Blodmel kan stoppe blomstertyver

Hvem er det som stikker av med blomstene på Høyland kirkegård? Pårørende fortviler etter at blomstene de pynter gravene med ikke får stå i fred. Mange mener de vet hvem som stjeler.

Publisert: Publisert:

Nora Marie Henriksen og Mimmi Oftedal steller fint med graven til ektemann og far Arthur O. Henriksen, på Høyland kirkegård. Det er trist å oppleve at fine blomster forsvinner like etter at de har kommet på plass. (Foto: Ingvild Lygren) Foto: Ingvild Lygren

  • Tove M. E. Bjørnå
    Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Aftenbladet skrev tirsdag om Nora Marie Henriksen og Mimmi Oftedal som fortviler over at blomster forsvinner fra graven til ektemann og far, Arthur O. Henriksen, på Høyland kirkegård. Etter at saken ble publisert har Aftenbladet fått inn mange tips.

Flere beboere fra Hundvåg i Nord til Høle i sør har tatt kontakt. De forteller at de har opplevd lignende problemer på kirkegårdene der.

Rådyr kan være synderen

Alle som har henvendt seg til redaksjonen mener at det er rådyrene som forsyner seg av blomstene.

Også tidligere ordfører Norunn Østrått Koksvik melder at hun har besøk av rådyrene på familiegravene på Høyland.

Hun skrev dette i en epost til Aftenbladet:

¶På lørdag besøkte jeg Høyland kirkegård og reagerte på at det lå rosestilker uten blomster flere steder, også på mor og far sin grav. Jeg har rådyr som faste gjester i min hage, og ser lett når de har vært på ferde i rosene mine (som jeg har mange av:-). Jeg er ikke i tvil om at det denne gangener rådyr som har bitt av blomstene på Høyland kirkegård. Vi har graver på begge sider av kirken, og jeg så det samme begge steder. Rådyra "klipper" litt annerledes enn man gjør med en saks.•¶

Les også

Rådyr påkjørt ved Motorveien

Rådyrflokk på Vatne

Skogbrukssjef og viltansvarlig i Sandnes, Arnt Tormod Mørkesdal melder at det oppholder seg en flokk med rådyr i området mellom Vatnekrossen og Høle, men at bestanden holder seg jevn. Det er meldt om to påkjørsler av rådyr i området.

— Du ser dem noen ganger på jordet under fjellet mot Skårlia, sier han.

Mørkesdal forteller at rådyrene er spesielt glad i roser og snittblomster, og at de biter av blomsterhodet slik at stilkene vil få en ren snittflate. Han mener de firbente er kresne, og antagelig lar mose og andre ting ligge dersom det er tilgang på skikkelige godsaker.

Blodmel kan hjelpe

Tone Oaland er daglig leder på Det danske gartneri i Vatnekrossen. Hun syns veldig synd på pårørende som opplever dette, men håper og tror at det er rådyr og ikke mennesker som stjeler.

— Det kan være lurt på prøve et gjødsel vi kaller blodmel. Det inneholder dyreblod som rådyrene skygger unna. Hun forteller at en kunde testet ut blodmelet ved å strø gjødselen kun rundt et av tre blomsterbed. Det var bare dette ene blomsterbedet som fikk stå i fred.

— Vi fikk tipset fra Sjølyst gartneri på Hundvåg. Der hadde de og problemer med rådyr som spiste blomster på gravene, sier Tone Oaland.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Den savnede gutten i Geiranger er funnet omkommet

  2. – Orga­nisa­sjonen har blitt et diktatur

  3. Han mistet troen på kirken og Gud – men nå vil han bli prest

  4. Viking-floppen herjet i utrolig kamp på nivå to i England

  5. De kan nesten ikke tro at kommunen vil bygge «en egen plass» for de rusavhengige

  6. Tidligere Viking-spiller storspilte for Sandnes Ulf

  1. Sandnes