Kulturminnefondet blar opp for Brynes eldste hus

Mandag kom Kulturminnefondet fra Røros til Bryne med 350.000 kroner til Aarresmiå, byens eldste hus, som nå skal vise vei til en ny by.

Publisert: Publisert:

Dette er Aarresmiå sentralt i Storgata slik huset så ut før restaureringen startet. Bygget er i senempire- og sveitserstil, og framstår i original stand. Tilskuddet fra Kulturminnefondet skal gå til utbedring av tak, konstruksjon, kledning og overflatebehandling, i tillegg til gradsrenner, renner og nedløp, vinduer og dører. Foto: Kulturminnefondet

 • Geir Sveen
  Journalist

– I en ideell verden burde vi ikke startet arbeidet før vi visste hvor mye støtte vi eventuelt kunne få, men vi var utålmodige og det er så mange andre viktige brikker som kommer på plass for Bryne med dette huset, sa arkitekt Reier Carlsen til Aftenbladet før helgen.

Da visste han bare at Kulturminnefondet kom til Bryne mandag med en sjekk, ikke noe om beløpet. Klokken 06 sendte fondet ut en pressemelding om støtten, der de også håpet at den ville gi nye søknader fra folk på Jæren som eier kulturminner. For det kommer slike søknader fra hele landet, men ikke fra Klepp, Time og Hå.

Vil gi bort mer støtte

– Vi er ikke i tvil om at det er mange flotte kulturminner i området, og Kulturminnefondet håper på flere søknader fra kulturminneeiere, skriver direktøren Simen Bjørgen i pressemeldingen.

Les også

Dette kan bli din nye base på Høg-Jæren

Han minner om at et bevart kulturminne er viktig dokumentasjon av hvordan livet var før, men at bevaringen av kulturminnene i Norge er i stor grad overlatt til private eiere.

– Da er støtten fra Kulturminnefondet i mange tilfeller avgjørende for at eieren setter i gang prosjekt med å ivareta eller sette i stand sitt kulturminne, påpeker Bjørgen.

Nytt miljø av gamle hus

På Bryne har arkitekt Reier Carlsen og eiendomsutvikler Rune Underhaug sammen startet på et prosjekt som de aldri vil bli rike på. De har heller ingen leietakere. De er har bare lyst til å gjøre noe for byen.

En hel by kan nå følge arbeidet med restaureringen av det gamle huset som ligger sentral i Storgata. Foto: Geir Sveen

Og de nøyer seg ikke med å restaurere bare ett hus, Aarresmiå, det eldste huset i hele Storgata, bygget i 1895 og 1906.

De tar også med seg Steinslandhuset fra 1918, den gamle snopebutikken som nå er tatoveringshus, og flytter det på rot over parkeringsplassen til sin eiendom, der det skal inngå i nytt miljø av gamle hus – i en ny park, Smieparken.

Ble lagt ut for salg

Kvartalet kan bli Brynes svar på Gamlaverket i Sandnes, ivret arkitekt Reier Carlsen, da Aftenbladet i 2017 skrev at Brynes eldste hus ble lagt ut for salg på det åpne markedet.

Huset var i ferd med å gå i bakken. Kommunen sikret seg utearealet mot Mølledammen, men var ikke interessert i huset. Husets eier håpet å finne en ildsjel.

– Hver by må ha en historieforteller. Denne plassen kan bli det – som et nytt møtested i et miljø av gamle hus, svarte Carlsen.

Han har lenge engasjert seg sterkt i byutviklingen på Bryne både på fritid og på jobb. På vegne av Brynebyen har han med egne streker fulgt opp sentrumsplanen som allerede i 2013 la opp til at Gamle Bryne kunne samles i en ny, grønn husklynge nettopp i dette kvartalet.

Måtte trø til igjen

Ingen meldte seg, og det ble til at Reier Carlsen selv ble ildsjelen som igjen måtte trø til slik han også gjorde da Haulandshuset i sin tid ble reddet. Da så folk til alle tider arkitekten med spade og trillebår eller hammer, mens han sakte, men sikkert jobbet fram hans egen base – i et arbeid som ble æret med kommunens aller første kulturvernpris.

– Så jeg vet hva vi går til. Men jeg har aldri vært redd for å arbeide. En ting er å tegne et bygg, det er noe helt annet å bygge det fysisk. Jeg bryr meg ikke om timene, bare det blir fint, sa Reier Carlsen, da Aftenbladet skrev om starten på restaureringsprosjektet.

Nå følges arbeidet av en hel by. Huset står innpakket av stillaser, mens taket bygges opp på ny. Og i veggene ligger det fortsatt mose igjen, som et minne om datidens tettemiddel.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Kulturminner
 2. Bryne
 3. Miljø
 4. Bevaring
 5. Sandnes