Overfalt og voldtatt utenfor Domkirken

Natt til 26. februar ble en ung kvinne overfalt og voldtatt utenfor Stavanger Domkirke. Først nå oppgir politiet signalement på den ukjente gjerningsmannen.

Publisert: Publisert:

En mann antatt i midten av 40-årene skal ifølge anmeldelsen ha voldtatt den unge kvinnen ved Stavanger domkirke.

  • Jone Østebø
    Journalist
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

To unge kvinner er blitt utsatt for overfallsvoldtekt i Stavanger i år. I en av sakene er en mann siktet. Ingen av de anmeldte voldtektene har vært offentlig kjent før nå.

Fungerende politistasjonssjef Kristian Johansen opplyser til Aftenbladet at den første voldtekten skal ha skjedd natt til lørdag 26. februar.

— Overfallsvoldtekten skal ha skjedd utenfor Domkirken. Kvinnen var rundt 20 år, gjerningsmannen er oppgitt å være rundt 45 år og av utenlandsk opprinnelse. Vi har ingen mistenkte i saken, sier Johansen.

Dårlige tenner

Voldtektsofferet har ikke vært i stand til å gi et godt signalement av mannen – annet enn alder, at han trolig var afrikaner og at han skal ha hatt dårlige tenner. Kvinnen har beskrevet ham til å være mellom 1,70 og 1,75 meter høy.

Politiet ønsker tips i saken.

- Men hvorfor har dere ikke gått ut i media med dette før?

— Det kan jeg ikke svare på, sier politistasjonssjefen i Stavanger.

Heller ikke den andre overfallsvoldtekten i byen i år har vært kjent før nå, men her har politiet siktet en mann på 22 år. Voldtekten skal ha skjedd inne på et utested i sentrum fredag 13. mai. Politiet karakteriserer den som en overfallsvoldtekt.

— Voldtekten skal ha skjedd på et toalett på utestedet. Den siktede er ikke norsk statsborger og av afrikansk opprinnelse, opplyser Johansen.

Forlenget varetekt

22-åringen ble pågrepet kort tid etter den angivelige voldtekten. 16. mai ble han i Stavanger tingrett varetektsfengslet.

Onsdag ble fengslingen forlenget for andre gang. Aftenbladet har fått tilgang til fengslingskjennelsen. Av den fremgår det at siktede er fra Gambia og at han 12. mai, altså dagen før han skal ha begått voldtekten, fikk endelig avslag på søknad om opphold i Norge. Han har påklaget avslaget, men likevel signert skjema for frivillig hjemreise.

Uansett venter trolig et oppgjør med norsk rettsvesen. I fengslingskjennelsen skriver tingretten at det er skjellig grunn til å mistenke ham for ugjerningen. Han er siktet for å ha begått voldtekten «ved vold eller ved truende atferd».

Gambieren nekter for å ha gjort noe straffbart.

Ifølge kjennelsen har retten lagt særlig vekt på politiforklaringene til kvinnen og vitner i saken.

«Retten har videre sett hen til siktedes forklaring om at han skal ha hatt frivillig sex med en kvinne han aldri hadde snakket med før han traff henne på toalettet der de hadde sex,» skriver tingretten ved dommerfullmektig Hanne Ringnes Sanne.

Retten mener at det er fare for at mannen kan rømme fra landet og at vilkåret for fortsatt varetektsfengsling dermed er oppfylt. Han har verken familiær eller arbeidsmessig tilknytning til Norge.

Han ble fengslet i fire nye uker.

Tverrfaglig innsats

Stavanger slet lenge med en rekke overfallsvoldtekter. I 2009 ble det anmeldt 23 overfallsvoldtekter og forsøk på dette, medregnet de såkalte taxivoldtektene. Det siste tilfellet dette året var på Storhaug 8. november. Fire dager senere kunne Aftenbladet fortelle at 17 av 18 gjerningsmenn bak de siste kjente overfallsvoldtektene var av ikke-vestlig opprinnelse. Politiet ville den gang ikke bekrefte tallene. Men senere gikk både daværende politimester Geir Gudmundsen og politistasjonssjef Henry Ove Berg ut og ba ledere i innvandrermiljøene om hjelp. Åpenhet var viktig, ble det sagt.

Kommunen, politiet, innvandrermiljøene og asylmottakene var noen av kreftene som da slo seg sammen for å få bukt med problemet. Og fra 8. november 2009 til 16. februar 2011 var Stavanger angivelig fri for overfallsvoldtekter. Også andre voldtekter gikk kraftig ned i denne perioden.

I fjor høst fikk Rogaland politidistrikt ros av justisminister Knut Storberget for innsatsen og mente at andre politidistrikter burde dra nytte av erfaringen fra Stavanger.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Fjellklatrere hentet av redningshelikopter

  2. Mamma Ingebrigtsen ble forferdet over Jakobs løp: – Han er tross alt 20 år i dag og må få bestemme selv

  3. – Hurtigruten er selve symbolet på det nye Norge: Luksus på øvre dekk, fattigdom og frykt hos de som driver maskineriet

  4. To smittet av koronavirus i Randaberg

  5. Ny E18 ved Larvik kostet 5,2 mrd. kroner. På veien forsvant avkjøringen til byen.

  6. Over disse skiene skjulte han vodkaflaskene. Nå kjenner treneren seg igjen i Northugs problemer.

  1. Stavanger