400 indere fløy over Preikestolen: – Hvis turismen skal være den nye oljen, er det viktig med slike arrangementer

En fantastisk naturopplevelse for noen, en støyende hytteidyll-stopper for andre.

Helikopterne sirklet over Lysefjorden i fire timer, så inderne skulle få se naturen ovenfra.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Lørdag sirklet det seks helikopter i skytteltrafikk fra Bakernes Paradis ved Lauvvik til Preikestolen. De startet tidlig formiddag, hadde en pause midt på dagen og fortsatte igjen til klokken var fire. Totalt holdt de på i fire timer. Grunnen: 400 personer fra Indias største malingsprodusent var på firmatur.

Aldri opplevd lignende

– Vi kunne ikke høre hverandre snakke, sier hytteeier Marit Idsø, som prøvde å nyte en kopp kaffe på terrassen i de få sommerlige timene helgen hadde å by på.

– Du skulle hørt det bråket. Og så i dét fine været, sier Jan Røyneberg. Han har aldri opplevd noe lignende på de ti årene han har hatt hytte i området. 75-åringen skal ha telt 45 overfarter på bare én time.

Daglig leder ved Kronen Gaard Hotell, Thomas Hukkelås, synes det er trist å høre at bråket har vært til bry.

– Det er selvfølgelig veldig beklagelig og leit at de ble plaget med støyen. Men likevel er det et veldig sjeldent arrangement, sier Hukkelås. Han mener det er viktig å se større på saken, og at turisme er viktig for byen i framtiden.

– Hvis turismen er den nye oljen, er det viktig med denne typen arrangementer, slik at vi får vist oss fram og inkludert ulike næringer, sier Hukkelås.

Les også

– Trollpikken kan bli større enn Preikestolen

Begge hytteeierne stiller seg undrende til at de bråkete flygningene over fjorden er lovlige. Wenche Hansen, daglig leder i Guidecompaniet, som har organisert dagen, understreker at alle tillatelser er innhentet.

– Vi har fått tillatelse fra grunneier for over et år siden, så alt er gjort riktig, sier hun.

Inderne storkoste de seg denne lørdagen i Norge, skal vi tro arrangørene.

Troll, vikingjenter, Felleskjøpet og indisk mat

Helgens utflukt var et stort samarbeid mellom flere lokale aktører, med flyselskapet Thomas Cook i spissen. De 400 besøkende var alle ansatte i Asian Paints, Asias fjerde største malingsprodusent, som har over 10.000 ansatte. Opplegget ved Lysefjorden var en del av en lengre cruiseferie med firmaet.

Les også

Fjellvakter skal passe på Trolltunga-turister

– Da reisefølget på 400 personer ankom Bakernes Paradis, manglet det ikke akkurat på ting å gjøre. Delt opp i ni grupper fikk de puljevis tatt bilde med «vikingjenter», posert foran Høgsfjorden ikledd Felleskjøpet-dress, fisket og skutt med pil og bue. Det var også «troll» som vandret rundt på området. Dette var ikke hvilken som helst trolldrakt fra Birkemo, men derimot produsert av den samme som laget trollene i «Ringenes herre»-filmene, kan Hukkelås fortelle.

Inderne nøt av den norske kulturarven, og fikk servert indisk mat. Opplevelsen som nok gjorde aller mest inntrykk, var helikopterturen, som alle 400 fikk prøve.

– Da de kom tilbake måtte de bare sette seg ned for å fordøye alt, sier Hukkelås.

Utkledde vikingjenter og troll stod på dagens program.

Redd for gjentagelse

Mens turistene nok hadde en uforglemmelig dag, frykter hyttenaboene flere storslåtte helikopter-stunt.

– Jeg er redd det bare skal gjentas og gjentas. Er det populært, så vil de jo komme tilbake. Lysefjorden er litt hellig, sier Røyneberg. Det er støyen, ikke turismen han har problemer med.

– Cruiseskipene kjører jo inn her, men de er jo stillegående og en fornøyelse å se på. Jeg synes de kan holde seg til å komme i båt, sier hytteeieren.

Publisert: