Bombing av Gazas barn engasjerte færre enn hund skutt på Hellestø

Tre dager etter at tusen mennesker deltok i en minnestund for en drept hund, samlet drøyt 300 mennesker seg i Stavanger sentrum, for å demonstrere mot 450 ihjelbombede barn i Gaza.

Publisert: Publisert:

Drøyt 300 oppmøtte hørte blant andre palestineren Aida Kiblawi hevde at det palestinske folket er gjenstand for et forsøk på systematisk utryddelse. Foto: Fredrik Refvem

 • Thomas Ergo
  Journalist
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Palestineren Ahmed Abunima (35) fra Hillevåg hadde med datteren Lana (4) i toget. Foto: Fredrik Refvem

Aida Kiblawi fra Palestinakomiteen, Eirik Faret Sakariassen fra SV og Summer Ejaz (t.v) fra Muslimsk fellesråd. Foto: Fredrik Refvem

Mørke skyer truet da 300 til 350 mennesker samlet seg rundt paviljongen i Byparken i Stavanger lørdag. Dette var fjerde lørdag på rad at folk samlet seg der for å markere motstand mot Israels bombing av sivile i Gaza. I løpet av en sommermåned har 1900 palestinere blitt drept, hvorav 450 barn, ifølge Unicef. En av fire innbyggere på Gaza skal være fordrevet, 65.000 er hjemløse og 400.000 barn viser tegn til traumer. De over tyve arrangørene i Stavanger var likevel ikke i nærheten av å trekke så mange mennesker, som da tusen mennesker spontant samlet seg på Hellestø-stranda i nabokommunen Sola onsdag.

Les også

Over 1000 møtte opp på minnemarkering for hund

Minnemarkeringen skjedde etter at en bonde skjøt en hund som gikk uten bånd på hans eiendom ved Hellestø havn forrige søndag. Dag Mossige i Stavanger Arbeiderparti, medarrangør av markeringen i Byparken, vedgår at han tenkte på dette da de drøyt 300 menneskene gikk gjennom oljebyen med sine paroler.

— Ufølsomme av lidelsene?

— Hvis vi blir så ufølsomme av å se så mye lidelse at vi ikke bryr oss, har okkupasjonsmakten vunnet. Jeg mener det er flott at folk bryr seg om dyr. Jeg er dyrevenn og et hundemenneske selv. Folk har nok lettere for å reagere på noe som er nært og som de kan gjøre noe med. Og når folk ser hvor lite Israel bryr seg om internasjonal kritikk, tenker nok mange at det ikke nytter, sier Mossige.

Palestineren Ahmed Abunima (35) fra Hillevåg hadde med datteren Lana (4) i toget. Foto: Fredrik Refvem

Han var likevel fornøyd med oppmøtet, men skuffet over at de borgerlige regjeringspartiene ikke deltok i markeringen.

— Hovedparolen er at vi ber Israel slutte å bombe sivile hus. Det er synd at ingen fra regjeringspartiene vil slutte opp om en slik parole. Jeg vil si det er mer radikalt ikke å være her, enn å møte opp for å si nei til bombing av Gaza, sa Mossige.

- Folk bryr seg

Palestinske Aida Kiblawi (57), som har bodd 37 år i Norge, bor på Forus og er lærer i Stavanger, holdt en flammende åpningstale. Hun sa det varmet hjertet hennes at folk møtte opp for å demonstrere mot Israels grusomhet mot det palestinske folket.

— Det er et tegn på at mennesket fortsatt har samvittighet og empati for andre, og fortsatt kjemper for rettferdighet, sa hun. Det var likevel med tungt hjerte hun minnet om at de i flere år har stått i Byparken og krevd stans av bomberegnet i Midtøsten.

Aida Kiblawi fra Palestinakomiteen, Eirik Faret Sakariassen fra SV og Summer Ejaz (t.v) fra Muslimsk fellesråd. Foto: Fredrik Refvem

— Men hva kan vi i lille Stavanger gjøre når stormaktene ikke akter å reagere for å få en stopper for det som skjer i Gaza? sa hun, dagen etter at nok en våpenhvile var brutt. Lørdag meldte nyhetsbyråene at Israel samme morgen bombet rundt 30 mål på Gazastripen, mens Hamas skjøt raketter inn i Israel.

Også Aida Kiblawi kommenterte de tusen oppmøtte på Hellestø tre dager i forveien:

— Hvorfor ikke? Det er også en humanitær grunn til å samles. Jeg føler likevel at folk bryr seg om det som skjer i Gaza. Og det nytter. Verden er blitt mer åpen for sannheten, og sannheten kommer snart fram, sa hun til Aftenbladet.

- Ingen kommentar

Eirik Faret Sakariassen i medarrangøren Stavanger SV og Torfinn Ingeborgrud i Miljøpartiet de grønne svarte ingen kommentar, på spørsmål om hva de tenkte om den ulike oppslutningen på Hellestø og i Byparken.

— Vi er først og fremst fornøyd med at nærmere 350 møtte opp, og med at oppslutningen var så bred, sa Sakariassen.

Torfinn Ingeborgrud (i midten) fra Miljøpartiet de grønne framhever den brede oppslutningen bak sommerens markeringer mot Israels bombing av sivile. Foto: Fredrik Refvem

De forteller at Høyre, KrF og FrP i Stavanger ble invitert til å være medarrangør av sommerens markeringer mot bombing av sivile , men takket nei. Venstre og Senterungdommen er derimot blant arrangørene.

— Det er ikke mulig å bombe vekk hat. Israel trenger venner som påvirker de i en ny retning, sa Ingeborgrud.

LES OGSÅ:

Publisert:

Les også

 1. Fri oss frå heiagjengane i Midtausten-konflikt

 2. Nye angrep mellom Israel og palestinerne

 3. Jødisk og demokratisk?

Mest lest akkurat nå

 1. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 2. Nytt smittetilfelle i Sandnes

 3. Koronaens klasseskiller

 4. Frykter at sesongen kan ryke: – Det ser mørkt ut

 5. Da koronaen slo til, tok skuespiller­paret ekstra grep om hagen

 6. «Skal jeg dø», spurte hun legen. «Ja, det kan være», svarte han

 1. Stavanger