Frykter at gamle hus vil rase ut

Inge Anda, Høyre-politiker og kjendiskokk, frykter for at anleggsarbeid skal føre til at deler av Gamle Stavanger raser ut.

Inge Anda har klaget byggeprosjektet i Nedre Strandgate inn for Fylkesmannen. Han mener at sikkerheten for Gamle Stavanger ikke er godt nok dokumentert.Foto: Anders Minge
 • Stein Halvor Jupskås
  Stein Halvor Jupskås
  Journalist
Publisert: Publisert:
Slik er boligprosjektet tenkt innpasset mellom Nedre Strandgate og bebyggelsen i Gamle Stavanger. Foto: Illustrasjon: Alliance Arkitekter
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Utbygger har fått godkjent rammetillatelse for bygningen av et enstemmig kommunalstyre for byutvikling. Anda, som er nabo til prosjektet, har klaget avgjørelsen inn for Fylkesmannen.

Benytter klageadgang

- Jeg har selvfølgelig vært inhabil i denne behandlingen, både i mitt eget parti og i kommunalstyret. Men jeg er den som kjenner best hvordan skoen trykker i denne saken. Derfor velger jeg å benytte de klageinstansene som finnes. Hele husrekken her står bak klagen, men av tidshensyn ble det til at bare jeg signerte, sier Anda.

Han vil selv få nybygget to meter utenfor hagegjerdet, men benekter at det er bakgrunnen for klagen.

Worst case

- Det vesentlige her er at vi ikke er trygge på at utbyggingen ikke vil skade bebyggelsen. Det er gammel folkekunnskap i byen at Gamle Stavanger er bygd på rådafjell og leirgrunn. Jeg har selv et hus der den eldste delen er bygd i 1835. Muren er lødd direkte på fjellet. Hvis de nå skal sprenge vekk 5,5 meter fjell og så gå videre nedover, er vi redd for at ting kan begynne å skli, sier Inge Anda, som bor kloss innpå skrenten om lag 15 meter over den kommende byggetomten.

Kommunaldirektør Halvor S. Karlsen går inn for å avvise Andas klage og viser til at det foreløpig bare er gitt en rammetillatelse. Han forsikrer at igangsettingstillatelse ikke vil bli gitt dersom ikke utbygger godtgjør at sikkerheten i forbindelse med grunnforholdene blir ivaretatt og at det gjøres et forsvarlig valg av utførelsesmetode.

Neste runde

Også utbygger, som selv har antydet at det kan bli nødvendig å skjære bort fjellet i stedet for å sprenge, mener at de forhold Anda påpeker, først skal avklares i neste runde.

- Det er først da kravet til spesielle undersøkelser og gjennomføring av eventuelle sikringstiltak slår inn og er nødvendige, heter det i uttalelsen fra Alliance arkitekter.

Utbygger viser også til at det på 70-tallet ble sprengt ut et digert tilfluktsrom i det samme området, og at det kommende arbeidet vil være av langt mindre omfang.

Inge Anda har merket seg at det ifølge reguleringsplanen skal leveres en risiko— og sårbarhetsanalyse alt før rammetillatelse gis. - Jeg kan ikke se at dette er gjort. Det eneste jeg har sett er at Multiconsult karakteriserer byggearbeidet som «gjennomførbart». Det er ikke et ord jeg føler meg veldig beroliget av, sier Inge Anda.

Byantikvar på laget

Også byantikvaren mener at en videre utredning om skadeforbygging skulle vært på plass før det ble gitt rammetillatelse. «Hvis det ikke kan dokumenteres sikkert at sprengning kan gjennomføres risikofritt, må byggeplanene endres. Stavangers eldste og kanskje viktigste verneområde og hele byens merkevare, Gamle Stavanger, kan ikke settes på spill for to nye bygninger», skriver rådgiver Hanne Windsholt i sin uttalelse.

Hun viser til at flere hus tok skade av sprengningsarbeidene på 70-tallet, ikke minst det store jugend-murhuset i Øvre Strandgate 79.

Publisert:
 1. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Front mot front-ulykke på E39 ved Runaskaret - tre biler involvert

 2. Mann i 70-årene døde etter å ha falt ned skrent i Strand

 3. Ektepar i Haugesund fikk tappet bankkontoen for nær 2 millioner – politiet advarer mot svindel

 4. Venter 100.000 på besøk i Folkehallene

 5. Åpner parken over Byhaugtunnelen

 6. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket