Nye Stavanger og Strand vil samarbeide

Strand er ennå ikke klar for sammenslåing med Stavanger, Finnøy og Rennesøy. Men uansett vil de samarbeide tettere.

Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H) tar imot Strands ordfører Irene Heng Lauvsnes (H). Foto: Fredrik Refvem

 • Margunn Ueland
  Margunn Ueland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Dette kom fram på et møte mellom toppledelsen i de fire kommunene i Stavanger torsdag.

Turisme og næringsliv er blant områdene Nye Stavanger (Stavanger, Rennesøy, Finnøy) og Strand mener de har mye å vinne på bedre samarbeid.

Nye Stavanger ønsker å få med seg Strand i den nye kommunen som skal dannes i 2020, så sant det blir vedtatt av Stortinget i juni.

Skape noe nytt

Møtet startet med en orientering fra Kjartan Møller som koordinerer sammenslåingsprosessen på vegne av de tre rådmennene i Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

– Nye Stavanger er ikke lik dagens Stavanger, vi skal sammen skape noe nytt, poengterte han.

En styringsgruppe med fem representanter fra hver kommune jobber nå med hvordan sammenslåingen skal skje. Etter vedtak i Stortinget skal det opprettes en fellesnemnd med 19 fra Stavanger, sju fra Finnøy og sju fra Rennesøy. I august/september får Nye Stavanger utbetalt 46 millioner fra regjeringen til sammenslåingsprosessen. Den nye kommunen skal etableres i 2020.

Stavanger, Rennesøy og Finnøy ønsker å få Strand med i en ny stor kommune. Onsdag møttes toppledelsen i de fire kommunene. Ved bordenden til venstre: Strands ordfører Irene Heng Lauvsnes (H). Til høyre Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H). Foto: Fredrik Refvem

Venter til høsten

Strandordfører Irene Heng Lauvsnes (H) gjorde det klart at vedtaket Strand kommunestyre har fattet, er at «vi vil vente med å gjøre noe til etter vedtak i regjering og Storting. I høst må vi så drøfte hva som er videre prosess for oss.»

– Uansett hvordan den prosessen går videre, er Stavanger en nær og viktig nabo. Vi ønsker godt samarbeid med våre naboer, både Nye Stavanger, Nye Sandnes og Hjelmeland, fortsatte hun.

Men hun sa også:

– Kommunen er på over 12.000 innbyggere, vi er altså ikke en veldig liten kommune. Vi kan greit klare oss selv, men vi hadde helst sett vi var litt større.

Ryfast

Strands næringssjef var veldig interessert i et tettere samarbeid:

Ryfast åpner i 2019, noe som betyr at Strand vil bli sterkere knyttet til Nord-Jæren. 30 prosent av Strands arbeidsstokk pendler ut av kommunen, de fleste til Nord-Jæren, påpekte næringssjef Tor Arne Johnsen.

– Vi har flere industribedrifter som har vært gjennom en omstilling, flere av de er langt framme på moderne teknologi, framholdt han videre.

– Og for å komme til Preikestolen må du komme via Strand. En tredjedel av cruiseturistene som kommer til Stavanger drar til Preikestolen. Så her er åpenbart mye å samarbeide om, fortsatte han.

Rådmannen i Strand Jon Ola Syrstad hørtes ut som om han godt kunne tenke seg at Strand ble del av en større kommune:

– Krav og forventninger fra stat og innbyggere øker. Her er områder der vi kanskje ikke har den kraft og kompetanse vi ønsker vi skal ha, selv om vi ikke er en liten kommune. Han tenkte blant annet på tilbud til rusmisbrukere og legevakt.

- Selv om det nå ikke er på agendaen i Strand å ta stilling til ny kommunestruktur, vil det være bra med samarbeid kanskje særlig på næring og reiseliv, fortsatte han.

Ordføreren i Strand fortalte om alt kommunen kunne by på, og om utbyggingsplaner for både skoler, kultur- og idrett og boliger.

Enda bedre naboer

– Det er veldig viktig at vi tilrettelegger for muligheten vi får gjennom Ryfast-sambandet. Vi er gode naboer i dag, men vi blir enda tettere i framtiden. Vi er veldig opptatt av å samarbeide med dere. Vi ønsker jo vekst i både reiseliv og havbruk, var responsen fra Stavangers ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Vi er gode naboer i dag, men vi blir enda tettere i framtiden.

