Vi teller ned til cupfinalen

Søndag 8. desember klokken 13.15 er det avspark i cupfinalen mellom Viking og Haugesund. Aftenbladet kommer hver dag med Viking-snadder som setter deg i finalestemning!

  • Eivind Aarre
    Eivind Aarre
    Journalist
Publisert: Publisert:

0 dager igjen

HEIA VIKING! I dag er dagen! Vi kan bare håpe på scener som i 2001 i kveld -  Bjarte Lunde Aarsheim og de andre vikingene mottas med jubel etter å ha kommet hjem med cupgull.


1 dag igjen

VIKING E TEBAGE: I kveld er det supportertreff i Oslo Spektrum, og hvem vet - kanskje gjør Kjartan Salvesen det samme som på treffet i 2001 - synger «Viking e tebage»?


2 dager igjen

MIRAKELET I HAUGESUND: Viking trengte seier mot Vard for å rykke opp fra 2. divisjon  i 1988. Da 90 minutter var passert, lå Viking under 1-2. Et mål til tente håpet, og så kom det som reddet Viking: Alf Kåre Tveit headet ballen ut av hendene på Vard-keeperen, ble felt og fikk straffespark. Arild Ravndal satte ballen i nettet, og Viking hadde rykket opp. Se videoen fra dramaet!


3 dager igjen

SEMIFINALE 2019: Nervene var på høyspenn hos supporterne før kampen - ville Viking takle presset? Det kunne de - med glans. Ranheim ble feid av banen med 3-0, og det var aldri noen tvil om hvilket lag som skulle til Ullevaal. Kristian Thorstvedts tidlige mål roet nervene, og målene til Ylldren Ibrahimaj og Benjamin Källman bare viste hvor mye bedre Viking var. Bildet viser Viking-direktør Eirik W. Henningsen med det enkle budskapet «Drømmen leve».


4 dager igjen

HELTEN I 1992: Viking trengte poeng i siste seriekamp borte mot HamKam for å redde plassen i eliteserien. Den plassen reddet Lars Gaute Bø omtrent alene, med flere flotte redninger - ikke minst redningen fra straffesparket til Ståle Solbakken. Ingen tvil om hvem som var den store helten da Viking kom tilbake til Sola denne kvelden. Bø har for øvrig spilte i tre cupfinaler og vunnet to av dem: Gull med Bryne i 1987 og Viking i 1989, mens det ble finaletap for Viking mot Odd i 2000.


5 dager igjen

ULL/KISA: Viking visste at kun seier var godt nok mot Ull/Kisa for at drømmen om direkte opprykk fra 1. divisjon skulle leve. Men 28. oktober 2018 gikk langt fra alt på skinner, og ingen av lagene hadde klart å score. Så - tre minutter på overtid - kom det en kanonade mot Ull/Kisa-målet. Johnny Furdal tok ned ballen, så at Tommy Høiland var ledig, og serverte et innlegg som Høiland kunne pirke i nettet. Jubelen og lettelsen var enorm, og to uker senere var opprykket i boks.


6 dager igjen

KVARTFINALE 2019: Full jubel i Viking-leiren etter seieren på straffespark mot Aalesund. Keeper Iven Austbø ble den store helten i straffesparkkonkurransen, etter at selve kampen endte 1-1 etter ekstraomganger. Det går nok lenge før folk i Ålesund glemmer straffesparket laget skulle hatt på overtid.


7 dager igjen

CHELSEA: En kald og våt oktoberkveld på Stavanger stadion i 2002 skjedde det nærmest utenkelige: Viking slo ut mektige Chelsea fra Uefa-cupen med 4-2-seier, og 5–4 sammenlagt. Her jubler Erik Nevlsnd etter det avgjørende målet foran drøye 5000 tilskuere. Ben Wright jubler i bakgrunnen, mens Graeme Le Saux ligger slagen igjen på bakken. I europacup-sammenheng er det kanskje bare seieren over Köln i 1972 som henger like høyt i Viking-historien, men den gang reiste Viking til Vest-Tyskland i returkampen og tapte 1-9.


8 dager igjen

HANNUS REVANSJ: Hannu Tihinen var en solid midtstopper i Viking, og fikk senere en karriere i belgiske Anderlecht. Han spilte to cupfinaler for Viking, med visst forskjellig utfall. Mot Odd i 2000 scoret han selvmålet som bidro til at det ble tap 1–2, men året etter scoret finnen i det samme målet da han headet inn 3-0-målet som definitivt sikret cupgull til Viking. På bildet rager Tihinen øverst, og header ballen i nettet - selv om han er omgitt av Bryne-spillerne Dejan Pavlovic, fra venstre, Geir Atle Undheim, Ole Hjelmhaug, Jonas Jonsson, Marcus Andreasson, Roger Eskeland, Knut Henry Haraldsen og Anders Friberg. Vikings Bjørn Dahl, Erik Nevland og Brede Hangeland (bak Jonsson) er også med på bildet.


9 dager igjen

VIKING TE ME DØR: Aftenbladet var til stede blant supporterne på siste hjemmekamp mot Stabæk i den nitriste nedrykkssesongen i 2017. De vi snakker med her, kan med hånden på hjertet si at de støtter laget både i medgang og motgang!


10 dager igjen

MIRAKELET: 5. november 2006 er trolig den dagen der flest voksne folk har grått i forbindelse med en Viking-kamp. Det var gledestårer, for 5-0-seieren mot Brann etter fire mål av Peter Ijeh og ett selvmål - samtidig som andre resultater gikk Vikings vei - sørget for at Viking beholdt plassen i eliteserien. Et stykke ut i 1. omgang lå Viking faktisk helt sist, men så begynte ballen å rulle de mørkeblås vei. Trener Tom Nordlie og sportslig leder Egil Østenstad var blant de aller gladeste.


11 dager igjen

BENNY! Benny Lennartsson er Vikings mest populære trener i nyere tid. Svensken var også den som ledet Viking til sin hittil siste triumf - cupgullet i 2001. Her etter finalen mot Bryne, iført kledelig gullhår. Han tok også Viking til seriegull i 1991 og cupgull i 1989. Trenerlegenden dukker opp på supporterfesten i Oslo Spektrum kvelden før finalen, så det er bare å glede seg!


12 dager igjen

4. RUNDE 2019: Viking og Stabæk bød opp til målfest i 4. rundekampen på SR-Bank Arena, i et oppgjør Viking til slutt vant 5-2. Johnny Furdal, Rolf Daniel Vikstøl, Even Østensen, Kristian Thorstvedt og Tommy Høiland scoret for Viking. På bildet jubler målscorer Kristian Thorstvedt, til venstre, og pasningslegger Tommy Høiland for 4-2-scoringen.


13 dager igjen

NYTT CUPGULL - 40 ÅR ETTER? Vikings avsluttet 70-tallet med et pang - seriegull, cupgull og til og med gull i juniorcupen. I cupfinalen i 1979 var Haugar motstander, og Haugesunds-laget hadde frekkheten til å ta ledelsen ved Dean Mooney. Så fikk Viking straffespark etter at Trygve Johannessen hadde blitt felt. Da var det ingen tvil om hvem som skulle ta straffen - høyreback Bjarne Berntsen. Han var sikker fra 11 meter, og det sto 1-1. Kort tid etter headet Jens Egil Vikanes ballen i eget nett, og Viking hadde vunnet The Double. 40 år etter kan altså Bjarne Berntsen sikre nok et cupgull til Viking - denne gang fra trenerbenken.


14 dager igjen

Disse scenene ser vi gjerne igjen og igjen! Jubelen da Viking hadde slått Kongsvinger 3–1, og rykket opp fra 1. divisjon 11. november 2018, vil aldri Viking-supporterne bli lei av å se. (Video: Rune Vandvik)


15 dager igjen

3. RUNDE 2019: Så glade ble Viking-spillerne for Ylldren Ibrahimajs mål mot Sandnes Ulf i cupen. Tommy Høiland scoret det første målet for Viking, som tok en sikker seier mot naboen.


16 dager igjen

OLAV (17) PÅ VINNERLAGET: Vikings andre cuptriumf kom i 1959. I fokus for oppmerksomheten sto en ung 17-åring fra Roaldsøy som hadde spilt sin første seriekamp bare tre måneder tidligere: Olav Nilsen. Olav Viking som han ble kjent ga seg ikke før i 1974, og blir av mange sett på som en av de store i Viking-historien. I 1959-finalen var det en annen unggutt, 19 år gamle Gustav Hult som avgjorde mot Sandefjord med sin 2-1-scoring. Her er guttene oppstilt før finalen. Foran fra venstre: Sigurd Vold, Leif Nikolaisen, Sverre Andersen, Otto Hermansen og Kåre Bjørnsen. Bak fra venstre: Hans Andersen, Gustav Hult, Edgar Falch, Åsbjørn Skjærpe, Olav Nilsen og Rolf Bjørnsen.


17 dager igjen

2. RUNDE 2019: Viking fikk kort reisevei til 2. runde, og hadde små problemer med å slå ut nabo Hinna. Zlatko Tripic og Samuel Fridjonsson scoret to mål hver, og Viking vant 4-1. På bildet er Fridjonsson i aksjon på Wintershall Dea-banen.


18 dager igjen

GJØRMEBAD I 1974: Viking har ikke bare gode cupfinaleminner - det har tross alt blitt tap i fem finaler. I 1974 tapte Viking 1-3 mot Skeid i et gjørmebad av en finale. I Olav Nilsens siste Viking-kamp innbød ikke Ullevaal-matta til finspill, og Skeid skjønte best at det var lange baller som gjaldt. På bildet redder Erik Johannessen foran Bjørn Skjønsberg, mens Bent Hinze og Frank Olafsen også følger med. Olav Nilsen kan sees i bakgrunnen.


19 dager igjen

AHLSENS SUSER: Cupfinalene i 1984 mellom Viking og Fredrikstad ble en målfest, med 11 mål fordelt på 3-3 i den første kampen, og 3-2 til Fredrikstad i omkampen. Det som huskes best fra finalen 35 år etterpå, er 3-2-målet til FFK i den første kampen. Fredrikstads Per Egil Ahlsen dro til på et frispark fra 35 meter, og Viking-keeper Erik Thorstvedt måtte se ballen forsvinne inn i hjørnet bak seg. En Youtube-vinner selv i dag.


20 dager igjen

GLEDE: Man kommer jo litt i cupfinalestemning av å se glade Viking-spillere, og stort gladere enn dette er det vanskelig å bli! Allan Gaarde har scoret mot Brann i seriekamp i 2007, og det synes Thomas Pereira, fra venstre, André Danielsen, Alexander Ødegaard og Ragnvald Soma også er helt greit.


21 dager igjen

1. RUNDE 2019: Viking startet cupeventyret 2019 med bortekamp mot Frøyland. To scoringer av Zymer Bytyqi og ett mål av Kristian Thorstvedt sikret avansement til 2. runde. Her jubler Bytyqi, fra venstre, sammen med Ylldren Ibrahimaj, Kristian Thorstvedt og Usman Sale.


22 dager igjen

FORMUE FOR FLYREISE: Da Viking spilte finale mot Lillestrøm i 1953, skulle omtrent hele Stavanger til Ullevaal. For første gang var det fly som gjaldt for mange, og det kostet en formue - hele 95 kroner. Her kan du se Vikings lag stille opp før finalen: Kåre Bjørnsen, foran fra venstre, Bjarne Kindervåg, Peder Svendsen, Lauritz Abrahamsen og Victor Bergsten. Rolf Bjørnsen, bak fra venstre, Edgar Falch, Kåre Ingvaldsen, Hilmar Paulsen, Karl Bøe og Håkon Kindervåg.


23 dager igjen

10 ELLER 12? Visste du at Viking har kommet til cupfinalen 10 ganger, men spilt 12 cupfinaler? Grunnen til det er at Viking i både 1984 og 1989 måtte gjennom omkamper før en norgesmester kunne kåres. Viking vant i 1953, 1959, 1979, 1989 og 2001, og tapte finalene i 1933, 1947, 1974, 1984 og 2000. Her jubler Vikings Alf Kåre Tveit og trener Benny Lennartsson under festen på Stavanger stadion etter cupseieren etter omkamp mot Molde i 1989.

Publisert:
  1. Cupfinale

Mest lest

  1. Hvor bor de rikeste i Stavanger?

  2. John Arne Riise blir trener for kvinnelag i Rogaland

  3. Ferdig i Bryne – klar for klubben han bøttet inn mål for

  4. Jakob passerte Gjert og troner øverst i familien