Makulerte Dale-dokumenter

Først ga Rogaland fylkeskommune innsyn i reiseregninger og fakturaer fra Dale Eiendomsutvikling. Så kastet de to år med dokumenter før Aftenbladet fikk sett på dem.

Publisert: Publisert:

Da Aftenbladet skulle undersøke Dale Eiendomsutviklings pengebruk, var to år med dokumenter tatt ut av ringpermene og makulert. Foto: Pål Christensen

 • Elisabeth Risa
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Både fylkesrådmann Trond Nerdal og fylkets tidligere eiendomssjef Lars Hallgren, som var styreleder i Dale Eiendomsutvikling da selskapet skulle avvikles, beklager at flere tusen Dale-dokumenter ble makulert i fjor sommer før Aftenbladet fikk lest dem.

– Det er mulig kommunikasjonen mellom undertegnede og ansatte har vært for dårlig, men realiteten er at i en hektisk rydding og utflytting nå i sommer er fakturabilag eldre enn 2011 blitt makulert. Dette kan vi bare beklage, skrev Hallgren i en e-post til Aftenbladet 18. august i fjor.

Omdiskutert pengebruk

De siste ukene har Aftenbladet avdekket en rekke forhold knyttet til det fylkeskommunalt eide aksjeselskapet, som skulle gjøre naturperlen på østsiden av Gandsfjorden om til en ny bydel i Sandnes. 88 skattemillioner senere hadde ingenting skjedd.

Aftenbladets gjennomgang viser blant annet at penger i årene fra 2011 til 2015 har gått med til oppdrag gitt uten anbud og omdiskutert alkohol-, restaurant- og reisevirksomhet. Fylkesrådmann Trond Nerdal har innrømmet at Dale Eiendomsutvikling med sin praksis kan ha brutt det norske lovverket og EØS-reglementet.

HER FINNER DU ALLE DALE-SAKENE: Luftslottet Dale - Aftenbladet.no

Ga beskjed om å kaste dokumenter

Alle opplysningene er hentet ut etter at Aftenbladet ble innvilget innsyn i alle dokumenter fra 2009, da selskapet fikk ny ledelse, og fram til selskapet ble avviklet i fjor. Aftenbladet var ikke ferdige med det tidkrevende arbeidet med å sortere tusenvis av fakturaer, reiseregninger, refusjonskrav og kvitteringer, da nye eiere overtok Dale-eiendommen sommeren 2016.

Fylkeskommunen hadde fått frist til 8. juli med å rydde ut av lokalene og forlate Dale. Styreleder Lars Hallgren ga da beskjed til to ansatte i administrasjonen om å kaste alt de nye eierne ikke var interesserte i, og alt som ikke var arkivpliktig.

– Dokumenter av historisk verdi er bevart

Dermed endte dokumenter som Aftenbladet så sent som i slutten av mai var innvilget innsyn i, i en makuleringsdunk fra Fretex.

– Makulering av fakturaer ble tatt opp med selskapets revisor, som opplyste at disse ikke var arkivpliktige ut over fem år. Det var ønskelig å begrense omfanget av de dokumentene som skulle arkiveres videre. Det var fakturaer fra selskapets start og fram til 2011 som ble makulert. Andre dokumenter av historisk verdi er bevart, sier Hallgren, som nylig ble pensjonist.

Daglig leder Svend Erik Haavik i Dale Eiendomsutvikling var på denne tiden sykmeldt, og ikke involvert i beslutningen.

– Burde tatt kontakt

– Ble det vurdert å ta kontakt med Aftenbladet for å undersøke om vi var ferdige med vårt arbeid?

– Det ble her gjort en feil, det har vi tidligere beklaget. Aftenbladet hadde ikke vært på Dale på lang tid, men det burde vært tatt en kontakt for å sjekke status på arbeidet, sier Hallgren.

Presseforbundet mener det er uakseptabelt at dokumenter det er gitt innsyn i, blir makulert før mediene er ferdige med å gjennomgå dem.

– Det kan være vanskelig å forfølge, men er det grunnlag for mistanke om at noen har ødelagt dokumentene med vilje eller av uaktsomhet, så kan det faktisk reageres med straffelovbestemmelser. I den nye straffeloven står dette i paragrafene 171 og 172, og kalles nå «tjenestefeil», mot tidligere «tjenesteforsømmelser», sier konstituert generalsekretær i Norsk Presseforbund og konstituert sekretær for Offentlighetsutvalget, Nils E. Øy.

Publisert:

Luftslottet Dale

 1. Dale-saken to år etter

 2. Opprørt Tom Tvedt sa opp Dale-verv i protest

 3. – Fylkeskommunen må bli en proffere selskapseier

 4. Fylkeskommunen – en passiv og uinteressert eier

 5. Her bommet Rogaland fylkeskommune

 6. Dale-saken: Ny gransking vedtatt – uten debatt

Les også

 1. Aftenbladet publiserer 6000 utbetalinger fra Dale-systemet

 1. Luftslottet Dale
 2. Dale
 3. Trond Nerdal
 4. Sandnes
 5. Rogaland