Etterlyser bedre vern av truet sjøfugl i Stavanger

Hekkende fugl i Stavanger trenger vern på seks utvalgte holmer, mente politikerne i 2006. Siden har lite skjedd - bortsett fra at sjøfuglbestanden har gått kraftig tilbake.

Ærfugl (til venstre), knoppsvane, gråmåke (øverst til høyre), tjeld (nederst til venstre), fiskemåke (i midten nederst) og hettemåke (nederst til høyre). Fuglene hekker på holmer i Stavanger som er foreslått vernet. Foto: Aftenbladet/NINA

 • Ina Gundersen
  Ina Gundersen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Nå vil Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen følge opp vedtaket i bystyret i 2006 om å vurdere varig vern av de seks holmene i Stavangers skjærgård (se fakta). Hensikten er å ta vare på hekkende og truet sjøfugl.

– De siste årene er det satt opp forbudsskilt for å hindre at folk går i land på holmene i hekkeperioden. Det er noe, men det er ikke nok. Disse holmene har stor naturverdi og har en viktig funksjon i forhold til biologisk mangfold, sier han.

Ryddet store mengder plast

Rett før påske var han en av flere som deltok i rydding av strendene for plast sammen med Erik Thoring, daglig leder i Naturvernforbundet i Rogaland. De ryddet plast fra blant annet noen av disse holmene.

– Jeg må si at jeg ble overrasket over å høre at særlig Tjuvholmen, som ligger rett ute i Byfjorden, har en hekkebestand på opp mot 20 par fiskemåker og 12 par ærfugl. Her er det et yrende fugleliv rett foran stuedøra vår, og så legger vi ikke forholdene godt nok til rette, sier Thorbjørnsen.

Han vil derfor ta opp saken politisk i kommunalstyret for miljø og utbygging i første møtet over påske, det vil si tirsdag kveld.

– Dette handler om å få holmene regulert til spesialområde naturvern. Det er også en miljøsak fordi det handler om hvordan vi på best mulig måte kan sikre og skjøtte disse sårbare holmene for hekkende sjøfugl, sier han.

Thoring i Naturvernforbundet har fulgt utviklingen på holmene godt. Det er ikke en spesielt lystig utvikling.

Erik Thoring er leder i Naturvernforbundet i Rogaland Foto: Anders Minge

– Sjøfuglene i Stavanger har det ganske besværlig. Det har vært en markant tilbakegang de siste 20–25 årene. For eksempel hadde Litle Marøy en stor hekkende måkebestand fram til cirka 2004. Den forsvant og har ikke kommet tilbake. Vi har ryddet og lagt til rette for fuglene, men hittil har vi ikke lyktes. Det er typisk for holmene at bestandene har gått ned, sier han.

– Sjøfuglbestanden har vel gått ned langs hele kysten?

– Ja, men det finnes reservater som har klart å opprettholde bestandene sine. Bestanden av måker som svartbak, sildemåke og fiskemåke har gått tilbake over hele fylket. Mest dramatisk er situasjonen for fiskemåken, som var den mest tallrike måkearten på slutten av 1970-tallet. Nå er den i fritt fall.

Måker kan bli utryddet

Både fiskemåke og hettemåke er nå rødlistet, det vil si at det er en risiko for at artene dør ut i Norge.

– Det er ikke lett å finne eksakte svar på hvorfor, men mest sannsynlig har det med sviktende mattilgang å gjøre. Økt trafikk i skjærgården, forstyrrelser og predatorer som eksempelvis mink og kråker påvirker også negativt. Terner er i fritt fall og nesten utradert som hekkefugl i Ryfylke, sier han.

Den beste hekkeholmen i Stavanger i dag er Tjuvholmen som ligger midt i Byfjorden mellom Kalhammaren og Rosenberg. Her hekker i hovedsak fiskemåke og ærfugl.

– I vinter ble holmen ryddet av Naturvernforbundet. Vi hogg ned buskfuru for å hindre kråkene fra å bygge reir der. Kråker driver med utstrakt plyndring av ærfuglreir. Furuene var også plantet og har ikke noe på en slik holme å gjøre, sier han.

Forbudt å gå i land

Folk flest respekterer skilt og lar være å gå i land når fuglene hekker. Brudd på reglene kan i tillegg medføre flere tusen kroner i bøter.

– Blir fuglene skremt av reiret, kan eksempelvis en kråke, predatorer som mink eller en stor måke som svartbak i løpet av kort tid stikke av med egg eller ta livet av en ubeskyttet unge. Folk bør - uavhengig av forbud - holde seg på god avstand fra sjøfulgl på reir, sier Thoring.

– Det er ikke lenger hekkende fugl på alle holmene. Hvorfor skal det da være ulovlig å gå i land?

– Bestandene kan ta seg opp igjen, og fuglene kan komme tilbake for å hekke. Det vet vi ikke nok om. Men det er jo det vi håper på og arbeider for.

Lurer du på hvordan du skiller de ulike måkeartene fra hverandre? Her finner du en enkel guide.

Publisert:
 1. Påske
 2. Naturvernforbundet
 3. Naturvern
 4. Per A Thorbjørnsen
 5. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Køkaoset i Rennfast: Brukte tre timer fra Forus til Sørbø

 2. Overstrøy­mande minne­ord er til å bli flau av

 3. Dette skjer i OL i natt

 4. Tunnelgrisen Gaute falt av lasteplanet i over 60 km i timen: – Griseflaks

 5. Nå venter den verste øvelsen

 6. 2,5 timers køkaos i Stavanger. Elbiler i kø gikk tom for strøm og skapte mer kaos