Opprør mot posemat til de eldre

Vedtaket om å kjøpe ferdigprodusert mat har ført til store protester i Sola. Ap garanterer nå de vil gjøre om vedtaket om de kommer til makta.

Siv-Len Strandskog er Arbeiderpartiets gruppeleder i Sola. Hun har kjempet «med nebb og klør» mot at Sola storkjøkken skal legges ned.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Et enstemmig Eldre- og funksjonshemmedes råd har advart sterkt mot den nye ordningen. Fagforeningene har protestert. Leder og nestleder av Senior-Høyre (Arne Gravdal og Idar Møller) har meldt seg ut av partiet i protest. Innbyggere har skrevet leserinnlegg i Solabladet og 300 innbyggere har skrevet under på et initiativ for å få saken opp til ny behandling i kommunestyret. Men flertallspartiene Høyre, Venstre og KrF opprettholder vedtaket som ble fattet i forbindelse med budsjettbehandlingen.

Alle de andre partiene er mot, både Ap, Frp, SV, Senterpartiet, Miljøpartiet de Grønne og Tanangerlista.

Valgkamptema

Aps gruppeleder Siv-Len Strandskog har ikke tenkt å gi seg:

– Vi har folk på vår side. Innbyggerne er i harnisk. Vi snakker om en folkebevegelse. Folk vil ikke ha mat i plastposer. Dette blir et stort tema i valgkampen både til høsten og ved lokalvalget i 2019. Jeg kan allerede nå garantere at kommer Ap til makta, skal de gamle få den dagsferske maten tilbake. Det er det første vi vil gjøre. Vi er villig til å ta investeringen som trengs for å bygge et nytt storkjøkken i Sola.

Vi snakker om en folkebevegelse. Folk vil ikke ha mat i plastposer.

– Det er lenge til 2019...

– Ja, men for oss og for folk er dette kjempeviktig. Det handler om de eldres trivsel og helse. Det er trist at flertallspartiene har låst seg fast her, og ikke lytter til folkeviljen, svarer Strandskog.

Ole Ueland (H) er ordfører i Sola.

Begrunnelsen

Ordfører Ole Ueland (H) er overbevist om at den nye ordningen vil vise seg å være den beste, av følgende grunner:

Flere hjemmeboende: Framover vil flere eldre bo hjemme. Den nye ordningen vil være bedre tilpasset det.

Matsikkerhet: Å kjøre ut varm mat er en utfordring fordi den må spises når den kommer. Hvis den blir stående, vil det gå ut over både kvalitet og matsikkerhet.

Større valgfrihet: De eldre vil selv kunne bestemme når på dagen de vil spise. De kan også velge mellom ulike retter fra en ukesmeny, mens de nå må spise maten som kommer på døra.

Senere middag på sykehjem: Det er ønskelig at sykehjemmene går over til senere middag. Større spredning på måltidene, vil føre til at de eldre spiser mer og det blir enklere å legge opp dagen med aktiviteter. Sen middag er vanskelig å få til med dagens ordning, fordi maten må holdes varm i varmeskap i flere timer, noe som går ut over næringsinnholdet.

Les også

Seinere middag gir mer aktivitet

Kjøttkakene i posene er laget fra bunnen av de også. Det er slik mat de eldre spiser i Time, Klepp, Sandnes og ved ni av sykehjemmene i Stavanger, og i følge disse kommunene er de gamle fornøyde med maten.

Kvalitet: - Maten som lages etter kok-og-kjøl-metoden på moderne storkjøkken er av god kvalitet. Den er laget på samme måte som den på Sola storkjøkken. Forskjellen er at den vakuumpakkes og kjøles ned. Kjøttkakene i posene er laget fra bunnen av de også. Det er slik mat de eldre spiser i Time, Klepp, Sandnes og ved ni av sykehjemmene i Stavanger, og i følge disse kommunene er de gamle fornøyde med maten, sier Ueland.

89 år gamle Margot Meling lot seg ikke overbevise av ordførerens argumenter. Les mer om det i denne reportasjen:

Les også

Slutt på fersk mat for Margot (89)

Penger

Ordføreren avviser at dette er et tiltak for å spare penger:

– Ressursene vi eventuelt sparer på dette på driftsbudsjettet, skal gå tilbake til eldreomsorgen i form av ekstra bemanning ved institusjonene i forbindelse med måltidene, sier han.

Men kommunen sparer penger på investeringsbudsjettet. Skulle Sola storkjøkken beholdes, ville det krevd investeringer/rehabilitering på ti til tjue millioner kroner.

Testing av mat

Aftenbladet lot mesterkokk Charles Tjessem teste mat ved to sykehjem i Stavanger: Det ene servert mat fra storkjøkkenet til Stavanger byggdrift, det andre mat fra eget kjøkken. Tjessem konkluderte med at det var store forskjeller på maten, maten fra storkjøkkenet var dårligere.

Les også

Charles Tjessem tester sykehjemsmat

Til det sier Ueland:

– I Sola arrangerte Solabladet en blindtest der de folkevalgte fikk kjøttkaker fra Sola storkjøkken og fra Stavanger byggdrift sitt kjøkken på Stokka. I den testen kom sistnevnte best ut. Vi kan ikke bestemme ut fra slike tester. Resultatene kan være tilfeldige. Det viktigste er at vi har god kontroll på dette og er rustet til å møte utviklingen der stadig flere eldre bor hjemme.

– Endring må til

Ueland blir ikke overrasket over at Ap nå sier de vil gjøre om vedtaket om de kommer til makta:

– Ap har jo blitt det store reverseringspartiet. Jeg har tro på at dette vil bli en bedre ordning. Hvis det viser seg at det ikke fungerer, er det en diskusjon vi uansett vil ha, sier han.

– Gjør ikke protestene inntrykk?

– Jeg forstår dette vekker engasjement. Alle ønsker jo at de eldre skal ha det godt. Det gjør også vi. Jeg forstår at eldre og syke som er fornøyde med det tilbudet de har, er skeptiske til endringer. Men tidene endrer seg. Framover vil flere bli boende hjemme lenger og innbyggerne vil forvente å ha valgmuligheter. Og det blir høyere krav til sikkerhet og næringsinnhold. Derfor må vi gjøre endringer, svarer ordføreren.

Mat til de eldre er også et hett tema i Stavanger. Aftenbladet har skrevet flere artikler om det de siste ukene:

Publisert: