Farvel Terje, farvel Sirdal

— Dette er de beste månedene i mitt liv, sier 15 år gamle Hanna Hollnagel. Lørdag drar hun hjem til Kiel i Tyskland etter sju måneder på en tysk privatskole i Sirdal.

Mamma Ulrike Hollnagel (t.h), pappa Andreas og lillebror Mattes er kommet til Sirdal for å hente Hanna hjem til Tyskland. Men først må familien hilse på de 40 polarhundene datteren har vært med å ha ansvaret for.
  • Marit Hæreid
Publisert: Publisert:
Nora Willenbockel og Hanna Hollnagel er blitt gode venner, og de lover å holde kontakten også etter at de kommer tilbake til Tyskland.
I løpet av skoleåret er det blitt mye hundekjøring på elevene. Det fikk også Lisa Luthers bestemor Helga Dettloff og mor Carole Luther teste ut.
Lisa Luther kommer fra Stelle, nær Hamburg. Turbo heter hennes favoritthund, men i hundegården tar hun avskjed med dem alle.
Tette bånd er knyttet mellom ungdommene som har levd sammen i sju måneder. Nå drar de hver til sitt, hjem til Tyskland.
Odd Kvinen, eier av Sirdal Huskyfarm, mener politikerne i Sirdal viste raushet og positivitet, da de for noer år tilbake sa ja til å selge gamle Lunde skole til det tyske paret Günther og Maike Hoffmann. Hver dag har han hatt elevene på farmen.
Femten år gamle Hanna Hollnagel (bak) har gått 7 måneder på naturskole i Sirdal, og i helgen kom familien for å hente henne hjem. Men først fikk lillebror Mattes prøve seg på hundekjøring.
Hundekjøring er gøy, mener Hanna Hollnagel. Fredag fikk familien prøve det samme.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Jeg kommer til å savne folkene og hundene. Spesielt huskyen Terje som er min favoritt, sier Hanna, mens hun går rundt i hundegården på Sirdal Huskyfarm.

Sammen med 22 tyske jenter og gutter på 14 og 15 år har Hanna Hollnagel siden 1. august i fjor gått på den tyske privatskolen Outdoor College i Sirdal. Basen har vært gamle Lunde skole som er omdøpt til Doktor Hoffmanns skole.

Hanna Hollnagel kommer til å savne hundene og Sirdal.

Fredag tok elevene avskjed med de 40 polarhundene og Odd Kvinen, eier av Sirdal Huskyfarm.Siden ungdommene kom til fjellbygda i august har de matet, trent, stelt og kost med polarhundene.

Fredag ble det også tid til litt hundekjøring sammen med foreldre og slektninger som var kommet for å hente ungdommene hjem til Tyskland.

Henter ungdommene hjem

— Vi har ikke sett Hanna siden august. Nå gleder vi oss til å få henne hjem igjen, og vi er spente på hvordan hun finner tilbake til det vanlige livet i Tyskland siden hun har trivdes så godt her, sier moren Ulrike Hollnagel.

Foreldrene har betalt 2400 Euro per måned, cirka 20.000 kroner måneden, for oppholdet.

— Det er mye penger, men vi har fått det til, sier faren Andreas Hollnagel.

Mobil og PC-pause

Mens elevene har bodd og gått på skole i Sirdal, har de kun hatt 30 minutter ukentlig kontakt på pc og to timer mobiltelefon. Foreldrene kunne nok tenkt seg litt mer kontakt med barna sine.

I løpet av skoleåret er det blitt mye hundekjøring på elevene. Det fikk også Lisa Luthers bestemor Helga Dettloff og mor Carole Luther teste ut.

— Vi har savnet Hanna, men jeg tror nok ikke hun har savnet oss like mye, sier moren med et lite smil.- Det har gått greit. Når vi er ute på tur, tenker vi ikke så mye på det. Da er vi opptatt av å planlegge oppdrag, lage mat og andre prosjekt, sier Hanna

- Hva har dere lært, og hva har året i Sirdal gjort med dere?

— Vi er blitt mer selvbevisste og åpnere for inntrykk. Blitt flinkere til å stole på oss selv og organisere oss, samtidig som vi er blitt som en familie. Vi har fått brukt naturen, sovet ute og vært med hundene. Det har vært veldig, veldig fint, og jeg kommer til å savne det, sier Hanna.

Kjøpte Lunde skole

Günther og Maike Hoffmann fra Tyskland står bak Outdoor College.

I 2012 kjøpte de Lunde skole i Sirdal som nå bærer navnet Doctor Hoffmann skole. Skolen har en pedagogisk tilnærming til en rekke friluftsaktiviteter som seiling, klatring, padling og turgåing.

Det er Maike Hoffmann sammen med mannen Günther Hoffmann som står bak Outdoor College. Her med huskyene Nanuk og Rambo.

Skolen har plass til 32 elever. Dette første året har 23 elever, 7 gutter og 16 jenter, bodd på internatet ved skolen, sammen med tre tyske lærere, en prosjektleder og en praktikant. Elevene kommer fra ulike steder i Tyskland og søker selv om skoleplass.— Elvene går gjennom vanlig tysk pensum i tillegg til å lære norsk og ha naturskole, De bruker naturen til å lære både matte og biologi, forteller Maike Hoffmann.

Elevene har i løpet av året hatt praktiske prosjekter som stell av polarhunder, hjelp til løyperydding, sauesanking og vært med i det sosiale livet i fjellbygda. De har hatt godt 40 overnattinger ute i naturen, deriblant en uke padling i Lysefjorden og fotturer i Sirdal.

Kommer tilbake

Selv om avskjeden med hunder og venner de har fått gjennom skoleåret er tung, er det en trøst at foreldrene til Hanna har lovet henne og broren Mattes en norgestur til sommeren.

— Vi skal sykle fra Kristiansand til Sirdal og videre til Lysefjorden. Da får Hanna se igjen både hundene og Sirdal, sier moren.

— Jeg kommer uansett aldri til å glemme dette skoleåret, sier Hanna.

Publisert:
  1. Sirdal

Mest lest akkurat nå

  1. Heteste kandidat til å bli sjefredaktør i Aftenbladet

  2. Birgitte-saken: Politiet ble ikke ferdig med avhøret av draps­siktede

  3. Knuste rute hos gullsmed i Stavanger

  4. Studio A: Avslører Berisha-nyhet på direkten

  5. Trafikkuhell førte til kø i Kvernevik

  6. Tiltalte ville kjøpe konen sin tilbake