Friskoler omstridt i Stavanger-politikken

STAVANGER: Rådmannen anbefaler å si ja til to friskoler på Gausel, men i Stavanger-politikken er friskolene omstridt.

Rett over veien for den britiske internasjonale skolen i Gauselbakken ligger bygningene som er planlagt brukt til det som i søknaden kalles Tolkien International School. Søknaden om friskole med inntil 240 elever får etter alt å dømme klarsignal fra Utdanningsdirektoratet.
 • Ove Heimsvik
  Journalist
 • Jon Ingemudsen (foto)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg er sterkt bekymret over utviklingen. Det blir stadig enklere å etablere privatskoler og jeg mener dette truer fellesskolen, sier Dag Mossige, Aps gruppeleder i kommunalstyret for oppvekst i Stavanger.

Kommunalstyret skal behandle både søknaden fra Tolkien og en søknad fra den allerede eksisterende The British International School of Stavanger i sitt møte 23. mai.

Les også

Den britiske skolen vil starte to friskoler

De to skolene har sendt inn søknader om å etablere friskoler med inntil 240 plasser hver.

– Når de vil drives etter friskoleloven får de 85 prosent av kostnadene dekket av det offentlige. Dette er penger som dermed vil gå ut av den offentlige skolen i Stavanger, fordi pengene følger eleven, sier Mossige til Aftenbladet.

Les også

Elever søker privatskoler for mindre skolemiljø

Les også

Færre søkte seg til privatskoler i fjor

Dag Mossige i Stavanger Ap er negativ til søknadene om nye friskoler i byen.

– Hemmer integrering

– Den britiske, internasjonale skolen opplever sviktende inntekter. Er det ikke en verdi i seg selv å ha denne type skoler?

– Jeg tar ikke stilling til inntektsgrunnlaget deres. Mitt hovedanliggende er å forsvare fellesskolen, og jo flere friskoler vi får, jo mer penger går ut av fellesskolen, sier Mossige.

Ap-politikeren mener dessuten at stadig flere privatskoler svekker integreringen i samfunnet.

– Jeg vil at unger som kommer fra samme område, fra samme gate, skal kjenne hverandre i høyest mulig grad. Det er en viktig verdi i samfunnet at unger fra en annen bakgrunn blir kjent med andre unger i gata. Jeg mener privatskoler også hemmer integrering, når barn tas ut av det naturlige fellesskapet, sier Mossige.

Et nei hjelper neppe

Han kan meget vel få flertall for sitt syn i Stavanger-politikken, men oppnår neppe tilstrekkelig gehør i Utdanningsdirektoratet.

Da Stavanger-politikerne i desember med knapt flertall ga tommel ned for søknaden om friskole på Storhaug fra The Explorers AS, ble søknaden likevel godkjent av Utdanningsdirektoratet.

– Det er høy privatiserings-iver i Høyre og Frp, så direktoratet forvalter jo bare de retningslinjene regjeringen har gitt, mener Mossige.

En gjennomgang av privatskole-etableringene har vist at Erna Solbergs regjering i løpet av fire år har godkjent 116 søknader om privatskole. De rødgrønne sa til sammenlikning ja til 103 privatskoler i løpet av åtte år i regjering.

Sissel Knutsen Hegdal mener friskolesøknaden fra Tolkien International School ikke vil utgjøre noen fare for den offentlige skolen i Stavanger.

– Ingen trussel

Leder i kommunalstyret for oppvekst, Sissel Knutsen Hegdal, mener friskolene ikke er noen trussel for den offentlige skolen i Stavanger.

– Skulle det komme veldig mange søknader om etablering av friskoler, kunne det vært et problem, for også vi ønsker at de fleste skal gå i den offentlige skolen. Men det er en veldig lav andel av totalen som går ved friskolene, så vi kan ikke se dette som noe problem i dag. De aller fleste ønsker at ungene skal gå på skole i nærområdet, sammen med andre elever fra samme miljø, sier Knutsen Hegdal.

Nestleder i kommunalstyret, Rune Askeland fra Venstre, støtter de internasjonale skolene.

– Disse skolene har primært elever som gjester byen i kortere perioder, og det er viktig for byen at vi har relevante skoler for disse barna. Slik saken framstår nå, vil konsekvensen for den offentlige skolestrukturen være liten, sier Askeland.

Utdanningsdirektoratet skal gi svar på friskolesøknadene innen 1. februar 2019. Tidligst mulige oppstart for nye skoler vil være høsten 2019.

Les også

 1. SV vil legge ned alle friskolene

 2. Grønt lys for privat idrettsskole i Sandnes

 3. Skaarlia-foreldre vil starte friluftsskole

Publisert:
 1. Stavanger
 2. Oppvekst
 3. Skole
 4. Utdanningsdirektoratet
 5. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 4. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

 6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus