Derfor syklet Johnny 663,8 kilometer på 24 timer

Lørdag klokken ti sto Johnny Stausholm på startstreken i det danske sykkelrittet Xtreme Melfar. 24 timer senere hadde han kvalifisert seg til sin store drøm; å sykle Race Across America. Denne lørdagen stiller han i Nordsjørittet.

Her er Johnny Stausholm godt i gang med turen som ble på 663, 8 kilometer. Å sykle i gruppe sammen med andre var ikke lov. Dermed fikk han ikke fordelen av å sykle i ly for vinden.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tross mørbanket kropp etter ett døgn på sykkelsetet, er Stausholm en lettet og glad mann. For å kvalifisere seg til Race Across America (RAAM) måtte han sykle 643,7 kilometer. Han nådde målet med en margin på to mil. Nå håper han å krysse USA i 2017.

Men veien har vært lang og smertefull.

— Å sykle betyr alt for meg. Ja, utenom May-Britt, kjæresten min, sier Johnny Stausholm. Han er hjemme på Ålgård en god uke før rittet i Danmark, nipper til kaffien og kikker ut kjøkkenvinduet. For halvannet år siden skrev Aftenbladet historien om hardhausen, som 16. juni i år skulle stille til start i California for sykle RAAM. Et sykkelritt på 4829 kilometer, som skal tilbakelegges innen 12 dager. Men slik går det ikke.

Stausholm var en frisk, sterk mann helt til det smalt på E-39 en aprildag i 2001. Han satt i bilen og ble påkjørt bakfra. Farten var lav, men høy nok til at tilværelsen hans ble smadret.

Kort tid etter kollisjonen begynte han å føle seg uvel: Armene dormet bort. Så kom smertene snikende. Etter mange vonde måneder og to nakkeoperasjoner fikk han diagnosen: Alvorlig nakkeskade. Kampen for å vende tilbake har vært - og er - knallhard.

-Jeg føler jeg har fått min del av plager i dette livet, sier han.

Les også:

Les også

Er rittsykling farlig? Dette mener forskerne

Den uføretrygdede 52-åringen sliter fortsatt med hodesmerter. Ofte blir det bare et par timer søvn i døgnet. Nettene må han opp, gå, se tv, prøve å hvile litt på sofaen, før han må opp og strekke seg igjen. Tross smerter ble syklingen fristed, frihet og mestring. Turene kunne ikke bli lange nok. Han var i kjempeform, gikk ivrig i gang med sponsorjakten for å dekke utgiftene på nærmere 400.000 kroner, som det koster å holde et støtteapparat på 11 personer, leie av to bobiler, én følgebil, pluss sykkelutstyr og mat.

Februar 2015: Stausholm er i knallform - og i rute.

Nye smerter

— Jeg kjente jo de nye smertene. Å håndhilse på folk gjorde så vondt at jeg nesten fikk lyst til å skrike.

Uten å vite årsaken hadde han fått betennelse i hele kroppen. Det medførte store operasjoner i armer og hender. Turen fra California til Maryland ble umulig å gjennomføre.

Nylig ble det konstatert at betennelsen skyldes leddgikt, men drømmen om å sykle RAAM slipper han aldri. Derfor har han sakte, men sikkert karret seg tilbake på sykkelen.

— Motivasjonen har aldri vært sterkere enn nå. Uten sykling går formen ned - både fysisk og psykisk. Nå er jeg på vei opp igjen. Og følelsen av å få til noe, kjenne seg sterk og frisk, ja, den er fantastisk.

Og nå er han nærmere enn noensinne. Det beinharde sykkelrittet i Danmark har kvalifisert ham både til 2017 og 2018-utgaven av rittet, som går fra California i vest til Maryland i Øst. Men først skal han sykle Nordsjørittet - uten tanke på tidtaking og å prestere.

Johnny Stausholm gir seg aldri. Nå håper han å stille i Race Across America i 2017.

Tenk positivt

Cecilie Byholt Endresen er psykolog med lang erfaring i å hjelpe idrettsutøvere. Hun sier at for idrettsutøvere som bruker mye tid og energi på idretten sin, representerer sporten ofte en veldig stor del av identitet og selvbilde, og er en arena der man opplever mestring og mening.

— For mange er også sosial tilhørighet sterkt knyttet til idretten. Når dette blir truet, for eksempel ved skade, kan det oppleves kanskje mer alvorlig enn hva vi som ikke er idrettsutøvere kan se for oss.

– Hvordan håndterer man en skade?

— Et godt utgangspunkt er positiv realisme. Det vil si å gjøre en grundig vurdering av situasjonen og deretter jobbe ut i fra en positiv, men realistisk innstilling. Tenk derfor at du skal bli frisk, sett små delmål, ta seirene og ha et læringsperspektiv på eventuelle tilbakefall. Havner du i en negativ sirkel med depressive tanker, kan er det lurt å få hjelp av en utenforstående, gjerne en psykolog eller andre med kompetanse på feltet, sier Byholt Endresen.

Johnny Stausholm vet så altfor godt hva en langvarig skade kan føre til.

— Jeg vet ikke om jeg hadde syklet hvis jeg ikke hadde blitt skadet. Skadene og motgangen drev meg til et ytterpunkt hvor jeg fikk en depresjon. På sykkelen kommer jeg meg ut og kan være meg selv. Enkelte dager er jeg helt elendig og burde knapt vært sluppet ut i dagslys. Når jeg sykler, føler jeg meg sterk - og at jeg duger til noe. Derfor vil jeg fullføre RAAM, sier han.

Les også:

Les også

 1. Derfor trekkes vi mot ekstreme utfordringer

 2. Brekte fingre og tegnestifter i dekket. Slik gikk det med dem etterpå

 3. Sykler inn millionbeløp til kreftsaken

 4. I fjor syklet 7590 personer Nordsjørittet. Arne Rettedal var raskest av alle. Slik holder 43-åringen seg i form

Publisert:
 1. Nordsjørittet

Mest lest akkurat nå

 1. Løpsk traktor knuste kjøkken på Tasta

 2. 19 innlagt på SUS med koronasmitte

 3. Nå skal Hellestø-familien bygge resten av Sola Airport Arena

 4. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 5. Prinsessen i sitt første statsråd – fikk feministisk bursdagsgave

 6. – Kan havarere privatøkonomien og komme i veien for drift av legekontor