- Antipronasjonssko funker ikke

Og nei, du trenger ikke kjøpe nye joggesko hvert år heller, ifølge dansk forsker.

Tanken bak antipronasjonssko er å redusere risikoen for skader. Men slik fungerer det ikke i virkeligheten, ifølge dansk lege som har sett nærmere på 30 studier.
  • Tone Pedersen
    Journalist
Publisert: Publisert:
Les også

Så mye lenger lever en jogger

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Testing av fotavtrykk og løpestil skal sikre at du finner joggeskoen som passer perfekt til deg.

Ideen er at riktig sko skal redusere risikoen for skader. Men forskning viser at dette ikke stemmer. Tvert om.

Mer skader med "spesialsko"

Lege Jacob Schelde fra Arbejdsmedisinsk Klinik i Odense har sett nærmere på 30 større, internasjonale studier. Hans konklusjon, publisert i Ugeskriftet for Læger, er at turen til spesialbutikken kan føre til mer skader enn om du velger en tilfeldig sko fra en hylle, skriver Politiken.dk.

Mest vekt legger han på undersøkelser fra det amerikanske forsvaret, hvor over 7000 menn og kvinner fikk utlvert treningssko. Den ene gruppen fikk tilpassede sko. Den andre fikk tilfeldig valgte sko. Resultatene viser at gruppen med såkalte antipronasjonssko fikk flere skader enn gjennomsnittet.

De som fikk utlevert en tilfeldig sko hadde færre skader enn de som brukte sko som kompenserer for overpronasjon.

Det samme viser en studie med 81 kvinner som skulle løpe halvmaraton. I laboratoriumet til sportstøyprodusenten Nike ble disse klassifisert etter fotstilling. Halvparten fikk sko tilpasset deres fotavtrykk, mens resten fikk en nøytral løpesko. Igjen var det flest skader hos dem som hadde fått en antipronasjonssko.

– De som fikk utlevert en tilfeldig sko hadde altså færre skader enn de som brukte sko som kompenserer for overpronasjon, sier Jacob Schelde.

Trenger ikke nye sko hvert år

Scheldes gjennomgang av forskning viser også at en annen myte står for fall. Nemlig at joggeskoens støtdempende effekt forsvinner etter et visst antall kilometer eller uker.

– Hvis vi undersøker skummet i skoen etter 0 km, 300 km, 800 km — eller etter 3 år, er det ingen forskjell. Det er ingen grunn til å bytte joggesko før de faller fra hverandre , sier den danske legen til Politiken.dk.

– Når det gjelder løpeskader, er den største faktoren for skade antall kilometer du jogger, slår han fast.

Löplabbet tilbyr testing på tredemølle og analyse av fotavtrykk for å finne den optimale joggeskoen til deg.

Löplabbet: Snakk om en totalvurderingLöplabbet tilbyr sine kunder undersøkelse av fot og løpestil som skal finne den optimale joggeskoen. Daglig leder Tor Fauske understreker at det er snakk om en totalvurdering.

– Minst like viktig som analyse av føtter og test på tredemølle er dialogen med kunden, sier han til Aftenbladet.

Han understreker imidlertid at du ikke trenger å kjøpe antipronasjonssko hvis du aldri har hatt problemer med at du overpronerer.

– Dersom du overpronerer og aldri har hatt problemer med skade på nøytrale joggesko, trenger du ikke kjøpe stabile sko. Men dersom du har mye vondt etter joggeturen, kan det være gunstig med en sko som kompenserer for dette.

Joggesko er en "ferskvare"

Löplabbet skriver også på sine nettsider at joggesko er en "ferskvare" og bør skiftes ut en gang i året hvis du løper flere ganger i uka.

– Vi står fremdeles på vår anbefaling om å skifte sko en gang i året hvis du løper to-tre ganger i uka. Vi har fått inn kunder som har fått vondt etter å ha løpt på gamle joggesko, og når de får nye, forsvinner problemet. Du kan ikke løpe ubegrenset på sko, de må skiftes ut. Med tiden blir skummet hardere og mindre fleksibelt.

Men hvis du har kjøpt sko hos Löplabbet som gjør vondt verre, lover Fauske å hjelpe.

– Vi har ingen garanti, men hvis en kunde opplever problemer etter å ha testet og kjøpt sko hos oss, skal vi nok alltids finne en ordning. Vi ønsker å få tilbakemelding og hjelpe kunden med å finne riktig sko.

Publisert: