Sikkerhetsbelte i traktor: – En utfordring i starten

Fra og med onsdag er det påbudt å bruke sikkerhetsbelte når man kjører traktor. Arbeidstilsynet varsler kontroller, og lederen i Rogaland bondelag mener mange har en ny vane å innarbeide.

Fra onsdag 1. juli er det påbudt å bruke sikkerhetsbelte i traktor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Mange alvorlige ulykker og dødsulykker kunne vært unngått ved bruk av setebelte. En typisk ulykke skjer ved at fører blir kastet ut av traktorhytta og får traktoren over seg. Med setebelte ville de blitt mørbanket, men sannsynligvis reddet livet. Her trengs det en holdningsendring, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet.

Påbudet om beltebruk i traktor trer i kraft 1. juli, men gjelder ikke blant annet ved kjøring på islagt vann og ved arbeid der en må gå inn og ut av traktoren hele tiden.

Les også

Arbeidstilsynet: Flere alvorlige traktorulykker

Les også

Mann døde i traktorulykke i Tysvær

Mange ulykker

Jordbruksnæringen er en av næringene i Norge med flest dødsulykker i forhold til antall sysselsatte. Traktorulykker utgjør omtrent halvparten av alle dødsulykkene i landbruket, ifølge Arbeidstilsynet.

40 prosent av bøndene bruker aldri setebelte i traktor når de kjører utenfor offentlig vei, viser en spørreundersøkelse Sentio utførte for tilsynet i fjor høst. Bare 18 prosent oppga at de alltid bruker setebelte.

Arbeidstilsynet varsler nå kontroller av at setebelte er montert og bruken av det. Manglende beltebruk vil også følges opp etter ulykker.

Leder Marit Epletveit i Rogaland bondelag mener mange bønder har en ny vane å legge seg til, når påbudet om bruk av sikkerhetsbelte i traktor innføres fra 1. juli.

– Utfordring i starten

– Tror du mange rogalandsbønder blir lovbrytere onsdag?

Vi spør Marit Epletveit, leder for rundt 6200 medlemmer i Rogaland bondelag.

– Det er nok ikke alle som bruker sikkerhetsbelte, og det er klart dette vil være en utfordring i starten, sier Epletveit.

Hun mener det handler om å innarbeide en rutine, på samme måte som det er naturlig for alle å spenne på seg sikkerhetsbeltet i bil.

En vane som må innarbeides

– Vi har et forbedringspotensial, men ved kjøring langs vei tenker jeg at flere og flere vil bruke belte framover.

Sikkerhetsbelte har vært påbudt utstyr i traktorene i flere år, men fra 1. juli er det altså også påbudt å bruke det.

– Er du selv flink til å bruke sikkerhetsbeltet når du kjører traktor?

– Jeg kjører veldig lite, men jeg må også legge det inn som en standard rutine. Det handler jo bare om å innarbeide en vane. Dette er et påbud vi bare må respektere, sier Epletveit, som bor i bygda Gjesdal i Gjesdal kommune.

– Synes du traktorførere som ikke bruker beltet bør bli bøtelagt?

– Skal man få regelverket til å fungere, er det klart det også må håndheves. Men jeg tenker at man i begynnelsen godt kan bruke litt tid på å informere om de nye reglene, sier Epletveit.

Publisert: