Leteaksjon etter nødrakett ble skutt opp ved Gausel

To politipatruljer og en båt fra sjøredningskorpset var involvert i søket lørdag kveld. Så langt tyder det på misbruk av nødrakett, men politiet trenger flere vitner for å kunne gå videre i saken.

Politiet var i havneområdet ved Jåttå lørdag kveld. Foto: Pål Christensen

 • Elisabeth Bie
  Journalist
 • Rolf Frøyland
  Journalist
 • Birgitte Flote
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Vi har nå avsluttet søket. Mye tyder på at nødraketten ble skutt opp fra land. Det er gjort observasjoner som peker mot en gitt adresse, sier redningsleder Owe Førland ved Hovedredningssentralen (HRS) Sør Norge til Aftenbladet klokken 23.35 lørdag kveld.

Han beskriver det som trolig er misbruk av nødrakett som en alvorlig hendelse.

– Det kom nylig en dom fra et tilfelle i fjor høst, der en person ble dømt til ubetinget fengsel i 18 dager for å ha sendt opp nødrakett uten grunn, sier Førland og legger til:

– Dette er alvorlig fordi man misbruker et internasjonalt nødsignal og tiltroen til dette. Slike hendelser fører til at det blir iverksatt systemer som er tiltenkt å trå i kraft når noen er i virkelig nød.

Politiet trenger vitner

Operasjonsleder Egil Karlsen i Sør- Vest politidistrikt, sier søndag morgen at de foreløpig ikke har opprettet sak på hendelsen.

– Vi tar dette alvorlig, men for å gå videre er vi avhengig av flere opplysninger fra vitner som kan ha gjenkjent gjerningspersonen. Foreløpig har vi ikke nok å gå videre med.

– Det tyder på misbruk av nødrakett, ettersom raketten trolig ble skutt opp fra land og man i søket ikke fant noen som var i nød. Dette er uheldig da et stort apparat ble satt i sving. Det er svært kostbart å sette i gang aksjon, og vedkommende kan bli erstatsningsansvarlig for dette, sier Karlsen.

Ønsket tips

Det var ved 21-tiden lørdag kveld at HRS for Sør-Norge mottok flere meldinger om at det var observert røde signallys eller nødraketter i området rundt Gausel i Stavanger.

– Slike nødraketter blir vanligvis skutt opp på sjøen om de er en reell faresituasjon. Disse virker å være skutt opp fra land. Men vi kan ikke være sikre, og sjekker for øyeblikket ut hvor de kommer fra og hvem som har skutt dem opp. Det gjør vi i samarbeid med Sør-Vest politidistrikt og skip i området, sa redningsleder Børge Galta i HRS Sør-Norge kort tid etterpå.

To politipatruljer og en båt fra sjøredningskorpset foretok søk i området Boganes/Gausel og i fjorden mot Dale.

Fant fallskjerm

Klokken 22.35 opplyste Owe Frøland i HRS Sør-Norge at fallskjermen til en nødrakett var funnet i en hage i bebyggelsen ovenfor Boganesvika.

– Ut fra funn og observasjoner, tyder det på at en reell nødrakett er skutt opp, men vi finner ingen som er i nød, sa Frøland til Aftenbladet.

Han utelukket da ikke at det var noen som har skutt opp raketten for å underholde seg selv.

– Det er trasig og synd å måtte ressurser på misbruk, men enn så lenge må vi behandle dette som en reell nødsituasjon, sa han.

En time senere opplyste Frøland at søket var avsluttet.

Les også

 1. LES OGSÅ: Bil krasjet i tunnelvegg på E39 - fører stakk fra stedet

Publisert:
 1. Sør-Vest politidistrikt
 2. Hovedredningssentralen
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Kan vi kjøre moped og traktor gjennom Rogfast?

 2. Berntsen skal bygge toppklubb og utvikle Bryne stadion

 3. Jan-Erik klemte til og bommet på mål. Det kan koste ham dyrt.

 4. Aftenbladets web-kamera viser en person som går vekk etter at bobil havnet i sjøen ved Tunge­nes fyr

 5. Grønt nivå i Sola fra mandag

 6. To nyfødte fikk ikke den hjelpen de trengte - kan være konsekvens av utfordrende arbeidsmiljø