Motstand mot boliger på Rosenberg-tomten

<p> Ordfører Leif Johan Sevland og resten av byens mest sentrale politikere fikk onsdag høre at ledelsen og klubben ved Rosenberg verft er skeptisk til utbygging på området. </p>

Publisert: Publisert:
 • Elisabeth Seglem
  Journalist
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

— Det er ingen hallelujastemning for boligutbygging på Rosenberg-området. Ledelsen og klubben på verftet er redd de skal bli innebygd av boliger og få problemer, sier ordfører Leif Johan Sevland.

Sammen med resten av kommunalutvalget, som består av Stavangers mest sentrale politikere, besøkte ordføreren Rosenberg Verft AS mandag.

Heteste tema var kanskje spørsmålet om hva som skal skje med østdelen av Rosenberg-tomten som er renset for forurensing. Området er snart så ren at det kan bygges der.

Buøy Invest AS, som eier Rosenberg-tomten, har uttalt i Aftenbladet at det kan bli vanskelig å fylle det rengjorte området kun med industri og næringsliv.

Dermed spekuleres det igjen om boliger kan bli aktuelt på den solrike sjøtomten. Det aktuelle området er stort nok til å romme en liten bydel med drømmeboliger ned mot sjøen.

 • Jeg er forsiktig skeptisk til boliger her, sier Sevland.

Området er regulert til industriformål.

 • Men hvis en utbygger kommer til kommunen med ønske om å bygge boliger på tomten, så må vi ha en god forklaring hvis vi skal nekte. Hva Rosenberg Verft mener, er viktig i så måte, sier Sevland.

Reklamerer for Buøy

Administrasjonsleder Rolf Norås Pettersen ved Rosenberg Verft bekrefter at de folkevalgte fikk klar beskjed om at verftet er imot boligbygging på Rosenberg-tomten.

 • Vi har erfart at boliger tett opp til et industriområde kan skape konflikter, sier Norås Pettersen.

Han tror bedrifter i Stavanger-området vil være interesserte i å etablere seg på de ledige områdene på Rosenberg-tomten.

 • Infrastrukturen er godt lagt til rette for næringsliv og industri, og vi tror Buøy er et aktuelt område å etablere seg på for andre. Vi vet at bedrifter må flytte både fra Jåttåvågen, Gauselstranden og Østre bydel, sier Norås Pettersen.

Rosenberg Verft har lagt vanskelige år bak seg og ser lyst på framtiden.

 • Det er fortsatt en dump i markedet, men vi er en bedrift med rundt 450 ansatte og har ingen planer om nedbemanning, sier Norås Pettersen.

Ordfører Sevland tror ikke det blir noe problem å fylle området rundt dagens verft med ny industri.

 • Vi trenger sjøtomter for næringslivet i Stavanger, sier han.

Overrasket investor

Investor Trygve Jacobsen er medeier i Buøy Invest som eier Rosenberg-tomten. Men han har også eierandeler i selve verftet. Jacobsen er overrasket over at politikerne har vært på befaring på Rosenberg.

 • Det visste jeg ikke. Selv har jeg vært for opptatt til å snakke formelt med politikerne om framtiden for området, sier Jacobsen.

Han håper å vise politikerne rundt på Rosenberg-tomten når opprensingen er ferdig. - Området har glimrende muligheter, og vi som eier det vil gjerne ha en rolle som samfunnsutvikler og tilrettelegger, sier Jacobsen.

Han liker ikke å snakke om muligheten for å bygge boliger der. Per i dag er industri og næringsaktivitet mest aktuelt.

 • Men det blir ikke like lett overalt. Blant annet er Kvitevika, som vi eier halvparten av, fredet, sier Jacobsen.

Samfunnsengasjementet til tross, investoren innrømmer at Buøy Invest selvfølgelig planlegger å tjene penger på området de nå renser for miljøgifter.

 • Vi driver ikke med almisser og regner med en belønning på sikt. Men det er viktig at det vi gjør skal gagne byen, sier Jacobsen.

elisabeth.seglem@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Venter «graverende rapport» etter konsert i Egersund

 2. FHI vil stille klare krav til hjemmesydde munnbind

 3. Oslo er nå «rødt» ifølge FHIs smittekrav til andre land

 4. To nye smitte­tilfeller i Stavanger

 5. Viking-børsen: «Trekkes ned til en toer på grunn av det»

 6. Høie bekymret etter store fester – har plan for ny nedstenging