansiere det aller meste selv, eksempelvis gjennom lån. Innovasjonsmidler (IBU) fra Innovasjon Norge er på til sammen 41 millioner kroner i Rogaland. Nærmere 32 av disse millionene skal gå til byggeprosjekt for storfe og melkekyr.

Les også

Melkebønder fra Jæren er mest optimistiske

Storfe til kjøttproduksjon er ett av hovedsatsingsområdene til bønder i Rogaland. Foto: Odd Pihlstrøm

Les også

Se, morellene blomstrer i havbrisen, men nå blir det nattefrost og sludd

– Vi ser flere unge som vil satse. Det har også vært god økonomi i jærlandbruket et par år; god melkepris og gode avlinger. Det har gitt en slags boost, en bekreftelse på at her er det noe å hente, sier han.

Kriteriene for hva som skal prioriteres når statlige støttemillioner skal fordeles, er ganske strenge.

– Mye av pengene i år går til investeringer for produksjon av storfekjøtt. I dag importeres mye kjøtt fra utlandet. Rogaland har gode beiteressurser, og fra statlig hold ønskes det å stimulere til mer bruk av beite, det vil si lokale ressurser og minst mulig importert kraftfór.

Kan bli fruktfylke

I Rogaland er dessuten Ryfylke, Haugaland og Dalane prioritert foran Jæren. I tillegg til storfekjøtt, er det gitt støtte til fruktsatsing.

– Den satsingen er veldig interessant. I Årdal skal det satses 15 millioner kroner i et fellesanlegg for fruktbønder, sier han.

Olav Sande, organisasjonssjef i Rogaland bondelag, er enig i at bøndene i Rogaland ser lyst på framtiden.

– Det er et stort underskudd av norskprodusert storfekjøtt. En del ser på dette markedet. Ellers er det både på Hjelmeland, Helgøy og Randaberg søkt om investeringsmidler til fruktgårder. Der sitter bønder på en spesialkompetanse de har hentet med seg fra Østerrike. Dette kan flerdoble epleavlingene. Dette er en næring som vi satser på og som vil være flott i distriktet. I dag er ikke Rogaland kjent for å være et fruktfylke, men det tror jeg vi vil få oppleve, sier han.

Marit Epletveit, leder i Rogaland bondelag, mener bøndene i Rogaland er flinke til å snu seg rundt og satse.

– Mange er optimistiske i Rogaland. Vi trenger mer norskprodusert mat, sier hun og synes det er bra at flere vil satse på produksjon av storfekjøtt og frukt i fylket, sier hun.

Publisert:

Les også

 1. Mistanke om søramerikansk tomatmøll på Jæren

Mest lest akkurat nå

 1. City Bistro legger ned etter 33 år: - Det er trist, men vi ser ingen annen utvei

 2. Front­kolli­sjon på E39 i Lyngdal

 3. Da hun trodde sønnen skulle dø, arrangerte Christin Kristoffersen fest

 4. Haalands langspurt overskygget alt. Det gikk et gisp over fotballverdenen.

 5. Jakob Ingebrigtsen sikret seg kongepokalen

 6. Direkte: Hvem blir sykkelkongen av Champs-Elysées i Paris?

 1. Rogaland
 2. Innovasjon Norge
 3. Landbruk