På rett gli

20 lærelystne skiløpere deltok på smørekurs i Stavanger tirsdag kveld.

Publisert: Publisert:

Smøreekspert Lars Vagle viser Mert Akin, fra høyre, Kjetil Jørgensen og Terje Nilsen hvordan de skal legge på smørning på skien. Foto: Fredrik Refvem

  • Kristin Skodje
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Tirsdag kveld fikk deltakere til Sirdal skimaraton en innføring i skismøring på Rosenkildehuset i Stavanger. Kursarrangør og rennleder i Sirdal skimaraton, Lars vagle, ga de frammøtte en solid innføring i riktig bruk av voks og klister, opplæring i smøresoner og nullspenn, samt hvordan du legger riktig grunning og smører for nullføre.

Debutanter

Yngve Søyland fra Åmøy var en av de 20 personene som møtte opp på kurskvelden i Stavanger. Fjorårets Sesilåmi er hans første turrenn. I år satser han på Sirdal skimaraton, Birkebeineren og Sesilåmi. Tre renn på to uker.

— Jeg har alltid gått mye på ski, og har litt peiling på smørning. Men man lærer stadig nye triks og det er mye å hente på god smørning og riktige glisoner, sier Søyland.

Kameratene Terje Nilsen og Kjetil Jørgensen fra Stavanger får sin renndebut i Sirdal skimaraton. De bestemte seg for å melde seg på rennet etter å ha lest om tilbudet i Aftenbladet.

— Vi har hytte like i nærheten, i tillegg er rennet et godt påskudd til å trener, sier Jørgensen.

Både Nilsen og Jørgensen går mye på ski med familiene sine i Sirdal, men skismøring er de ikke like flinke på.

-Vi har ikke prioritert å sette oss så nøye inn i det tidligere. Men nå som vi skal gå et renn, kan det være en fordel å kunne smøre riktig, sier de to og legger til: - Vi er langt fra eksperter ennå, men vi har lært hvordan vi skal unngå å ødelegge strukturen i skiene. Det er er et godt utgangspunkt.

Større glede

Mert Akin gikk sitt første turrenn i 2009. På smørefrie ski. Det ble en lang tur. Nå har han skaffet seg nye ski og brukt tid til å lære seg smøreteknikk. Det angrer han ikke på.

— Det er en helt annen opplevelse å gå turer nå. Farten og flyten er betydelig bedre etter at jeg fikk terpet skiteknikk og dreisen på smøring, sier Akin som gleder seg til å gå Sirdal skimaraton.

Her er rennleder og smøreekspert Lars Vagles tips til vinterens skirenn/turer:

-En god tommelfingerregel er å holde seg til ett merke i løpet av sesongen og å bygge opp erfaring ved bruk av dette. Følg også med på temperaturen før rennene. Er rennet langt, bør du se værmelding for flere deler av traseen, sier Vagle.

Feste: Festevoks brukes når det er ny eller finkornet snø. Ved temperaturer på -1 til +1 grader, har man nullføreproblematikken. Her er det ett merke som skiller seg ut mener Vagle; VR-serien til Swix.

— Mitt stalltips er Swix VR55. Det er bedre enn alt annet på nullføre. Ønsker du en billigere variant, har man V-serien. Voksen varer så lenge at pris ikke betyr noe her. Dersom det er flere minusgrader, fungerer alle typer kalde vokser og Blå Ekstra er bankers, sier han.

Klister: Klister bruker man når snøen er gammel og kornete etter mildvær, og på skare i isete løyper.Her er det ett smøremerke som skiller seg ut. Italienske Rode. Deres Multigrade-klister er et universalklister og meget populært. Dette klisteret kan brukes i temperaturer fra -6 grader til +6 grader, og er ypperlig for dem som skal gå Sesilåmi, sier Vagle.

Selve smøringen: Det er viktig å finne festesonen. Den er fra hælen og cirka 60-70 centimeter fremover. Det er viktig å rubbe opp sålen i festesonen med sandpapir. Dette for at smøring skal feste seg til sålen og holde seg godt. Legg så på grunningen. Det finnes egne vokser som er grunning, men blå eller grønn voks fungerer også fint. Dersom det er tørr snø og litt voksføre i starten av rennet eller turen, og det ligger an til å bli midlere og klisterføre utover dagen, kan du legge et tynt lag med voks oppå klisteret. Etter en eller to mil vil voksen slites vekk. Dersom du vil prøve ut dette, bør du sette skien ut for nedkjøling etter klister er lagt på. Når det er nedkjølt kan du legge et tynt lag voks på toppen. I lange renn, bør man styre vekk fra lettvinte produkter som festesmøring på spraybokser og svamper. Det varer ikke lenge nok og slites for lett av. Noen bruker også gripeteip. Det er risikosport. Prøv, å se om det passer til dine ski.

Glider: Her strides de lærde. Dersom det er et langt renn, styr unna de lettvinte produktene. Spray og pasta varer kun i en til to mil, avhengig av temperatur og snøkrystallenes skarphet. Glider for lange turer er ofte valg mellom to ting: Glider uten eller med fluor. Billig glider uten fluor er ok. De med fluor, har omtrent tidobbelt pris, så de bruker man bare i konkurranser. Pålegging av det dyre fluorpulveret bør du få hjelp med første gang. Gjør du feil, kan du ødelegge skien.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 17 turister ble stoppet på grensen. Prøvde å komme inn i landet

  2. Her er ti korte turer med god utsikt

  3. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  4. Beruset mann stjal planter på Sola

  5. Hun brakte pizzaen til Norge for 50 år siden. Slik bygget de opp Peppes

  6. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populære Sørlands-øya