Birgitte Tengs-saken tas opp på ny

Den nye cold case-enheten i Kripos skal gå gjennom det uoppklarte drapet på Birgitte Tengs.

Birgitte Tengs ble drept i mai 1995.
 • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det blir enhetens første sak.

Før nyttår ba daværende Haugaland og Sunnhordland politidistrikt den nye enheten for uoppklarte saker om å gå gjennom Birgitte Tengs-drapet.

Nå har Kripos svart på denne henvendelsen, opplyser politiet.

Birgitte Tengs ble drept i 1995. Fetteren hennes ble i tingretten dømt for drapet, men ble frifunnet i lagmannsretten.

I ettertid har fetteren saksøkt staten, men han har ikke fått erstatning.

— Vi har bedt den nyetablerte enheten i Kripos om å gå igjennom saken på nytt. Enheten har spesialiserte etterforskere som vil kunne se på saken med nye øyne. Vi har et ønske om at både taktiske og tekniske undersøkelser skal gjennomgås. Vårt klare mål er å løse saken, sier fungerende leder i Sør-Vest politidistrikt, Steinar Langholm, i en pressemelding.

Birgitte Tengs

Kripos har svart positivt på anmodningen. Enheten vil vurdere saksdokumentene og annen tilgjengelig informasjon, foreta nødvendige undersøkelser og skrive en rapport med forslag til videre håndtering. Det er fortsatt politidistriktet som har det formelle etterforskings— og påtaleansvaret for saken, heter det videre.LES OGSÅ:

Les også

- Birgitte-saken endret politiets metoder

Ny seksjon i Kripos

Kripos fikk 6. mai 2015 i oppdrag av Politidirektoratet (POD) å opprette en enhet som skal arbeide med alvorlige, uoppklarte saker. I tråd med oppdragsbeskrivelse og instruks fra POD og Riksadvokaten, har Kripos fram til nå arbeidet med å etablere enheten.

Seksjon for alvorlige, uoppklarte saker består av en seksjonsleder, én politiadvokat, tre drapsetterforskere, én kriminaltekniker, én kriminalanalytiker og én psykologspesialist. Alle har særskilt bred og relevant erfaring.

Enhetens leder, politiinspektør Espen Erdal, hadde selv en rolle i etterforskningen av Birgitte Tengs-saken for rundt 20 år siden. Det er imidlertid utpekt en erfaren hovedetterforsker, uten tidligere befatning med saken, til å lede det daglige arbeidet. Heller ingen av de øvrige i Cold case-enheten har hatt befatning med saken tidligere.

— Det er viktig at saken ses på med nye øyne og vi må motvirke mulige feller som forutinntatthet og gruppetenkning, sier Langholm.

Les også:

Les også

 1. Avviser nye krav i Birgitte-saken

 2. Sjødin: - Hårbeviset, avhørsmetoden, bilsporet – alt ble feil i Birgitte-saken

Publisert:
 1. Nordfylket
 2. Birgitte-saken

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Falske eposter utgir seg for å være fra Helsenorge

 3. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 4. Kjempeopplegg!

 5. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor

 6. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger