Kristoffer Joner vil forby plastposer

Hvalen som ble funnet med magen full av plast har vekket Kristoffer Joner (Ap). Nå vil han forby plastposer.

Kristoffer Joner mener det er på tide å forby plastposer. Her er han på flyplassen på vei til premiere i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Plastforbruket vårt er latterlig. Hvorfor forbyr vi ikke bare disse plastposene? Det er kanskje ikke det som redder verden, men det er en sterk symbolsak. Hvis vi ikke klarer dette, har vi et stort problem, mener Kristoffer Joner, som sitter i bystyret for Arbeiderpartiet.

En hval

– Det skal en hval til før vi reagerer. Det er rart, men det er litt flott også, sier han.

Etter en ringerunde til partikollegene, sier han at han har styret i ryggen når han foreslår å fjerne plastposer.

– Jeg blir så veldig engasjert, og begynte å ringe og snakke med folk i dag. Dette her skal vi klare å fikse. Det fikser vi skritt for skritt, det er sånn det går an å endre ting, sier han, og legger til at partiet skal komme med et konkret forslag.

Publikum

– Enten må det forbys, eller må det settes en høy prislapp på bæreposer. Hva om de koster fem kroner plutselig?

– Jeg tror vi har publikum med oss på dette. Å være miljøvennlig har sin pris, det vet alle. Vi må ta noen valg, og det kommer til å koste. Men de fleste, spesielt de fra 40 og ned, er enige om at dette er viktig, sier han.

– Bruker du selv mye plastposer?

– Det er det jeg gjør. Men det må jo gå an å bruke papirposer, handlenett eller man kan stappe varene i en ryggsekk. Det er ikke gjort på en dag å endre vaner, men det må være mulig, sier han.

Daværende ordfører Leif Johan Sevland ville i 2007 gjøre Stavanger til en plastposefri by, men forslaget ble aldri realisert.

Vurderer avgift

Klima- og miljødepartementet vurderer nå avgift for bruk av plastposer. Dette på bakgrunn av et EU-direktiv som pålegger medlemslandene å redusere bruk av plastposer. Norge er forpliktet til å følge dette gjennom EØS-avtalen.

– Jeg mottok på slutten av fjoråret en vurdering fra Miljødirektoratet om hvordan EU-direktivet om reduksjon i bruk av plastbæreposer kan gjennomføres i Norge. Avgift vurderes her som et alternativ. Avfallsbransjen og dagligvarebransjen har også levert innspill til hvordan de mener målet om redusert bruk av plastbæreposer best kan nås. Disse innspillene er nylig mottatt i departementet. Klima- og miljødepartementet vurderer nå hvordan direktivet skal gjennomføres i Norge, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til Aftenbladet.

– Næringslivet vil gjerne være med og finne en god løsning til utfordringene med plastposer og har levert inn et forslag. Dette skal nå diskuteres, sier Kari-Lill Ljøstad i Grønt Punkt Norge.

Det skal være et møte i departementet om plastposer i slutten av måneden.

LES OGSÅ:

Publisert: