App mot selvskading

Når de vonde følelsene kommer, kan appen spille av lydfiler der psykologen snakker om hvorfor man ikke skal kutte seg. Appen lanseres i dag.

Publisert: Publisert:

Appen inneholder flere funksjoner. Blant annet ferdiginnspilte lydfiler der jeg snakker om hvorfor man ikke skal kutte seg.

Elisabeth Risa
Journalist

— Jeg har vært psykolog i snart 18 år. Når folk kommer til psykologen, er folk stort sett klar til å snakke om vanskelige ting. Men jeg har i veldig mange sammenhenger hørt at det er jo når du ikke er der, at vi trenger deg, sier psykologekspert Svein Øverland til Aftenbladet.

Og fortsetter;

— Nå har vi gjort noe med dette. Vi ar utviklet en app mot selvskading.

Lydfiler

— Appen inneholder flere funksjoner. Blant annet ferdiginnspilte lydfiler der jeg snakker om hvorfor man ikke skal kutte seg, sier Øverland.

cci-Aft-20081104-1-A-8-163-1 Foto: Kristian Jacobsen

Dermed kan folk få ytre påvirkning som kan slå inn akkurat når de vanskelige følelsesstormene setter inn.

— Da har gjerne folk behov for noe umiddelbart. Via appen har en også mulighet til selv å spille av sin egen lydfil i logisk modus til du trenger den i en følelsesstorm, sier Øverland.

— Vi har alt fått flere tilbakemeldinger fra folk som har testet appen, ei dame la inn en spesiell sang som ble avspilt når de vanskelige følelsene meldte seg.

Flere funksjoner

Han forteller at appen kommer både for bulimi, angst, depresjon, deretter gruing og traumeflashback

— Appen gir også mulighet til å bruke nedtelling slik at du blir minnet på og få høre lydfiler (ferdig eller selvlaget) mange timer etterpå, for eksempel når du er på fest eller på kvelden når du er i modus for å føle at ting kan være vanskelig.

Appen skal også inneholde:

Skriftlig info om selvskading.

Link til nettressurs til blant annet flere lydfiler og video (ennå ikke helt ferdig).

Når finansiering er i orden kommer det også link til terapeuter.

— Må tilpasse oss

— Dessverre er ikke det offentlige akkurat positive og kreative i sin tilnærming til de som skader seg. For meg handler dette om at vi innenfor hjelpeapparatet må tilpasse oss folk og den tidsalderen vi er i. Helsevesenet er fortsatt ganske konservativt i sin tilnærming, spesielt i psykiatrien har man ikke vært så teknologisk anlagt, sier Øverland.

Les også

Vil ha svar fra unge om psykisk helse

Han mener det er pasientene som må få velge sin form for hvilken behandling de trenger.

— Og så må helsevesenet tilpasse oss. Jeg kaller det menyprinsippet, sier Øverland.

Han har ikke lagt inn noen aldersbegrensning på appen.

Til unge

— Jeg ser heller ingen grunn til det. Appen viser ingen støtende bilder, og vi vet jo at barn helt ned i 9-årsalderen driver med selvskading. Appen koster 19 kroner å laste ned, og skal fra i dag være tilgjengelig både i App Store og Google Play.

Les også

Norske barn sluker nettsider om selvskading og selvmord

— Hvorfor lydfiler?

— Veldig mange som har angst, for eksempel, er redde for hva folk tror om den, og vil helst ikke vise at de får hjelp. Ved å ha appen på telefonen, og ha på seg høretelefoner, blir dette usynlig. Mange etterlyser hjelp når det røyner på, her har en mulighet til å kunne være tilstede ved bruk av lydfiler. Et pip så begynner beskjeden, er du ikke i modus for å høre, skrur du den bare av, sier Svein Øverland.

Les også:

Publisert: