Kan ikke utelukke korrupsjon

I august 2006 betalte Stavanger kommune ved barnevernet ut 500.000 kroner til en advokat i Stavanger. Pengene ble sendt videre til en privat og så langt anonym hjelper som hadde lagt en plan for å hente ut to norsk-tyrkiske gutter fra Tyrkia til Norge.

Publisert: Publisert:

Barnevernsjef Gunnar Toresen i Stavanger (t.v.) og Sigrun Madland. Foto: Jarle Aasland

 • Hans Petter Aass
  Journalist
 • Jone Østebø
  Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

TIDSLINJE:

Les også

Se tidslinje om Tyrkia-saken

Guttene og deres fosterforeldre hadde da tilbragt over tre måneder i Tyrkia, etter at guttenes biologiske foreldre hadde anlagt sak mens fosterforeldrene og barna var på ferie i Tyrkia.

En tyrkisk domstol hadde ilagt guttene utreiseforbud inntil saken var avgjort i Tyrkia. I mai samme år forsøkte fosterforeldrene å ta guttene med seg gjennom passkontrollen på flyplassen i Antalya, men de ble da stoppet av kontrollørene. De neste månedene skjulte foreldrene seg i leiligheter betalt av barnevernet.

Betalte ut en halv million

Det var barnevernsjefen i Stavanger, Gunnar Toresen, som tok initiativ til å utbetale 500.000 kroner. I et notat datert 7. august 2006 skrev Toresen ”på grunn av sakens meget delikate karakter er det nødvendig at transaksjonen ikke gjøres kjent”.

Til Aftenbladet sier Toresen og hans daværende sjef, tidligere kommunaldirektør Bjørn Tungland, at de ikke kan utelukke at deler av pengesummen ble brukt til å bestikke tyrkiske tjenestemenn. Guttene og deres fosterforeldre ble sluppet gjennom passkontrollen på flyplassen i Istanbul 18. august 2006. To uker før dette skjedd, hadde Utenriksdepartementet skrevet brev til Stavanger kommune og understreket at saken bare kunne bli løst i det tyrkiske rettsapparatet.

UD: — Ukjent for oss

— De nye opplysningene er helt ukjente for oss, og er alvorlige dersom de viser seg å være riktige. Representanter for barnevernet kan ikke opptre på vegne av norske myndigheter. Vi vil be om en redegjørelse fra Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet, sier underdirektør Frode O. Andersen i UD.

I sommer ble fosterforeldrene fra Stavanger dømt til en måneds fengsel i Tyrkia for å ha smuglet barna ut av landet.

Publisert:

Tyrkia-saken

 1. Han ble smuglet ut av Tyrkia av Ola Thune

 2. Fosterfar tilstår overgrep og barneporno

 3. Han ble smuglet ut av Tyrkia av Ola Thune

 4. Grethe er norsk, James er amerikaner, Hasham (15) er afghaner: - Fordel at vi ikke er en helt typisk norsk familie

 5. Alle andre har snakket. Nå er det barnets tur.

 6. Målet er ingen flere Alex-saker i kommunen

Da fosterforeldrene på egen hånd forsøkte å flykte med fostersønnene fra flyplassen i Antalya, oppdaget passpolitiet at guttene hadde utreiseforbud. Da Stavanger kommunes hemmelige hjelper tre måneder senere ba dem reise fra Atatürk flyplass i Istanbul, fikk de passere uten spørsmål. TRYKK PÅ BILDET FOR Å SE STOR VERSJON! Foto: Jarle Aasland

 1. Tyrkia-saken
 2. Stavanger