140 politifolk til Oslo for å demonstrere

Nattoget fra Stavanger til Oslo blir i kveld fullt av frustrert politi. Rundt 140 av 500 medlemmer i Politiets Fellesforbund har tatt fri for å marsjere mot regjeringen onsdag.

Publisert: Publisert:

Foto: Jon Ingemundsen

 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Leder Arild Sandstøl i Politiets Fellesforbund i Rogaland setter seg på toget sammen med mange er sinte og frustrerte kolleger. De vil kjempe for retten til å forhandle om arbeidstidsbestemmelser i politiet.

— Regjeringen vil bruke rå makt som lovgiver i stedet for å forhandle med oss. Det er det som får oss til å gjøre noe så drastisk som å marsjere i gatene mot regjeringen. Stemningen er ikke bra i norsk politi. Noen må nå gjøre noe for å få tilbake motivasjonen og det gjør en ikke med tvang, sier Sandstøl.

- Uniformen må av

Jussprofessor Henning Jakhelln ved Universitetet i Oslo er ekspert på arbeidsrett. Han har tidligere uttalt seg kritisk til det han har oppfattet som ulovlige aksjoner i politiet. Morgendagens politiske demonstrasjon er derimot fullt lovlig, mener han.

 • Å demonstrere er en del av vårt demokrati og vår ytringsfrihet, og jeg understreker at en her ber om fri - en legger ikke ned arbeidet, forklarer Jakhelln.

Når det er sagt mener professoren at demonstrantene bør la uniformene bli hjemme.

 • Uniformen signaliserer at en er i tjeneste. Man kan bruke uniformen også utenfor tjenesten, men i utgangspunktet går man ikke i uniform i et demonstrasjonstog, sier Jakhelln.

Sandstøl bekrefter at uniform har vært diskutert. - Vi kommer til å bruke arbeidsantrekket vårt. Vi har fortalt politidirektøren at vi kommer til å gjøre det.

 • Uten å vente på tillatelse?
 • Ja, det er selvsagt at vi går i uniform.

- Prekær situasjon

Ifølge Politiets Fellesforbund er situasjonen i politiet for tiden prekær.

En viktig grunn til å demonstrere er, ifølge fagforeningen, at regjeringen har varslet at den vil fastsette unntak fra hviletidsbestemmelsene for politiet i forskrift og ikke ved forhandlinger.

 • Dette er ikke et moderne arbeidsliv verdig. I stedet for å føre forhandlinger om en lovlig inngått tariffavtale, så legger regjeringen fram en unntakslov. Det er noe rart og nytt og uforståelig at det legges fram av den rødgrønne regjeringen, sier Sandstøl.

Politiets Fellesforbund mener den generelle situasjonen i politiet preges av at bemanningen og budsjettene er altfor lave og har vært det lenge.

«Effektene av dette har økt over tid, og vi er nå der at politiet ikke på langt nær leverer. Det har vært massiv mediedekning av for eksempel saker der politiet ikke har hatt kapasitet til å rykke ut til folk som trenger hjelp. Problemene viser seg også i manglende resultater, blant annet øker saksbehandlingstiden samtidig som oppklaringsprosenten går ned. Det er summen av alt dette som gjør at Politiets Fellesforbund ønsker å markere at Regjeringen nå må komme på banen.»

- Lovlig endring

Professor Henning Jakhelln laget i februar et notat på forespørsel fra justisdepartementet hvor han konkluderte med at forskriften, som vil unnta politiet fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser, ikke strider mot norsk lov eller internasjonale konvensjoner.

 • Om noen skulle være uenig med meg, så er våre domstoler rett adresse. Dette er en rettslig tvist, ikke en interessetvist hvor bruk av kampmidler av noe slag er lov, sier Jakhelln.

«Det vil derfor være tariffstridig og dermed ulovlig å iverksette hel eller delvis arbeidsnedleggelse eller annen form for arbeidskamp i denne anledning,» ifølge notatet.

«Forbudet mot annen arbeidskamp omfatter også forhold hvor politiets tjenestemenn opptrer i forståelse med hverandre - eventuelt etter avtale med hverandre - for å fremtvinge en løsning av de spørsmål som det forhandles om. Det vil derfor også være tariffstridig og ulovlig om adgangen til bruk av egenmelding ved sykdom skulle bli misbrukt, jf. også folketrygdlovens § 8- 27 tredje ledd; om tjenestemenn skulle bli enige seg imellom om ikke å være tilgjengelige for frivillig ekstra tjeneste, være tilgjengelige pr. mobiltelefon etter vanlige rutiner, legge opp til ikke samvittighetsfullt å avlegge nødvendige prøver, f.eks. skyteprøver, » mener Jakhelln.

I notatet til Justisdepartementet avslutter han med å si at han ikke ser noe hinder for at en kan kreve «rutinemessig innrapportering av forhold som måtte tyde på at tjenestemenn opptrer i forståelse med hverandre, for så vidt gjelder spørsmål av denne art.»

Publisert:

Les også

 1. Politiet klare for kamp

Mest lest akkurat nå

 1. Ein person koronasmitta på skip i Randaberg – 32 i karantene

 2. Vikings styreleder har hatt møte med Berntsen: – Ikke tema å bytte trener nå

 3. Stavanger-kvinne innstilt som FpU-formann

 4. Hjemme­sommeren på terrassen: Fire måter å innrede på

 5. Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt loven

 6. Søk ved Månafossen etter antatt omkommet kvinne fortsetter tirsdag