Gloppedalsura gror igjen

Kan Bjerkreim og Gjesdal leve med at deres største, felles attraksjon blir mindre og mindre spektakulær for hvert år som går?

Gloppedalsskogen 2017
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Norge gror igjen. Det vet vi. Samtidig er mange kommuner flinke til å holde vegetasjonen nede rundt viktige utsiktpunkt og attraksjoner. Sokndal har villsauer i arbeid rundt Sogndalstrand. Eigersund planlegger å sette ut geiter i byfjellet Varberg. Slike tiltak nytter neppe i Gloppedalsura. Selv ikke spretne fjellgeiter vil klare jobben i dette terrenget.

– Her er det kun hogst som hjelper, sier ordfører i Bjerkreim, Torbjørn Ognedal (Sp).

Han legger til at hvis det fortsetter som nå, går det ikke lenge før hele ura er grønn.

– Hvis vi skal få gjort noe, må det skje før trærne blir for store. Problemet er å komme seg inn i ura for å gjøre jobben.

Tyskere

Ognedal vil ta opp problemstillingen med ordføreren i Gjesdal ved første og beste anledning. Her må det lages et fellesprosjekt og det må helt sikkert også inn andre aktører, tror bjerkeimsordføreren.

– Det er tross alt den største attraksjonen vi har felles i Gjesdal og Bjerkreim. Det slår meg alltid at det er mange tyskere i ura. Kanskje har det noe med krigen å gjøre. Du skal ikke se bort fra at det står mer om Gloppedalsura i tyske historiebøker enn det vi er klar over, sier han.

Gloppedalsura fra før trær og busker var en del av opplevelsen.

Gloppedalsura er et ikonisk sted på linje med Preikestolen og Jærstrendene. Ura er brukt i en rekke filminnspillinger.

Gloppedalsura deles mellom kommunene Bjerkreim og Gjesdal. Den er Nord-Europas største steinrøys. Den består av store steiner fra et ras som en gang i tiden la seg oppå en morene.

Nå skytes det igjen i Gloppedalsura

Ordfører Frode Fjeldsbø (Ap) i Gjesdal hadde nylig besøk av noen italienske venner. Da sto selvsagt en tur til Gloppedalsura på programmet.

– Jeg må innrømme at jeg tenkte; her begynner det sannelig å bli vel mye vegetasjon.

Ordførermøte

Han satser på at det blir et ordførermøte mellom Bjerkreim og Gjesdal om saken før sommerferien.

– Fire av de fem største attraksjonene i Rogaland ligger i Gjesdal, så vi har jo mye av den slags, men jeg ser ikke bort fra at det er mulig å få støtte til et prosjekt mot gjengroing i Gloppedalsura, sier gjesdalsordføreren.

Anfinn Rosnes hos Fylkesmannen forteller at de har litt penger til kampen mot gjengroing.

– Siden dette ikke er direkte landbruk, havner det kanskje i en gråsone, men jeg ser ikke bort fra at vi kan smøre oppstarten av et prosjekt for å finne ut hvordan det kan gjøres. Vi tar gjerne en dialog med Bjerkreim og Gjesdal om saken, sier Rosnes.

Han er spesielt opptatt av veien akkurat nå. Siden veien i Dirdal er stengt, blir veien gjennom Gloppedalsura en hovedvei i viktige sommermåneder.

– Dermed skal tusenvis av mennesker se ura, sier han.

Eierskap

Gunnhild Vervik steller med turisme i Region Stavanger. Hun minner politikerne om at et sted som Byrkedalstunet er blant fylkets viktigste turistmål med mange arbeidsplasser.

– Her er Gloppedalsura en del av opplevelsen. Derfor handler denne saken om næringsutvikling, både for Gjesdal og Bjerkreim.

Vervik er opptatt av at attraksjonene vises fra sin beste side. En mer eller mindre gjengrodd gloppedalsur vil fremstå som lite spektakulær.

– Det hjelper ofte med litt påtrykk fra oss, så ordner kommunene opp. Det er ikke vi, eller Magma Geopark eller andre som har ansvaret. Kommunene må ta eierskap til sine egene attraksjoner, sier Vervik.

Gloppedalsskogen 2017
Publisert:
 1. Bjerkreim
 2. Gjesdal
 3. Sogndalstrand
 4. Preikestolen
 5. Eigersund

Mest lest akkurat nå

 1. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 2. Sandnes kommune jaktet hjort på 17. mai – tar selvkritikk på timingen

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 5. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 6. Måtte ta grep på Vigdel: – Stranden er for populær