Fengsels­ansatte reagerer på at Birgitte-siktede får sær­fordeler

Flere fengselsansatte mener 51-åringen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs og mistenkt for å ha tatt livet av Tina Jørgensen, får særbehandling av ledelsen ved Åna fengsel.

Den drapssiktede 51-åringen er varetektsfengslet ved Åna fengsel i Hå kommune. Fengselet har 164 plasser for mannlige innsatte.
 • Cornelius Munkvik
  Journalist
 • Jone Østebø
  Journalist
Publisert: Publisert:

Blant annet skal betjeningen i fengselet ha fått beskjed om at den drapssiktede Karmøy-mannen skal få slippe ut av cellen på kvelds- og nattetid, om han ytrer ønske om dette. Han skal også få fordeler i forbindelse med lufting.

Flere ansatte reagerer sterkt på at 51-åringen behandles annerledes enn andre innsatte i det store fengselet på Nærbø.

– Jeg har aldri hørt om noen andre innsatte her som noen gang har fått lignende særbehandling. Sett i forhold til det grunnleggende prinsippet om likebehandling av innsatte ved norske fengsler, synes jeg dette er drøyt. Jeg synes det er uforståelig, sier en av de ansatte til Aftenbladet.

Fengselsleder Leif Magne Viste sier til Aftenbladet at han ikke kan kommentere saker som er knyttet til konkrete innsatte.

– Uhørt forskjellsbehandling

Den drapssiktede mannen har gjennom sine forsvarere selv takket de ansatte i fengselet for at de hjelper ham i en vanskelig tid. 51-åringen har hele tiden nektet for å stå bak de to drapene politiet har knyttet ham til.

51-åringen ble pågrepet onsdag 1. september, og har sittet fengslet siden den gang.

Samtidig som mannen fra Karmøy ble siktet for Birgitte-drapet på Karmøy i mai 1995, ga politiet ham også status som mistenkt for drapet på 20 år gamle Tina Jørgensen i Stavanger fem år senere.

LES OGSÅ: DNA-beviset i Birgitte-saken enkelt forklart

Tina Jørgensens mor Torunn Austdal Rasmussen og hennes mann, Morten Rasmussen, på vei inn til Stavanger politikammer 31.10.2001 i forbindelse med drapssaken.

Tina Jørgensens stefar, Morten Rasmussen, har selv lang erfaring som fengselsbetjent på Åna fengsel før han ble pensjonist. Gjennom tidligere kolleger har han fått bekreftet at det er reaksjoner på at 51-åringen får det de opplever som fordeler i forhold til andre innsatte.

– Gjennom mine mange år som ansatt på Åna har jeg ikke hørt at noen uten videre blir låst ut på kvelds- og nattetid. Jeg har forstått det slik at i dette tilfellet kan den innsatte ringe på kvelder og netter om han vil ut av cellen for å prate. Og jeg forstår at tidligere kolleger er irriterte. Det skjønner jeg. Jeg synes det er uhørt med slik forskjellsbehandling. Det er mange av de innsatte på Åna som har det tøft. Ingen andre får lov til å bli låst ut. Det er jo ekstra spesielt når dette skjer i en sak som dette, sier Rasmussen.

Lite omgang med andre

Tidligere denne måneden ble Karmøy-mannen varetektsfengslet i ytterligere tre måneder fordi både Sør-Rogaland tingrett og Gulating lagmannsrett fant «meget sterk sannsynlighet» for at han er skyldig i å ha tatt livet av Birgitte Tengs.

Ifølge en ansatt i Åna fengsel har 51-åringen ved flere anledninger blitt låst ut av rommet sitt sent på kveld og tidlig natt for samtaler med ansatte ute i fellesrommet på avdelingen. Normalt tillates dette kun dersom den innsatte opplever sterke klaustrofobiske anfall og panikkangst.

51-åringen har, ifølge Aftenbladets kilder, lite omgang med andre innsatte på avdelingen.

Les også

Birgitte-saken: Fengslingen ankes ikke til Høyesterett

Les også

Fetterens advokat vil anmelde Birgitte-etterforskere til Spesialenheten

Det vanlige er at innsatte som etter innlåsing har det spesielt tungt, blir tilbudt samtaler enten gjennom luken i døra eller ved at sentralbetjenten prater med dem over callinganlegget.

I noen ytterst få tilfeller, som oftest hvor helseavdelingen opererer med bekymringsmelding fordi de frykter selvmord, hender det at ansatte låser seg inn på rommet på kvelds- eller nattetid for samtale.

– Vag begrunnelse

Den drapssiktede 51-åringen skal også ha fått anledning til å styre luftingen sin på en annen måte enn andre innsatte.

Blant annet av sikkerhetsgrunner er luftingen på Åna delt i to puljer. Har man først valgt å gå ut, må man være ute i én time før man slipper inn på cellen igjen. Bare i svært spesielle tilfeller, som akutt magebesvær, får innsatte slippe inn igjen før tiden.

Ifølge ansatte i fengselet er det gitt beskjed fra ledelsen om at Karmøy-mannen skal slippe å forholde seg til dette.

– Vi har blitt pålagt av ledelsen i Åna fengsel å slippe ham inn på halv tid, om han ønsker det. Det vil si at vi åpner døren til luftegården og lar ham slippe inn etter en halv time. Begrunnelsen for dette er særdeles vag, om den i det hele tatt er der. Det er snakk om å «få han i gang», sier en fengselsansatt til Aftenbladet.

Han sier han godt kan forstå at 51-åringen takker Åna fengsel for den behandlingen han har fått.

– Han har jo fått en behandling i en fullstendig egen klasse fra det andre innsatte ved Åna noen gang har opplevd. Slik særbehandling kan fort føre til murring blant andre innsatte, sier den ansatte.

Ukjent for politiet

Politiadvokat Fredrik Martin Soma i Sør-Vest politidistrikt sier til Aftenbladet at politiet ikke kjenner til at den drapssiktede skal ha fått særfordeler i fengselet.

Politiadvokat Fredrik Martin Soma sier at politiet er helt ukjent med at siktede har fått særfordeler i fengselet.

– Dette er tiltak som er helt ukjent for oss. Den kommunikasjonen vi har hatt med fengselet i denne saken, er den samme som i andre saker der en siktet er varetektsfengslet.

– Kan slike særskilte tiltak påvirke etterforskningen på noen måte?

– Det er et hypotetisk spørsmål som det er vanskelig å svare på i dag, sier Soma.

Siktedes forsvarere, advokat Stian Kristensen og advokat Stian Bråstein, har følgende kommentar til saken:

– Vi legger til grunn at fengselet tilpasser soning eller varetekt for samtlige innsatte ut fra den enkeltes behov og utfordringer under frihetsberøvelsen. For øvrig har vi ingen kommentar.

Publisert:

Tina Jørgensen- og Birgitte Tengs-saken

 1. Siktede i Birgitte-saken vil bli avhørt igjen i Tina-saken

 2. Politiet mener Birgitte-saken blir ferdig etterforsket til våren

 3. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken

 4. Birgitte-saken: Drapssiktede begjærer seg løslatt denne uken

 5. – Man trenger ikke en ny dom av en annen for å frikjenne fetteren

 6. Derfor mistenker politiet at siktede i Birgitte-saken også har tatt livet av Tina Jørgensen

 1. Tina Jørgensen- og Birgitte Tengs-saken
 2. Åna fengsel
 3. Birgitte-saken
 4. Sør-Rogaland tingrett
 5. Drap