KrF bryter med venstresiden i Stavanger

Stavanger KrF bryter det valgtekniske samarbeidet med den nye flertallskonstellasjonen i Stavanger.

Henrik Halleland og KrF bytter side på nytt etter valget. Nå bryter han med Kari Nessa Nordtun (Ap) og vil heller samarbeide valgteknisk med Høyre og John Peter Hernes.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Vi har ikke fått det vi ble lovet, og anser derfor den valgtekniske samarbeidsavtalen som brutt, sier nyvalgt gruppeleder for Stavanger KrF, Henrik Halleland.

Det betyr at fordelingen av politiske verv, som har kommet langt i flere politiske partier, framfor alt i Ap, nå rykker tilbake til start. Kabalen må legges på nytt.

Les også

KrF har inngått avtale med de rødgrønne

Les også

Eirik Faret Sakariassen (SV) blir leder for skoleutvalget

– Hva er det dere ikke har fått som dere hadde regnet med å få?

– Det går på hovedutvalgene, der vi var forespeilet plass i to av fem utvalg. Selv hadde vi lagt om ønske om skole og helse. I stedet får vi en plass i et nytt utvalg for arbeid, et utvalg vi ikke visste om skulle opprettes engang, og en plass i utvalg for kultur og idrett. Når man går inn i et valgteknisk samarbeid, forventer man å bli tatt med i en dialog om fordeling av verv. Her har det heller vært slik at vi bare må ta det vi blir tildelt. Det er skuffende. At vi ikke har vært med å diskutere politiske saker, er selvfølgelig helt greit, men fordelingen av vervene ville vi selvfølgelig hatt et ord med i laget om, sier Halleland.

– Posisjonen presiserte overfor KrF at fordelingen av verv var «ferdig snakka». Dette er ikke i tråd med avtalen som ble inngått, legger han til.

At KrF nå bytter side og går sammen med mindretallet i bystyret, forrykker brøken for fordeling av verv i kommunalutvalg, formannskap, hovedutvalg, kommunedelsutvalg. Det betyr at flertallet, Ap, FNB, MDG, Rødt, SV og Sp, nå bare har 38 av 67 representanter bak seg når de politiske beina skal fordeles. Med KrF på laget ville de hatt 41.

Omregnet til representanter for eksempel i kommunale utvalg, betyr dette at posisjonen ikke lenger får 7 av 11 plasser, men må nøye seg med 6.

KrF ble utsatt for knallhard kritikk fra Venstre da de gikk inn i et valgteknisk samarbeid med venstresiden. Flere av Venstres representanter mente at KrF også da brøt en inngått avtale om fordeling av verv.

– Har dere hatt dårlig samvittighet overfor Venstre, en langvarig samarbeidspartner?

– Nei. det har ingenting med det å gjøre, sier Halleland.

– Hva får dere nå, da? Får dere fortsatt en plass i kommunalutvalget slik dere oppnådde på den andre siden?

– Det gjenstår å se. Vi må snakke med de andre opposisjonspartiene så snart det lar seg gjøre sier Halleland.

Påtroppende ordfører, Kari Nessa Nordtun (Ap) er svært overrasket over kuvendingen fra KrF.

– KrF fikk nedfelt i inngått avtale hva som var viktig for dem av posisjoner. Alt dette har vi innfridd. Jeg er helt sikker på at vi kommer til enighet med KrF om justeringer av posisjoner i tråd med det de nå oppgir som grunn for å bryte avtalen, sier hun.

– Vi ønsker raskest mulig å komme i arbeid med politikk som påvirker hverdagen til folk, heller enn å diskutere ulike partiers verv. Dette avtalebruddet vil uansett ikke få konsekvenser for politikken vår og gjennomslaget for den i kommnestyret, legger hun til.

Publisert: