Stavanger får penger for å få flere barn i barnehage

Regjeringen ønsker at flest mulig barn skal gå i barnehagen og gir derfor 9 millioner kroner til rekruttering. Stavanger får nær 1,2 millioner.

I fjor var det 363 minioritetsspråklige barn i alderen 1–5 år i Stavanger som ikke gikk i barnehage. Foto: Jon Ingemundsen

 • Siv Helen Kvalvåg
  Siv Helen Kvalvåg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I noen områder i de største byene er barnehagedeltakelsen blant minoritetsspråklige barn lav. Derfor får fem bykommuner nå 9 millioner kroner til rekrutteringstiltak.

– Det er uheldig hvis barn ikke går i barnehage fordi foreldrene ikke har råd eller ikke kjenner godt nok til hva barnehagen er. Vi vet at lavinntektsfamilier og familier med innvandrerbakgrunn benytter barnehage i mindre grad enn andre, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Tildelingen går til Stavanger, Oslo, Bergen, Trondheim og Drammen.

Les også:

Les også

Vil flytte barnehagen fordi det er for bratt

Kommer i tillegg

Satsingen er et virkemiddel for å bedre miljø, boforhold og levekårsforhold. Barn og unge er en særlig viktig målgruppe, og det er tydelig mål å få flere barn til å gå i barnehagen.

– Pengene til de fem kommunene kommer i tillegg til de andre satsingene som regjeringen har gjennomført for å senke terskelen og få flere til å gå i barnehage, for eksempel 20,5 millioner kroner som ble tildelt til rekruttering av minoritetsspråklige barn til barnehage tidligere i år.

– Siden 2015 har vi innført en moderasjonsordning, slik at ingen familier må bruke mer enn 6 prosent av inntekten sin på barnehage. Vi har også innført gratis kjernetid for 3-, 4- og 5-åringer, og fra 1. august i år vil vi utvide ordningen til å gjelde for 2-åringer, sier Sanner.

Les også:

Les også

Vil ha fleire tilsette i stavangerbarnehagen

363 barn i Stavanger

Kommunen som får penger bestemmer selv hvilke virkemidler og tiltak de skal gå til. Tilskuddet kan for eksempel brukes til ansettelser eller frikjøp av ansatte til informasjonsarbeid. Åpen barnehage kan også være en god møte- og inkluderingsarena for å få flere foreldre til å velge vanlig barnehage for barna sine etter hvert.

Midlene til rekruttering i utsatte områder er et engangstilskudd. I 2018 var det i de fem kommunene tilsammen 2818 minoritetsspråklige barn i alderen 1-5 år som ikke gikk i barnehage. Over halvparten av disse barna var i Oslo kommune. I Stavanger gjelder det 363 barn.

KommuneTilskuddAntall minoritsspråklige barn
ikke i barnehage i 2018
Oslo4.880.0001528
Bergen1.929.000604
Trondheim885.000277
Stavanger1.191.000373
Drammen115.00036
SUM9.000.0002818
Publisert:
 1. Barnehage
 2. Jan Tore Sanner
 3. Integrering

Mest lest akkurat nå

 1. Trafikkulykke i Sandnes: MC mot bil

 2. Trafikkulykke ved Sola sjø - én person kjørt til legevakt

 3. Koronababyer er ikke helt som andre babyer

 4. Med samme regler som Ikea kunne 700 vært på konsert her. Det gjør sjefen forbannet

 5. Dette mener ordføreren og kommuneoverlegen om rånetreffet på Sola

 6. Økning i innlagte koronapasienter. Flere under 60 år på respirator