A-krim aksjonerte mot seks bilverksted

– Resultatene viser at forbrukerne må være på vakt nå som man er midt inne i høysesongen for dekkskifte og vårrengjøring av bilen, sier Gro Ellingsen i A-krim Rogaland.

To personer ble bortvist fra en virksomhet som driver bilpleie. De var ikke registrert som arbeidstakere. De to hadde blitt rekruttert fra et flyktningmottak.
 • Cornelius Munkvik
  Cornelius Munkvik
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Like før påske aksjonerte A-krim Rogaland mot seks virksomheter som driver bilpleie og bilverksted i Sandnes-området. Gro Ellingsen, som er felles talsperson for A-krim Rogaland (se faktaboks), ber forbrukere merke seg resultatene.

– Selv om virksomhetene vi oppsøkte er valgt ut etter grundig kartlegging og ikke representerer hele bransjen, er det bekymringsfullt at vi finner så mange brudd på lover og regler. Ut ifra aksjonen og det vi vet om bilpleiebransjen fra før, forteller det oss at dette er en bransje som du som forbruker må være veldig oppmerksom på, sier Ellingsen.

Dette bildet er fra et ulovlig verksted. Driften ble umiddelbart stanset, og det er opprettet straffesak mot personen som driver verkstedet. Stedet bar også preg av dårlige rutiner for håndtering av søppel og oppbevaring av verkstedmateriell.

Les her hvordan det gikk da A-krim aksjonerte mot massasjesalonger.

Det var kemneren i Stavanger som koordinerte aksjonen på vegne av A-krim.

Rekrutterer fra asylmottak

Politioverbetjent Fred Sherling i A-krim mener at det absolutt er grunn for forbrukere å stille spørsmål om en bilvask koster 150-200 kroner. Er dette betaling god nok om arbeiderne skal få riktig lønn og bedriften ha fortjeneste?

– Vi opplever at det nok var mer sosial dumping tidligere, men fremdeles ser vi at arbeidere blir utnyttet. Ved flere anledninger registrerer vi at arbeidsgivere går til asylmottak for å rekruttere arbeidskraft. Her finnes det mennesker i svært vanskelig situasjoner. Mennesker som har problemer med å finne seg jobber. Noen av disse tar til takke med jobber med dårlige lønninger og dårlige arbeidsforhold, sier Sherling.

Slik ble oljen oppbevart i et av verkstedene A-krim aksjonerte mot.

Under aksjonen ble utstyr i verksted, som A-krim mener driver ulovlig, beslaglagt.

– Dette gjorde vi for å forebygge nye kriminelle forhold, sier Sherling.

– Velg seriøst

Mandag 24. april er fristen for å ta av piggdekk. Ellingsen ber de som velger å benytte seg av bilverksteder og bilpleievirksomheter om å velge de seriøse virksomhetene.

Les også

Stavanger-mann bøtelagt for kjøp av svart arbeid

Les også

På jakt etter svart arbeid

– Mener du at prisen på tjenesten du kjøper er mistenkelig billig, er det lov å tenke seg om. Sørg alltid for at salget slås inn i kassen, og be om kvittering. Betal med kort. Det er et effektivt virkemiddel som gjør det vanskeligere å drive svart, sier hun.


Selv om A-krim Rogaland aksjonerer og sanksjonerer mot useriøse aktører, er Ellingsen klar:

– Svart arbeid eksisterer fordi noen benytter seg slike tjenester. Du som forbruker risikerer å støtte opp under kriminell virksomhet om du benytter deg av useriøse aktører. Det er heller ikke sikkert at de useriøse aktørene gjør en tilstrekkelig god nok jobb som igjen kan gå ut over sikkerheten på kjøretøyet ditt, sier hun.

Uforminsket styrke

Ellingsen presiserer at de aller fleste virksomheter følger regelverket.

Les også

- Ingen nordmann ville bodd slik: Kriminell bosituasjon i Sør-Rogaland

Les også

Mor og sønn dømt for brudd på arbeidsmiljøloven

A-krim Rogaland kommer til å fortsette innsatsen mot arbeidsmarkedskriminalitet med uforminsket styrke også fremover.

På det ulovlige verkstedet ble det også inndratt utstyr, blant annet denne pc-en.

– Arbeidsmarkedskriminalitet er konkurransevridende i forhold til de som driver seriøst og det er samtidig med på å undergrave velferdssamfunnet. Vi skal også sikre gode og trygge arbeidsforhold for dem som jobber. Gjennom samarbeidet ser vi at vi treffer mer målrettet på dem vi kontrollerer og kan ta i bruk et bredt spekter av sanksjoner, sier Ellingsen.

Les også

 1. Politiet stengte bod under Jærdagen

Publisert:
 1. Rogaland
 2. Svart arbeid
 3. Forbruker
 4. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Ingve Bøe fulgte kampen

 2. Oilers avgjør i tomt bur!

 3. Sandnes sin feiring av gjen­åpningen nærmer seg høyde­punktet

 4. Ville jubelscener på overtid - stormet banen i ekstase

 5. Politiet ønsker tips om hen­delser før døds­ulykken i Sandnes

 6. – Problem­stillingen med parkerings­plasser ved Nye SUS er alvorlig