Turistattraksjon i sinkgruve er blitt en suksess

Allmannajuvet gikk i balanse allerede første komplette driftsåret, opplyser Per Ritzler, pressekontakt for Nasjonale turistveger.

Den gamle gruvestien i Allmannajuvet er rassikret. Sauda kommune med bistand fra Turistvegseksjonen har hatt ansvaret for å fullføre anlegget. Med gruvestien på plass er Allmannajuvet en komplett attraksjon.
 • Tor Inge Jøssang
  Tor Inge Jøssang
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Sinkgruvene i Allmannajuvet har vært det største satsingen på Nasjonal turistveg Ryfylke. Tre bygninger tegnet av den sveitsiske stjernearkitekten Peter Zumthor ble åpnet i 2016. Zumthors bygninger er inspirert av Allmannajuvets gruvehistorie som pågikk fra 1881 til 1899, og er en hyllest til arbeiderne som sleit seg gjennom fjellet for å utvinne sink. Det arkitektoniske verket har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

I 2018 ble galleriet, kafeen og toalettet supplert med en sti langs Storelva frem til gruveåpningene. Den 800 meter lange stien er restaurert med nye bruer og i den bratte fjellskråningen langs stien er det utført et omfattende sikringsarbeid mot steinsprang. Stien og gruvene kunne fra og med sesongen 2018 tas i bruk til turer for publikum ifølge med guide. Ved gruveåpningen får de som skal inn i gruvene utdelt hjelmer og lykter som oppbevares i ei bu også tegnet av Zumthor.

15.800 besøkende

Sauda Ferie og Fritid arrangerer guidede turer tre ganger om dagen fra midten av juni til ut august. I sesongen 2018 gikk nær 2000 personer opp til gruvene, fordelt på 200 turer. Besøket i kafeen var i samme periode på over 15.800 personer. Dermed gikk driften i Allmannajuvet i balanse allerede første året med gruvestien åpen.

– Kombinasjonen av Zumthors arkitektur, landskapet og gruvehistorien har gitt området et nytt og spennende reiselivsprodukt og økt besøk, heter det i årsmeldingen fra Nasjonale turistveger.

Rasteplassen Ostasteidn ved Sandsfjorden i Suldal er den siste attraksjonen langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Dette anlegget er tegnet av KAP (Kontor for Arkitektur og Plan as) og er en del av det som markedsføres som arkitekturrunden i Ryfylke.

Rasteplassen Ostasteidn ved Sandsfjorden i Suldal er den siste attraksjonen langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Dette anlegget er tegnet av KAP (Kontor for Arkitektur og Plan as) og er en del av det som markedsføres som arkitekturrunden i Ryfylke. Den består ellers av Høse bro på Sand (arkitekt RintalaEggertsson) Energihotellet på Nesflaten (Geir Grung), med nybygg (LieØyen), sinkgruvene i Allmannajuvet (Peter Zumthor). Sauda med unik industrihistorie rundt smelteverket, samt Åbøbyen, Sauda Klubb og Folkets Hus (Gustav Helland). Svandalsfossen (Helge Schelderup i samarbeid med Haga & Grov. Kaibygget på Ropeid (Jensen & Skodvin).

40 infotavler i Ryfylke og på Jæren

I 2019 jobbes det med ny rasteplass i Høllesli ved Lysefjorden, samt Refnessanden og Borestranda på Jæren. Nå skal det plasseres ut 40 informasjonsavler på utvalgte stoppunkt langs de nasjonale turistvegene i Ryfylke og på Jæren. Dette er et samarbeid med kommuner og reiselivsaktører. Et tilsvarende tavleprosjekt ble gjennomført i Hardanger 2014.

Nasjonal turistveg Ryfylke er 260 km lang og involverer de fem kommunene Sauda Strand, Suldal, Hjelmeland og Forsand i tavleprosjektet. Nasjonal turistveg Jæren er 41 km lang og involverer kommunene Hå og Klepp. Informasjonstavlene skal gi de reisende oversikt over severdigheter og aktiviteter i området, samt informasjon om attraksjoner langs Nasjonale turistveger. Det vil også bli satt opp noen mindre tematavler som kan fortelle interessante historier, for eksempel om historiske hendelser og bygninger eller segner og naturfenomener.

For øvrig jobbes det med ideskisser. For Jæren gjelder det Hårr, Brusanden og Madland hamn. I Ryfylke jobbes det med Helganeset, Kvelven, Hylsskaret og Flesefossen.

Publisert:
 1. Ryfylke
 2. Sauda
 3. Suldal
 4. Hjelmeland
 5. Forsand

Mest lest akkurat nå

 1. Mandag morgen går strømprisen til værs

 2. Da PST varslet helsevesenet på Kongsberg i 2018, var det en helt annen sak som vakte mest bekymring

 3. – Utfallet har blitt som det har blitt. Familien har hatt, og har, det tøft.

 4. Slik spredte smitten seg fra tv-kanalen til Sødal bedehus

 5. Seks timer i buss som belønning for «tåblæser-seier»: – Nå dropper vi søvnen

 6. Dugg på frontruta - mann fratatt førerkortet