Finnøy-ordfører Henrik Halleland (KrF) var sikker på at «Ryfast vil få enda større betydning enn det dere evner å tenke nå».

Skal passe på

Jostein Eiane (KrF) fra Rennesøy la ikke skjul på at «me på øyane» gjerne vil ha med Strand i den nye kommunen, helst også Randaberg.

Strands ordfører svarte med «at vi klarer lett å identifisere oss med Rennesøy og Finnøy på så mange måter».

– Folk vil følge nøye med på om Stavanger klarer å passe godt på sine nye innbyggere, sa hun.

Folk vil følge nøye med på om Stavanger klarer å passe godt på sine nye innbyggere.

Både ordfører Sagen Helgø og Per A. Thorbjørnsen (Venstres gruppeleder i Stavanger) forsikret om at det skulle de gjøre.

Preikestolen og Ryfast

– Vi har en stor felles oppgave når det gjelder turistnæringen og Preikestolområdet, sa Thorbjørnsen.

Stavangerordføreren oppsummerte slik:

– Dere er hjertelig velkomne til å samarbeide med oss, det mener vi alle fra Stavanger, Rennesøy og Finnøy. Nå forstår jeg at dere vil avvente de nasjonale vedtakene, både Storting og kongelig resolusjon, og så vurdere hva dere vil gjøre. Men vi er opptatt av at vi i mellomtiden må samarbeide godt. Her er det Stavanger som gjennomgår endring, vi skal bli en kommune som er store på landbruk og havbruk. Det passer godt med Strand. Vi er også opptatt av å få til et godt samarbeid med Ryfast, få flest mulig til å kjøre den veien. Vi tror trafikken mellom Stavanger og Strand vil øke. Her er det store muligheter som det er kjempeviktig at vi jobber sammen om. Vi er interessert i å høre mer fra dere om hva vi kan samarbeide om, slik at vi får vekst i næring og boligbygging, sa Sagen Helgø.

– Samarbeid om næringsutvikling og turisme er ikke noe vi trenger å vente lenge med å samarbeide om, svarte Heng Lauvsnes.

Ryfast vil korte avstanden mellom Stavanger og Strand både fysisk og mentalt, og vil bety mye for kommunene og næringslivet på begge sider av tunnelen, tilføyde rådmann Syrstad fra Strand.

Møtes til høsten

Sagen Helgø foreslo nytt møte til høsten:

Men samarbeide må vi for å lykkes, både Nye Stavanger og Strand.

– Vi er jo veldig opptatt av et godt samarbeid, og vi ser at Strand vil bli viktig for oss. Derfor bør vi møtes igjen, selv om dere ikke nå vil inn i Nye Stavanger. Men samarbeide må vi for å lykkes, både Nye Stavanger og Strand, sa hun.

– Vi ønsker god dialog med alle våre naboer, så det takker vi ja til, svarte ordføreren i Strand.

Dagen før møtet i Stavanger, hadde Strand-ordføreren fått sterk kritikk på formannskapets møte fra blant annet Senterpartiets Alf Hennig Heggheim for at Strand i det hele tatt stilte på et slikt møte, og det med «topptung» delegasjon.

Les også

 1. Nye Stavanger rekker ut hånden til Strand

 2. - Sandnes uaktuelt for Strand

 3. 1. Vil Nye Stavanger bli noko heilt nytt? 2. Kva med Stavanger sitt «likeverd» med Rennesøy og Finnøy?

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Strand
 3. Finnøy
 4. Rennesøy
 5. Christine Sagen Helgø

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkuhell ved påkjørsel til E39

 2. Vi fulgte dramatikken: Slik var den lokale cupfesten

 3. Sjokk-kamp for verdseinarane frå Noreg: – Vi pissa nesten på oss

 4. Mann reddet etter ukelang kamp mot bjørn i Alaska

 5. Bjørnar Holmvik: - Jeg er så stolt og rørt av spillerne

 6. Deltavarianten har tatt over. Disse grafene viser hva som nå kan skje i Norge.