Så smalt kan et hus bli

Der det tidligere stod en nedslitt garasje i Langgata, reiser det seg nå et japanskinspirert hus som ikke er breiere enn 3,6 meter. Arkitekten mener dette er veien å gå for å få plass til flere boliger sentralt i Stavanger.

Publisert: Publisert:

I dag reiser det seg et smalt hus der det tidligere stod en sliten garasje. Foto: Jon Ingemundsen

Denne artikkelen er over fem år gammel

Et høyt, smalt hus betyr mange trapper. Arkitekten har lagt opp til at å gå i trapper skal være en opplevelse med små gløtt av utsikt her og der. Foto: Jon Ingemundsen

Orker man å gå opp fire etasjer, blir man belønnet med dette på toppen. Foto: Jon Ingemundsen

Høyt under taket i stua. Foto: Jon Ingemundsen

Soverom ut mot Langgata. Foto: Jon Ingemundsen

Trappene skal være åpne og luftige. Dette er bare foreløpige byggetrapper. Foto: Jon Ingemundsen

— Jeg har påstått litt eplekjekt at dette er Norges smaleste hus. Jeg tror i alle fall at det er Norges smaleste hus innenfor gjeldende regler. Det har vært en stor utfordring, og ganske krevene å finne ut hvordan det kan passe inn i regelverket, sier Tor Olav Austigard, arkitekt i Austigard arkitektur.

Japan

Han har studert og jobbet i Japan, og tok med seg inspirasjon fra Tokyo da han planla det smale huset i Langgata i Stavanger.

— Folk tenker på Tokyo som et sted der det bare er skyskrapere og neon, men Tokyo består faktisk i stor grad av hus i to til fire etasjer. Referansen til Tokyo er derfor veldig relevant for Stavanger, sier han.

— Hadde dette huset glidd inn i Tokyo?

— Ja, absolutt. Men i Tokyo er det veldig mye sært.

Det smale huset i Langgata ligger rett nedfor Pedersgata, og tomta huset tidligere en gammel garasje. Det er bredden på denne, 3,6 meter som danner grunnmuren for huset. Til sammenligning er et vanlig hus mellom 8 og 10 meter bredt.

LES OGSÅ:

Les også

Vibecke og familien flyttet fra stor-byen til landet for å starte småbruk

Trappe-glede

Austigard forteller at han har planlagt at rommene skal bli større og større dess lenger opp i høyden du kommer. Huset har fire etasjer, og i første etasje ligger bad og gang. I andre etasje ligger soverom og toalett, mens kjøkken og stue ligger i tredje etasje. Den siste trappa går opp til en takterrasse med utsikt nesten 360 grader.

— Det er litt trangt i inngangspartiet, og det gjør at du blir vant til at det er trangt. Rommene oppover blir større og større, og når du kommer opp får du stor takhøyde og takterrasse, og da har du glemt hvordan huset egentlig kunne vært dersom det var større, sier han.

Med fire etasjer blir det mye trapper.

— Derfor har jeg tenkt at trappene skal være en opplevelse i seg selv. Det skal ikke bare være en transportetappe. Du skal føle at noe skjer på veien, at det er noen attraksjoner. Det skal være små gløtt av utsikt gjennom hele huset, både ut av vinduer og inn i rom. Det gir en følelse av dybde og at det er mange lag i huset, sier Austigard.

— Hva har vært vanskeligst?

— Å få det bra. Du kunne gjort mye som ikke er så bra, men jeg ville lage det sånn at jeg kunne tenkt meg å bo her selv. Siktlinjer har vært et tema. Derfor er det et stort vindu mot gaten og mindre vinduer mot naboene. Man får en følelse av utsikt gjennom et par store åpninger, det resterende er gløtt, sier han.

— Hvordan passer dette inn i den tradisjonelle trehusbebyggelsen?

— Nye ting skal kunne være nye og gi uttrykk for sin samtid, og supplere det gamle. Kommunen er enig i at det skal være en kontrast. Samtidig er det kjekt at det ligner litt, men at det er litt vagt om huset er nytt eller gammelt.

Fortetting

Har vært i tett dialog med byantikvar og byggesaksavdelingen i kommunen, og har tro på denne måten å tenke på når man skal bygge mer og tettere i Stavanger. Austigard er også i gang med prosjektering på to lignende hus på tilsvarende tomter sentralt i Stavanger. Også der er det garasjer eller skur som skal vike plass for et hus.

— Det er masse sånne tomter i Stavanger. Utbyggingspotensialet på Storhaug og Eiganes er kjempestort hvis vi hadde tenkt mer som dette. Jeg har ikke tro på at vi bare må opp i høyden, sier han.

FLERE BOLIGSAKER:

Publisert: