Finn pulsklokka som passer deg

Dagens pulsklokker er lettere, har bedre skjerm og bedre mulighet for overføring av data enn klokkene hadde for kun et par år tilbake.

GARMIN FR 220: Passer for den som ønsker motiverende tilbakemelding på treningen. Måler essensiell løpedata som avstand, fart og puls. Har trådløse funksjoner som sporing i sanntid og deling på sosiale nettverk via programmet Garmin Connect Mobile. Veiledende pris: 2700 kroner. Passer for den som vil har ei god GPS-klokke med alle basisfunksjonene og som hovedsakelig løper. Foto: Jens Petter Søraa

  • Anne-marit Dahl
Publisert: Publisert:

TOM TOM CARDIO MULTISPORT: Løpeklokke med pulsmåling på håndleddet. Har gps og bevegelsessensor som måler hastigheten ved løp innendørs. Har Bluetooth-overføring av treningsdata. Appen TomTom Mysports gir deg oversikt over treningen. Veiledende pris: 2700 kroner. Også denne klokka passer for multisportutøveren, men ikke for den som er avhengig av lang batteritid og vil ha aktivitetsmåler. Her får du mye for pengene, men ikke alt. Foto: Jens Petter Søraa

POLAR V800: En multisport treningsklokke med innebygd GPS og aktivitetsmåler, med Polar Flow som er både en treningsdagbok, et sosialt nettverk med andre brukere og den siden der du gjør det meste av oppsettet på klokken din. Gir deg også pulsdata mens du svømmer. Veiledende pris: 4400 kroner. Passer, akkurat som Garmin FR 920, for multisportsutøveren som stiller store krav til pulsklokka. Foto: Jens Petter Søraa

GARMIN FR 920: Er ute i butikkene i disse dager og det foreligger derfor ikke noen utfyllende tester av produktet ennå. Veiledende pris: 4500 kroner. Passer for multisportsutøveren som stiller store krav til pulsklokken. Her får du alt, og litt til. Den innebygde aktivitetsmåleren gir deg god info om både aktivitetsnivå og hvor flink du er til å restituere etter trening. Foto: Jens Petter Søraa

POLAR M400: En løpeklokke med avanserte GPS-funksjoner og aktivitetsmåling. Registrerer hastighet, høydemeter og avstand, kaloriforbrenning og antall skritt gjennom døgnet. Trening kan planlegges, synkroniseres og deles via Polar Flow. Veiledende pris: 2000 kroner. Passer i likhet med Garmin FR 220 for den som vil ha ei god GPS-klokke med alle basisfunksjonene og som hovedsakelig løper. Denne har i tillegg en aktivitetsmåler som gjør klokken til et godt alternativ for den som vil logge aktiviteten hele døgnet. Foto: Jens Petter Søraa

MIO LINK: Er et armbånd som måler puls på håndleddet. Informasjonen om puls sendes klokke/app via Bluetooth Smart (4.0) og Ant+. fungerer sammen med stort sett alle nye smarttelefoner, Garmin-klokker og nyere Polar-produkter. Veiledende pris: 1000 kroner. Passer for den som synes radisjonelle pulsbelter er ubehagelig, men vil ha pulsmåling. Et ypperlig tilbehør for den som bruker apper på mobiltelefonen til å logge treningen. Foto: Jens Petter Søraa

iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Klokkene fra Polar og Garmin er de mest etterspurte på det norske markedet, men også TomTom og Suunto har modeller som kommer godt ut i tester. De gir deg svar på «alt» du trenger å vite om treningen din.Henrik Nordtug har testet pulsklokker for Löplabbet i tre år og ber kunden tenke nøye gjennom behovet. Puls, GPS, multisport, hva trenger du?

Puls eller multisport

– Er du opptatt av distanse? Av fart? Av kart? Trenger du ei klokke med lang batteritid eller vil du ha informasjon om løpeteknikken din?, spør Nordtug.

Han forteller at det er et særnorsk fenomen å ville vite pulsen. De som kjøper GPS-klokker uten puls er i mindretall. De fleste modellen krever et pulsbelte, men ikke alle.

– Teknologi kjent fra sykehus gjør det mulig å måle pulsen på håndleddet. Mange kvinner synes det er ubehagelig med pulsbelte, så en slik klokke kan et fint alternativ, sier Nordtug om modellen fra Tom Tom.

Hvis det viktigste for deg kun er å vite pulsen, kan du få ei klokke til å stole på for noen få hundrelapper. Ønsker du GPS-funksjon, må du betale mellom 1000-1500 kroner for å få bra kvalitet, ifølge Nordtug.

– Hvis det er multisportsklokke som er det rette for deg, så får du klokker fra 2700 kroner og oppover, sier han.

Har folkehelseperspektiv

Investerer du i en av de mer avanserte klokkene, bør du sette av et par dager til å bli kjent med de ulike funksjonene for å få maksimalt utbytte av den.

– Følg oppstartsguiden, lag deg en bruker og legg inn informasjon som høyde, vekt og alder for å få brukt funksjonene som klokka tilbyr. Da er veien kort til nye treningsopplevelser med for eksempel livetracking av dagens treningstur, kartplotting av helgas fjelltur eller informasjon om antall fullførte lengder i svømmebassenget.

Å få tilgang på informasjonen på klokken er enkelt.

– Se her, sier Henrik og tar fram smarttelefonen sin. På appen som er lastet ned ser han ikke bare treningsøktene sine, han ser også hvordan aktivitetsnivået hans er gjennom dagen.

– Hvis jeg sitter for lenge i sofaen, gir klokka meg beskjed om det, forteller han.

Han ser at flere toppmodeller tilbyr data som har et folkehelseperspektiv som for eksempel aktivitetsmålere.

– Produsentene er flinke til å skape et behov. Samtidig er det viktig å huske på at ingen klokke erstatter sunn fornuft i treningsarbeidet, sier eksperten.

Les også

  1. Pulslokka er Cathrines beste treningskompis

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Går inn for å forlenge smitte­vern­tiltakene i Stavanger til 8. februar: - Situasjonen er fortsatt svært alvorlig

  2. Bor du i borettslag, i Smeaheia, i Bjergsted, på Hinna eller har du hus i naturfarge? Da bør du lese dette

  3. Parkeringskaos i Brekko - politiet ber turfolk vise hensyn

  4. Matvognen måtte etter­fylle tre ganger sist helg: Hytte­folket vil ha middag med til fjell­heimen

  5. Søstrenes idyll i Ryfylke er truet av utbyggingsprosjekt: - Helt vanvittig

  6. Fine skiforhold i Sirdal, men ekstrem­kulde ødelegger idyllen