Fylkespolitiker ber Erna Solberg stenge skoler og vurdere «lockdown» i Norge

Susanne Heart (MDG) kritiserer en «total mangel på krisehåndtering» og ber regjeringen iverksette stenging av skoler og vurdere inn- og utreisestopp i Norge. Videregående skoler stenges i Rogaland, og regjeringen varsler drastiske tiltak.

Susanne Heart (MDG) er nestleder i regional-, kultur- og næringsutvalget samt representant i fylkestinget og eldrerådet i Rogaland. Hun kritiserer regjeringens håndtering av koronaviruset.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er 1002 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Heart er nestleder i regional-, kultur- og næringsutvalget samt representant i fylkestinget og eldrerådet i Rogaland.

– Myndighetene er altfor lite proaktive. Det er katastrofe. Hadde regjeringen innført langt mer drastiske tiltak på et langt tidligere tidspunkt, så kunne vi ha stoppet eller kraftig bremset utbredelsen av denne pandemien i Norge helt fra starten. Holdningen nå er å avvente at problemene kommer. Det er helt hårreisende og horribelt, sier hun til Aftenbladet.

Les også

Direktestudio: Koronaviruset

I første omgang foreslår Heart blant annet å stenge alle videregående skoler, ungdomsskoler, universiteter og høyskoler. Hun ber også om at det fortløpende vurderes stenging av barneskoler og barnehager. Etter publisering endret Heart dette til at «skoler og barnehager skal stenge».

– Undervisning kan forsette på digitale medier. Det er ingen grunn til at vi skal samle mennesker for å vente på mer spredning. Elever både i videregående og på ungdomsskoler trenger ikke foreldrepass og kan ta vare på yngre søsken og slik gjøre at foreldre som må fysisk på jobb, kan gjøre det, sier hun.

Fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) opplyser at det fortløpende vurderes å stenge videregående skoler.

Sitter i krisemøter

Aftenbladet har spurt fylkesordfører Marianne Chesak (Ap) om forslaget om å stenge videregående skoler:

– Vi vurderer dette fortløpende. SItter i beredskapsmøter og har ikke ytterligere kommentarer nå. Vi vil komme ut med oppdaterte tiltak for å begrense smitte i løpet av dagen, svarte hun torsdag formiddag.

På ettermiddagen kom avklaringen om at fylkeskommunen stenger sine skolebygg fra og med fredag og fram til påske.

– Elevene vil få undervisning digitalt, skriver Chesak i en SMS.

Tiltakspakke

Heart vil også at det fortløpende vurderes å stenge barnehager, selv om hun mener dette er hakket mer problematisk.

På under et døgn samlet hun over 1300 digitale underskrifter til et brev til Erna Solberg og regjeringen der følgende tiltak foreslås:

 • Åpen informasjonsdeling med befolkningen
 • Offensiv testing av befolkningen
 • Frivillig karantene der dette er mulig
 • Forbud mot tette samlinger av mennesker
 • Stenge skoler og universiteter (åpne for undervisning på nett)
 • Innføre nasjonal krise og unntakstilstand
 • Skjerpe sykehusenes kapasitet, trappe ned planlagt aktivitet
 • Beskytte helsepersonell
 • Forberede «reservestyrke» av helsepersonell (rask opplæring av helsefagstudenter)
 • Mobilisere vårt nasjonale sivile beredskap (DSB)
 • Etablere et nasjonalt kunnskapsbasert krisesenter
 • Restriksjoner på reiser i trange rom
 • Restriksjoner på turisme fra utlandet

– Må vurdere lockdown

MDG-politikeren mener også at regjeringen nå må vurdere en «lockdown» eller en slags nedstengning av Norge med tre ukers varighet.

– Da må vi stenge inn- og utreise utenom for norske statsborgere som skal returnere til Norge. Se til Italia, Danmark og spesielt Vietnam som har vært et stort foregangsland på en positiv opplæring av folket i hygiene og smittevern.

– Stenge ned alt utenom matbutikker og apoteker?

– Jeg er ikke den rette til å vurdere om også det er nødvendig, men det bør vurderes, og folk må unngå alle unødvendige reiser og samlingsplasser.

– Har du hjemmekontor i dag?

– Jeg skal på et styringsgruppemøte i fylkeskommunen, men jeg har gitt beskjed før møtet om at folk bør holde seg hjemme om de er smittet eller kjenner symptomer. Jeg har også bedt om at det er en meters avstand mellom møtedeltakerne, sier hun og legger til:

– Hovedbudskapet er at vi må ha et kaldt hode og et varmt hjerte. Det betyr at vi ikke skal få panikk, men vise omsorg for hverandre. Vi har mange sårbare rundt oss som vi må ta godt vare på, deriblant de eldre. Dette må vi ikke ta lett på. Tør vi ikke å være handlekraftige nå, vil vi få en forferdelig situasjon i landet.

Les også

Tore Renberg har hjemmeskole for sønnene

– Hvorfor er du så komfortabel med å gå så hardt ut når regjeringen tar utgangspunkt i landets fremste helsefaglige råd?

– Det er bra at byråkratiet lener seg på faglige råd, men politikere må bruke det som et minimum, utvise sunn fornuft, se til andre land, lytte til magefølelsen og gjøre alt i vår makt for å beskytte folket.

– Så du har ingen tro på at Bent Høie (H) sier om at man setter tillit og legitimiteten i tiltakene på spill dersom man innfører for drastiske tiltak for tidlig?

– Nei, og det er en typisk norsk «konfliktskyhet». Bent Høie er redd for å feile og tør ikke å ta de riktige grepene. Jeg er tydelig på at landets politiske ledelse har feilet så til de grader. Erna Solberg har vært mer opptatt av økonomi og næringsliv enn folk. Også justis- og beredskapsministeren burde ha kommet på banen.

– Er Norge for sent ute allerede?

– Med tanke på å stoppe den virkelig store spredningen, er vi det. Men om vi tar aggressive grep nå og kjører lockdown av samfunnet, kan vi begrense utbredelsen og konsekvensene for hele samfunnet.

– Lytter til FHI

– Jeg lytter til Folkehelseinstituttet (FHI) og ekspertene der med Camilla Stoltenberg i spissen. FHI er Norges fremste eksperter på områder. De velger jeg å lytte til, sier helsepolitisk talsperson i Høyre, Sveinung Stensland (H).

Han har fått lese Hearts uttalelser, men vil ikke kommentere disse konkret.

– Selv om man er utdannet farmasøyt, må en være forsiktig med å komme med faglige råd i denne situasjonen, sier Stensland, som har yrkesbakgrunn i farmasi.

Aftenbladet har sendt uttalelsene til Statsministerens kontor, Helse- og omsorgsdepartementet samt Justis- og beredskapsdepartementet.

Les også

Foreløpig ikke aktuelt å stenge skoler

Varsler inngripende tiltak

Til NTB varsler statsminister Erna Solberg (H) de mest inngripende tiltakene Norge har hatt i fredstid.

– Vi må være forberedt på at vi i dag kommer med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i fredstid i Norge, sa Solberg under et besøk hos Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag.

Utvalget samler ulike etater som jobber med å håndtere koronakrisen.

Solberg understreker imidlertid at man må ha tiltak som gjør at samfunnet fortsatt fungerer og særlig gjelder det helsevesenet og andre funksjoner som er samfunnskritiske. Derfor er hun også avventende til å gi beskjed om at alle skoler skal stenges, melder NTB.

– Der må vi også passe på å sørge for at de som er foreldre kan gå på jobb når de jobber i samfunnskritiske sektorer. Vi må få gode faglige råd om dette er det riktige, sa Solberg.

Hun mener man allerede ser at tiltakene som alt er satt i verk, har effekt og viser til rapporter om at færre reiser kollektivt, blant annet med T-banen i Oslo.

NTB erfarer at alle barnehager og skoler i Oslo stenges fra og med mandag.

Roy Steffensen (Frp), leder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, svarer dette på e-post:

– Statsminister, helseminister og helsemyndighetene har i motsetning til oss andre tilgang på all oppdatert og ferskeste informasjon og utvikling. Vi må stole på at myndighetene tar situasjonen på alvor, og jeg forventer at stenging av skoler og barnehager fortløpende vurderes slik situasjonen utvikler seg.

– Jeg har stor forståelse for at noen ønsker full lockdown, men akkurat nå er det ikke rett tidspunkt for å synse og drive med politisk spill, men til å la myndighetene få vurdere de forskjellige scenarioene og konsekvensene og ta det de mener er de riktige avgjørelsene basert på den informasjonen de i øyeblikket har.

– Ved en eventuell stenging av skoler og barnehager er det viktig å få på plass ordninger som gjør at kritiske samfunnstjenester fortsatt fungerer. Helsepersonell, politi og brannvesen må være på jobb, og barna til de ansatte må ha et tilbud. Jeg forventer at regjeringen løser denne problemstillingen, og at det er avklart hvem som i så fall skal ta regningen for foreldre i det private næringslivet som må være hjemme, og at de iverksetter tiltak når dette anses som nødvendig, avslutter Steffensen.

Publisert: