Lillesand har hatt tiggeforbud i tre år: – Saken er ubehagelig, komplisert og vanskelig

Arne Thomassen (H) sier tiggeforbudet i Lillesand er en av de vanskeligste sakene han har håndtert i løpet av sine snart 14 år som ordfører. Han står fast på at forbud er det rette.

Arne Thomassen (H), ordfører i Lillesand kommune, i Lillesand sentrum, der det for tiden er tiggeforbud. Det har ført til at romfolk som oppholder seg der stort sett selger varer framfor å tigge, ifølge Thomassen. Foto: Kollstad, Reidar

 • Tormod Flem Vegge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

LILLESAND: – Dette har vært en av de mest krevende sakene jeg har vært borti som ordfører, forteller Arne Thomassen (H) til Fædrelandsvennen.

Mannen som snart har vært Lillesands ordfører i 14 år, haster fra det ene møtet til det andre denne dagen. Han kommer i hurtig gange inn på kontoret sitt for å bli intervjuet av Fædrelandsvennen.

– Jeg har gruet meg til dette intervjuet, sier han.

– Hvorfor det?

– Dette handler om mennesker i en vanskelig situasjon. Og så synes jeg det er ubehagelig at partene bruker så hardt skyts mot hverandre i saken. Det kommer beskyldninger om at politikere med vårt syn ikke er varme mennesker, at vi ikke har omsorg for andre. Men jeg mener jeg har samme menneskesyn som dem som ønsker å oppheve tiggeforbudet i Lillesand.

Fulgte etter folk

Les også

Sola kommune forbyr tigging

Arne Thomassen er oppgitt over steile fronter i debatten om tiggeforbud. På tross av mye kritikk, står han fast på at et forbud er det rette. Foto: Kollstad, Reidar

Sommeren 2014 åpnet Stortinget opp for å innføre lokale, kommunale tiggeforbud i Norge.

– Særlig våren 2013 og 2014 ble situasjonen knyttet til tigging krevende i Lillesand sentrum, der mellom 10 og 15 tiggere daglig møtte opp. De var svært offensive, og de fulgte ofte etter folk på gata. Mange følte seg tvunget til å gi dem penger. Blant andre ble en dame ranet for et større pengebeløp, da noen fulgte etter henne hjem, forteller ordføreren, som i 2014 fikk mange henvendelser fra eldre som følte seg utrygge.

Politikerne engasjerte seg i saken, noe som resulterte i et knapt flertall for lokalt tiggeforbud i byen – med 14 mot 13 stemmer.

Lillesand var den eneste kommunen i Norge med forbud, frem til Sola vedtok forbud tirsdag. Arendal vedtok tiggeforbud i august 2014, men forbudet ble seinere opphevet.

Les også

Tigger fikk besøksforbud på Mega

– Steile fronter

Thomassen har inntrykk at byens innbyggere har vært og fortsatt er delt i synet på tiggeforbud.

– Mange synes det er flaut å bo i en by med tiggeforbud, mens andre roser politikerne for et modig valg. Mange i næringslivet og handelsstanden har talt varmt for et forbud, mens andre har ment at det er urimelig. Både blant venner og familie har synet vært delt. Og frontene har vært steile, fortsetter ordføreren.

– Saken er ubehagelig, komplisert og vanskelig, og man må respektere ulike syn. Jeg vil også hjelpe fattige og dem som er i nød, men på en annen måte enn via tigging. Disse menneskene bør hjelpes på ulike måter i hjemlandet.

– Hvordan har effekten av forbudet vært?

– To-tre rumenere selger nå blader eller ulike produkter i sentrum. Jeg har ikke inntrykk at de bedriver tigging med kopp, men noen gir dem gaver. Vi skal respektere disse rumenerne. Jeg sier selv hei til dem og spør hvordan de har det.

Kan bli opphevet

Ordføreren tror flertallet som er for tiggeforbud kan ryke til høsten, da det er signalet om at enkelte politikere kan snu i saken.

– Jeg står fast på at tiggeforbud er riktig. Jeg håper at det blir et nasjonalt forbud, sier han.

– Forbud er ingen løsning

Varaordfører i Lillesand, Jorunn Gleditsch Lossius, skrev i et leserinnlegg i Agderposten 26. april at tiggeforbudet ikke har vært en «suksesshistorie».

«Kommunale tiggeforbud er virkelig ingen løsning,» skriver hun.

Videre: «Innføringen av tiggeforbudet i Lillesand ble utslagsgivende for mitt engasjement i politikken. Dette kjente jeg ble så grunnleggende galt: Vi kan ikke forby sosial nød, og vi kan heller ikke forby mennesker å be om hjelp.»

Hun fortsetter:

«(...) Lillesand, som en eneste kommune i landet, (kan ikke) opprettholde et tiggeforbud som kun forskyver problemet over på våre nabokommuner. Og vi kan så visst ikke fremstille dette som en suksesshistorie og anbefale innføring av forbud til andre.»

Oslo

Byrådet i Oslo har flere tiltak for å få bedre kontroll på aggressiv tigging, skriver Aftenposten. Dette vil de bruke 15 millioner kroner på.

Les også

«Sola kommune. Her er noen gratis forslag til ting dere kan prioritere FØR forbudet mot fattigdom.»

Tre i Lillesand om forbudet

Vi spurte tre personer om hva de synes om tiggeforbudet i Lillesand:

 1. Jannicke Ludviksen (36): – Jeg synes forbudet er trist og unødvendig. Tiggerne har aldri plaget meg, og det er frivillig å gi dem penger. Men vi bør tenke større, slik at det blir plass for disse menneskene i samfunnet - slik at de kan bidra til verdiskapning. Foto: Reidar Kollstad

 2. Arne Køhn (50): – Jeg har et ambivalent forhold til forbudet. Tiggerne som ikke er underlagt et kriminelt nettverk, kunne vært foruten et forbud. Men jeg er for et forbud hvis de som tigger tilhører et kriminelt nettverk. Foto: Reidar Kollstad

Sjouke Eekma (56): – Jeg synes forbudet er bra, og tror det kan forebygge at kriminelle nettverk kan drive med kriminalitet som menneskehandel, vinningskriminalitet og narkotika i Norge. Norge og Europa bør samarbeide enda bedre enn i dag for å få bukt med problemene knyttet til disse nettverkene. Foto: Reidar Kollstad

Publisert:
 1. Tiggeforbud
 2. Tigging

Mest lest akkurat nå

 1. Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak

 2. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.

 3. Madla/Revheim: Første etappe vedtatt

 4. «Det er nok nå!»

 5. Slik kan Klæbo likevel få VM-gullet fra femmila

 6. Stoltenberg: – Skolene er et stort dilemma