- Sentrum brukes bare på lørdager

De aller fleste innbyggerne er aldri i nærheten av sentrum i løpet av uka, mener sivilarkitekt Alexandra Algard.

Publisert: Publisert:

Stavanger sentrum klokken 15.00 torsdag ettermiddag. Foto: Jarle Aasland

 • Hilde Moi
  Journalist
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Byen er en urban fornøyelsespark for lørdager, sa hun under et møte om sentrumsutvikling mandag morgen.

Møtet ble holdt i regi av Grønn by, og trakk rundt 150 tilhørere, blant dem politikere og næringslivsfolk.

Folketomt

Algard, som er leder av Stavanger arkitektforening, flyttet i fjor hjem til Stavanger etter mange år i byer som Århus, New York, Tokyo, Rotterdam og Basel.

— Det overrasket meg at Stavanger sentrum så ofte er tom, sier Algard til Aftenbladet.

— Det er en by som ikke er i daglig bruk. I kirkegata er det helt tomt på hverdager. Men på lørdagen er det masse folk! Det er trist at det kun er lørdager, men det er fordi folk bor og jobber utenfor sentrum. Det er et problem, og gjør at byen ikke blir levende, sier hun.

— Hva er løsningen?

— Den er todelt: Man må få flere mennesker til å bo og jobbe i sentrum, og må få de menneskene som ikke gjør det til å ha lett og kjapp tilgang til sentrum, sier hun.

Spredt bebyggelse

Hun mener Stavangers utfordring er at byen er funksjonsdelt: butikker et sted (sentrum), boliger et sted (bydelene), arbeidsplasser et sted (Forus).

— Vi har bygget veldig spredt over lang tid. Det er nesten umulig å bygge busslinjer som skal dekke et område der folk bor i eneboliger og ikke er jobber der de bor. Nå må vi sette strek i sanden og si at vi ikke bygger byggefelt og kontorområder, men at vi bygger by.

Hun drar fram Øvre Holmegate som et eksempel på et område som tilfredsstiller alle disse kravene.

— Gata har noe som har åpent seint, noe som åpner tidlig, restaurant, butikker, kontor og det bor mennesker i andre og tredje etasje i alle byene, sier hun.

Algard mener avstand til sentrum ikke først og fremst handler om fysisk avstand, men hvor lang tid det tar å komme seg dit.

— De fleste er villige til å gå 500 meter til et togstopp. Hvis man maksimerer antall mennesker innefor den sirkelen, har man en god by.

— Ideelt sett bør vi ha en bybane som kobler områdene rundt til sentrum på en behagelig måte. Dessuten må vi endre måten vil tenker og bruker byen på. I stedet for å kjøre til Forus for å handle, kan vi kjøre til byen. Det krever at vi bygger mer boliger og kontorer der vi kan, sier hun.

Areal

Kristin Gustavsen, prosjektleder for Kommunedelplan Stavanger sentrum, er enig i at sentrum skiller seg ut på lørdager.

— Vi er best på lørdager. Det beviser at byen fungerer best når det er mennesker der. Folk tiltrekkes av andre mennesker, sier hun.

— Hva er Stavanger sentrums største utfordring?

— Vi trenger mer areal å tilby folk til arbeidsplasser og boliger. Dette kan vi finne i områdene som ligger rundt dagens sentrum, som for eksempel Kannik og ved jernbanen. Vi har for mye land vi ikke bruker til noe, sier hun.

Gustavsen er nå i siste del av arbeidet med den nye kommunedelplanen, som skal behandles politisk til våren.

Kjedelig

I arbeidet har de blant annet målt grad av kjedsomhet i byen.

— Det er ikke langt å gå i Stavanger, men det er kjedelig. Hodet trives godt hvis vi får jevnlige impulser, sier hun, og nevner flere eksempler på kjedelige områder.

— Holmen gir lite tilbake til omgivelsene, det samme gjelder Bergeland. Løkkeveien har potensial, men benytter det ikke helt i dag. Tilstanden i bykjernen er derimot veldig bra, sier hun.

— Vi kan gjøre førsteetasjene våre kjekkere, slik at vi underholdes bare av å gå. Da vil vi trekkes til sentrum mer intuitivt, fordi det er kjekt å være der. Vi håper sentrumsplanen vil være med på å lage interessante gåstrekk.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Tomme lokaler og gater: «Gårdeierne må ta grep»

 2. Her får du den beste kaffen i byen

 3. Riksantikvaren sier ja til Zara

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 3. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 4. Regestrand-drapet: Drapstiltalt skal ha banket to personer i fengsel

 5. Elbiler må betale mer

 6. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 1. Stavanger