Folkemordsiktet er i menighetens tanker

— Dersom han er skyldig i folkemord ville han ha tilstått. Så ærlig er denne mannen, sier Ole Johan Skjæveland.

Publisert: Publisert:

- Jeg er her for å støtte min venn, men også for å høre hva som danner grunnlaget for siktelsen, sier Ole Johan Skjæveland. Foto: Cornelius Munkvik

  • • Cornelius Munkvik
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
Les også

Rwanda krever Sandnes-mann utlevert

Det er pause i ankesaken mot 41-åringen fra Sandnes som ersiktet for deltakelse i folkemordet i Rwanda i 1994. I 1999 kom han til Norgesom kvoteflyktning. Året etter ble han kjent med Ole Johan Skjæveland, som har satt seg ned på kafeen i rettsbygningen.Skjæveland ble kjent med 41-åringen ibaptistmenigheten i Stavanger.

— Jeg er her for å støtte min venn, men også for å høre hvapåtalemyndigheten bygger siktelsen på. Det må jo være en grunn til at Kripospågrep ham og at han nå er i retten, sier Skjæveland, som tviler på at vennener skyldig.

— Uten å gå inn på skyldspørsmålet kan jeg si at siktede ersvært ærlig. Så ærlig er han at dersom han var skyldig i denne saken er jeghelt sikker på at han ville tilstått, sier han.

Reserve-far

Les også

- Var på bar da massakren fant sted

Da rettens formann Jon Atle Njøsen foreslo lunsjpause,spratt den siktede opp fra stolen sin og slo armene rundt Skjæveland. At hansmilende utbrøt ”hei pappa” vekket humring i lokalet.— Det har sin forklaring. Jeg hadde rollen som faren hans dahan giftet seg, sier Skjæveland, som har kontakt med mannens familie.

— Det går bra med både kona og parets tre barn. De får godoppfølging av baptistmenigheten i Sandnes, sier Skjæveland, som også har besøkt41-åringen i fengsel.

— Flere i menigheten spør meg hvordan det går med ham. Haner i menighetens tanker, sier siktedes venn.

- Misunnelse

Etter planen skal siktede forklare seg for retten i løpet avtorsdagen. Da vil han blant annet forklare sine bevegelser de aktuelle dagenefra 14. til og med 18. april 1994. Kripos mener det er skjellig grunn til åmistenke at han i dette tidsrommet deltok i, eller var med på å planlegge, tomassakre av tutsier som forsøkte å flykte til Burundi.

Skjæveland vet ikke hvordan vennen har havnet i dennesituasjonen. Han ser imidlertid ikke bort ifra at det bunner i misunnelse.

— Siktede er en spesiell mann. Han er meget intelligent,ærlig og oppriktig. Han har lyktes i Norge. Han har jobb og familie. Kanskjedette har falt enkelte i Rwanda tungt for hjertet, sier Skjæveland.

— Hva tenker du om det du har hørt i rettslokalet så langt?

— Jeg har ikke hørt noe som svekker min tillitt til ham,svarer Skjæveland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  3. Elbiler må betale mer

  4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  5. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  6. Ingebrigtsen-brødrene tok forskjellige NM-valg

  1. Sandnes