Her kommer 96 boliger i ny hageby på Bryne

Da vekte oppsikt da denne grønne tomta på Bryne ble lagt ut for salg i hele landet med en prisantydning på 85 millioner kroner.

Publisert: Publisert:

Dette er den 41 dekar store tomta som er omgitt av boliger på alle kanter. Bak skimtes Høghuset på Bryne. Foto: Geir Sveen

Salgsannonsen i mai 2013, en halv side i Dagens Næringsliv, var sparsom med opplysninger:

«Jæren. Sentrumsnært utbyggingsområde på Bryne». Det var overskriften og det ble kun opplyst om størrelsen på 41 dekar og kontaktperson, Eiendomsmegler 1. I tillegg lå det ved fire bilder av grønne marker, som selv innfødte hadde problemer med å lokalisere.

Da fristen var ute, var det kommet ett bud: På 40 millioner. Det ble avvist av eierne, og førte til sterk diskusjon om tomtepriser på Jæren.

- Dette viser at råtomtene prises urealistisk høyt. Grunneiere har fått forhåpninger som ikke er mulig å innfri, sa daglig leder i Team Bygg, Ingvar Sikveland.

Han bekrefter da at hans firma var eneste budgiver. Siden ingen andre deltok, var det også et tegn på at resten av bransjen delte hans syn. Ingen av konkurrentene var interessert i en tomt til en så høy pris, hevdet Sikveland.

Fortsatt ikke solgt

Fire år etter er tomten fortsatt ikke solgt offisielt, etter det Aftenbladet erfarer.

Men torsdag kveld ga lokal utvikling i Time på et ekstra møte grønt lys for at den attraktive tomten kan bygges ut med 96 boliger og en ny sju avdelings barnehage for Trollungane.

– Vi hadde et ekstra møte bare for denne saken fordi utbygger har ventet så lenge. Fylkesmannen hadde to mindre innsigelser. Disse ble ordnet av utbygger, men det manglet bare en en skriftlig bekreftelse fra Fylkesmannen. Denne dro ut, og derfor tok vi et ekstra møte, slik at det ikke skulle stå på kommunen og dermed kan saken behandles i kommunestyret nå på tirsdag, opplyser utvalgets leder Petter Lorentz Stabel (Frp).

Han sier at det ikke har vært aktuelt å holde tomten igjen som en grønn lunge for byen.

Grønn øy i byen

Slik ligger den 41 dekar store tomten, omgitt av Bryne på alle kanter. Illustrasjonen ligger ved sakspapirene til Time kommunestyre tirsdag.

Eiendommen ligger som en øy i hurtigvoksende Bryne, mellom Rosseland og Eivindsholstjødna, med boliger rundt på alle kanter. Her var det tidligere gård med husdyr og drivhus, men i hver ny kommuneplan er området trukket fram til boliger. Det er da også innenfor bymuren, øremerket til boligbygging. Derfor loddet eierne, fire søsken, stemningen for et salg.

- Vi innser at det med dagens rammebetingelser ikke lenger er liv laga å ha gården slik midt i byen, forklarte eiernes talsmann Odd Tunheim.

Ny hageby

Nå skal området bli ny hageby med gatetun, etter inspirasjon fra blant annet England og historiske hagebyer. Det betyr at gatene blir forhagen til boligene og at utemiljøet danner identiteten til hele feltet.

  1. Inspirasjon til den nye hagebyen på Bryne er blant annet hentet fra dette prosjektet «Abode at great Kneighton» av Proctor and Matthews Architects som ligger i Cambridge i England. Foto: Sjo Fasting Arkitekter As

  2. Tanken er at gatene med biler skal fungere som forhagen til boligene, slik som her i Cambridge i England Foto: Sjo Fasting Arkitekter AS

– Vi kunne lagt inn langt flere boliger, hvis utbygger hadde ønsket det. Men vi har tenkt på hvor vi er og hvordan det kan skapes en plass, der det er kjekt å bo, sier arkitekt Margit Strand Amdal i Sjo Fasting Arkitekter AS.

Og prisen ble?

Bak utbyggingen står selskapet Tjødna As, der 50 prosent eies av Stolt Bolig As og resten av selskapene til Rune Underhaug, Dag Fasting og Per Sanne.

– Hvis kommunestyret sier ja tirsdag, vil vi umiddelbart lage en teknisk plan for hagebyen slik at anleggsstart kan bli like over sommeren, sier daglig leder i Stolt Bolig, Oddgeir Eikeskog.

– Men vi har ikke sett noe tinglyst salg av tomten?

– Det er nok rett, det. Det er inngått en intensjonsavtale.

– Så hva gikk tomten for til slutt?

– Det er vi enige om å holde for oss selv, men det blir en meget spennende utbygging, sier Oddgeir Eikeskog.

Her er andre eiendommer i pristoppen på Jæren:

Slik kan noen av husene bli plassert. Foto: Sjo Fasting Arkitekter AS

Les også

Denne boligen med brønn på kjøkkenet ga prisrekord på Nærbø

Les også

Lars Gaute Bø tok rekorden tidligere i år. Nå kan dette bli Jærens dyreste hus

Les også

Jæren blar opp for toppetasjene

Les også

Prisrekord for bolig på Bryne

Publisert: