Denne panna skal steike verdens største fiskekake

Det er nå du skal legge deg inn hos venner og kjente i Egersund. Programmet for de neste to-tre ukene er spekket med kjekke arrangementer. Snart kommer Guinness fra London for å se om egersunderne klarer å lage verdens største fiskekake.

Nå gjenstår sandblåsing og finpussing av panna før verdensrekordforsøket. Solveig Wetlesen i Sentrumsforeningen håper mange nok kommer til byen slik at fiskekaka til Ingvill Sørensen og Tore Torgersen blir spist opp og dermed godkjent.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Det er Aftenbladet som har skylda, sier Tore Torgersen.

Historien er denne. I fjor skrev Aftenbladet at kokken Rune Løyning skulle forsøke å sette verdensrekord i servering av plukkfisk på Torvet. Det ble i tøffeste laget for fun-kokken. Samtidig røpet vi at Tore Torgersen bar på en drøm. Han ville sveise ei panne som kunne steike verdens største fiskekake.

- Jeg sa det egentlig for spøk, men så brakte Aftenbladet fleipen videre. Dermed følte jeg at bordet fanget. Nå måtte jeg stå for det jeg hadde sagt.

Tore Torgersen er sjef på fiskeribedriften Fonn. Han er sønn av legenden Torger M. Torgersen, en mann mange har sett med skipperlue på hodet og snadde i munnviken, alltid med en god kommentar på lur på den herlige Eigerøy-dialekt der r-ene er så tjukke at de ruller av seg selv.

Guinness kommer

Hvis noen tror at dette verdensrekordforsøket er tull og bare gimmick, sa glem det. Tore Torgersen har jobbet seriøst i ett år med å konstruere og sveise steikepanna. Problemet er at ei fiskekake skal steike på to sider. Det er løst ved at panna egentlig er to panner og så snus hele sulamitten. Hos Guinness i London ble de så begeistret for rekordforsøket at de sender en representant til Egersund for å overvåke det hele.

– Jeg tror vi har fått hundre eposter fra Guinness der de graver og spør om alt mulig. Det er tydelig at de er veldig seriøse, sier Torgersen. Han og Fonn har vunnet konkurranser før. De har vunnet NM-gull i både fiskeburger og røykelaks. Men dette er mye, mye vanskeligere. Dette kan nemlig gå fryktelig galt.

– Vi får ikke testet det ut på forhånd. Alt må derfor stemme på første forsøk. Legg merke til at jeg sier forsøk. Vi skal forsøke å sette verdensrekord, men det er ingen selvfølge at vi får det til, sier han og gjør Solveig Wetlesen og Ingvill Sørensen nervøse. Det er Sørensen som skal lage farsen og som får skylda hvis den ikke lar seg steike slik den skal.

Skal mette mange

Torgersen forteller at det allerede finnes en verdensrekord i fiskekake og at flere andre har forsøk. Han kaller den nåværende rekorden for «juks» siden panna var avlang. Verdensrekorden er på 31,3 kilo. Torgersen ler når han sier det. Deres kake skal blir på rundt 250 kilo hvis ikke det hele faller fra hverandre og renner ut.

– Det påstås at det er laget en kake i Bodø på 8 m2 og en i Måløy på 10 m2, men disse ble aldri godkjente av Guinness. Hvis representanten for Guinness godkjenner vår kake på 10 m2, så har vi en suveren verdensrekord.

Hvis vi deler kaka opp i småkaker, så blir det rundt 2500. Det er et krav hos Gunness at maten skal deles ut og spises opp. Det er derfor veldig viktig at mange møter opp og spiser av kaka.

– De kommer til å få store stykker, sier fiskekakekokk Ingvill Sørensen.

Rekordforsøket starter lørdag 30. juni klokka 12.00 på Torvet i Egersund.

Les også

Han skal sette verdensrekord i plukkfisk

Solveig Wetlesen, Ingvill Sørensen og Tore Torgersen skal forsøke å lage verdens største fiskekake uten å trene, forsøke noen gange eller «jukse litt». Det blir med dette ene forsøket.

Noen av det som skjer

14. til 16. juni, Dalane Bluesfestival med navn som Jonas Alaska og storstjerna Steve Harley på plakaten.

17. juni, Konsert på Maurholen stasjon med Rita Eriksen

23. juni, Sankt Hans-kveld i museumshagen på Slettebø.

28. juni, Bildag på Torvet.

29. juni, Pølsefest i Gågaten

30. juni, Fiskeriets Dag med verdensrekordforsøk i fiskekake.

3. juli, Antikkmesse med mye gammel fajanse.

5. til 7 juli, Egersund Visefestival med artister som Elle Melle, Tønes, Marie Bergman, I was a king og Hilde Selviksvåg.

Publisert:
 1. Rita Eriksen
 2. Egersund
 3. Jonas Alaska
 4. Dalane
 5. Torvet

Mest lest akkurat nå

 1. Amerikanere fra­rådes å reise til Norge

 2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

 3. Nav har bedt om politihjelp 1230 ganger siden 2016

 4. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blod­prøve gav svar

 5. Kina forbyr pinglete menn på tv

 6. Din plastpose skal lønne proffe strandryddere i Rogaland