Dømt for innførsel av 27,5 kilo amfetamin

SANDNES: Fire menn i alderen 23 til 34 år er i Jæren tingrett dømt til lange fengselsstraffer for innførsel og salg av store mengder narkotika.

I en ny dom mot amfetaminligaen, som har innført store mengder narkotika til Norge, blir fire menn dømt til ubetinget fengsel.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den ferske dommen fra Jæren tingrett er den fjerde og siste dommen mot amfetaminligaen i tingretten.

I juni ble en 31-åring og en 35-åring dømt til 6 års ubetinget fengsel for å ha innført rundt 10 kilo amfetamin til Norge.

Senere samme måned ble en 34 år gammel mann fra Sandnes dømt til 3 år og 10 måneders fengsel for å ha innført minst 5 kilo av det narkotiske stoffet.

I september ble en 20 år gammel mann dømt til 2 år og 10 måneders fengsel for å ha forsøkt å oppbevare 6 kilo amfetamin.

Nå er ytterligere fire personer i amfetaminligaen dømt. Blant annet de to som påtalemyndigheten mener har organisert innførselen.

Tilsto under avhør

Ifølge tiltalen, som er tatt ut på ordre fra riksadvokaten, ble amfetaminet innført ved seks anledninger. En av hovedmennene, en 34-åring fra Øst-Europa, tilsto alt allerede under det andre politiavhøret. Under avhør har han forklart at det var enda flere innførsler av narkotika enn de ligaen nå blir dømt for.

LES OGSÅ: Dømt for innførsel av 9,7 kilo amfetamin

Retten finner det bevist at 34-åringen planla og organiserte innførselen sammen med en av de andre tiltalte mennene – en 27-åring som også han er fra Øst-Europa. Ifølge 34-åringen hadde 27-åringen kontakter i Nederland som kunne skaffe stoffet. Selv hadde 34-åringen opparbeidet seg et kontaktnett i Norge som kunne omsette stoffet.

I dette kontaktnettet var en 33-åringen fra Sandnes, som også dømmes i saken.

«Tabbeliga»

Alt gikk ikke som planlagt for amfetaminligaen. Ved to anledninger nådde ikke amfetaminet frem til bestemmelsesstedet – garasjen til 33-åringen fra Sandnes.

LES OGSÅ: Narkotika-liga glemte 1,5 kilo amfetamin i leiebilen

Fredag 12. februar 2016 ble en kurer stanset på kaien i Oslo etter å ha kjørt i land fra Kiel-fergen. I høyre bakdør fant tollerne 5,7 kilo amfetamin og nesten 3000 ecstasy-tabletter.

Lørdag 21. mai 2016 ble en kurer stanset i Malmø. I bilens hulrom ble det funnet 1,8 kilo amfetamin, i underkant av 1000 ecstasy-tabletter og nærmere 1 kilo hasj.

Ved en innførsel lørdag 25. juni var stoffet så godt gjemt at mottakerne ikke fant alt. 1,5 kilo amfetamin lå fortsatt i leiebilens hulrom da amfetaminligaen leverte den tilbake til leiebilfirmaet.

I den ferskeste dommen pekes det også på at amfetaminet holdt lav styrkegrad. Dette får utslag i straffutmålingen.

Tror ikke 27-åringen

Den 34 år gamle hovedmannen erkjenner straffskyld for alt. Han dømmes til 6 år og 6 måneders fengsel. I tillegg dømmes han til å tåle inndragning av til sammen 600.000 kroner som retten finner det bevist at han har tjent på narkotikahandel.

LES OGSÅ: Slik ble amfetaminliga oppdaget

33-åringen fra Sandnes erkjenner delvis straffskyld. For sin rolle i nettverket dømmes han til 5 års fengsel.

27-åringen som retten finner det bevist at planla og gjennomførte innførselen sammen med 34-åringen, nekter ethvert bekjentskap til stoffet. I retten forklarte han at han var med til Norge to ganger og at det var for å frakte stjålne motorer ut av landet.

Les også

45-åring tiltalt for nachspielvoldtekt

Les også

23-åring dømt for voldtekt utenfor pub

Retten tror ikke på 27-åringen, som dømmes til 8 års fengsel.

Den siste tiltalte, en 23 år gammel mann fra Øst-Europa, dømmes til 6 års fengsel for sin rolle i nettverket. Han dømmes også til å tåle inndragning av 40.000 kroner.

Forbrytersk forsett

I tillegg til innførselen av amfetamin dømmes ligaen for innførsel av også over 6000 ecstasy-tabletter og nesten 1 kilo hasj. I den 27 sider lange dommen pekes det blant annet på at det har vært flere involverte for å få til innførselen, og at «det hele er profesjonelt organisert og profittmotivert.»

Fengselsstraffene ville ifølge retten blitt langt lengre om det ikke var for tilståelser og den lave styrkegraden i amfetaminet som ble innført.

Advokat Knut Lerum, som er den tiltalte 33-åringen fra Sandnes sin forsvarer, vet foreløpig ikke om hans klient ønsker å anke til lagmannsretten.

- Vi skal nå sette oss ned og lese dommen nøye for deretter å ta stilling til en eventuell anke, sier Lerum i Advokatfirmaet Torstrup til Aftenbladet.

Publisert: